Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 1. 2023,
18.57

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,60

17

Natisni članek

kokainski kartel kokain Kalabrija Nicola Gratteri 'Ndrangheta italijanska mafija mafija

Petek, 13. 1. 2023, 18.57

1 leto, 3 mesece

To je mož, ki ga želi mafija za vsako ceno umoriti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,60

17

Nicola Gratteri | Italijanski javni tožilec Nicola Gratteri je svoje življenje posvetil obračunu z mafijsko organizacijo 'Ndrangheto. | Foto Guliverimage

Italijanski javni tožilec Nicola Gratteri je svoje življenje posvetil obračunu z mafijsko organizacijo 'Ndrangheto.

Foto: Guliverimage

Italijanski tožilec Nicola Gratteri vodi državni boj proti organiziranemu kriminalu v naši zahodni sosedi. Vso svojo kariero je posvetil uničenju trenutno najmočnejše mafije, kalabrijske 'Ndranghete, zaradi česar ga ta želi umoriti. Gratteri zato živi pod nenehnim policijskim varstvom in se vozi naokrog v neprebojnem avtomobilu.

Gratteri zdaj kot tožilec na Kalabriji sodeluje v sojenju več kot 330 osumljencem, ki so povezani z mafijsko družbo 'Ndrangheta, predvsem s klanom Mancuso ('Ndragheto sestavlja okoli 150 klanov). 70 osumljencev v tem procesu, ki traja že dve leti, je že obsojenih.

Gratteri je že od leta 1989 pod policijskim varstvom

Gratteri živi pod nenehnim policijskim varstvom in se vozi naokrog v neprebojnem avtomobilu. "S to stopnjo varnosti živim že od leta 1989, ko so streljali na hišo moje zaročenke in jo je nekdo ponoči poklical ter ji dejal, da se bo poročila z mrtvim moškim," je Gratteri povedal novinarju BBC.

Novice Aretirali sina kralja mamil: izbruhnilo krvavo nasilje, vojska na ulicah, streljajo na letala #video

Glede na dogajanje pred 30 leti ni druge možnosti. Leta 1992 je tožilca Giovannija Falconeja razstrelila bomba, ki jo je sicilijanska mafija Cosa Nostra postavila pod avtocesto blizu Palerma. Ubila je njega, njegovo ženo in tri policiste. Njegovega kolega Paola Borsellina so dva meseca kasneje umorili z avtomobilom bombo, piše BBC.

V kinu ali restavraciji ni bil že 25 let

Gratteri je novinarju BBC povedal, da pogosto pomisli na umorjene sodnike. "Pogosto se pogovarjam s smrtjo, ker moraš racionalizirati strah, da greš naprej," pravi. "Sicer tega dela ne bi mogel opravljati."

Glavni vir zaslužka za 'Ndrangheto je trgovina z mamili. Na fotografiji: aretacija domnevnih pripadnikov 'Ndranghete leta 2015 po skupni akciji italijanske policije in ameriške FBI. 'Ndrangheta je namreč v eni od newyorških picerij organizirala središče trgovine z mamili. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Glavni vir zaslužka za 'Ndrangheto je trgovina z mamili. Na fotografiji: aretacija domnevnih pripadnikov 'Ndranghete leta 2015 po skupni akciji italijanske policije in ameriške FBI. 'Ndrangheta je namreč v eni od newyorških picerij organizirala središče trgovine z mamili. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Temu boju je Gratteri posvetil svoje življenje oziroma ga žrtvoval zanj. "Nimam življenja," je povedal novinarju. "Če gremo v kavarno, se moramo ustaviti in se o tem pogovoriti z mojo ekipo za zaščito. Nekdo vstopi, da plača, nato pa gremo noter in spijemo kavo. Moramo se ustaviti in se pogovoriti, kje iti na stranišče. V kino ali restavracijo nisem šel že 25 let. Ko želim urejeno pričesko, moj brivec pride v mojo pisarno. Svoje družine skoraj nikoli ne vidim. Toda v glavi sem svoboden človek."

Vzpon 'Ndranghete

Novinar BBC je Gratterija vprašal, ali je vredno živeti takšno življenje. "Vredno je, če verjameš v to – in jaz verjamem," je odvrnil. "Verjamem, da delam nekaj pomembnega. Obstaja na tisoče ljudi, ki verjamejo vame in za katere sem zadnja možnost, zadnje upanje za spremembo. Ne morem jih razočarati."

'Ndrangheta ima svoje oporišče v italijanski južni deželi Kalabriji.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko 'Ndrangheta ima svoje oporišče v italijanski južni deželi Kalabriji. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Medtem ko sta sicilijanska Cosa Nostra in Camorra okoli Neaplja bolj mednarodno znani, deloma tudi zaradi dramatičnih množičnih bombnih napadov, sta bili obe oslabljeni zaradi neusmiljenega policijskega zatiranja.

Zločinska organizacija z milijardnimi dobički

Posledično se je 'Ndrangheta povzpela na vrh in je zdaj najmočnejša italijanska mafija s podružnicami po vsem svetu, od Južne Amerike do Avstralije, in ocenjenim letnim prometom okoli 56 milijard evrov.

'Ndrangheta služi denar predvsem s kokainom, saj obvladuje kokainski svetovni trg in morda zdaj nadzoruje že 80 odstotkov evropske trgovine s tem mamilom, še piše BBC.

Novice Italijanska policija zasegla 560 kilogramov kokaina
kulinarični bloger
Trendi Mafijca ujeli zaradi kuharskih videov, ki jih je objavljal na YouTubu
Italijanska policija
Novice Pri sosedih aretirali več kot 300 ljudi, tudi politike in podjetnike
Rocco Morabito
Novice V Braziliji aretirali šefa kalabrijske mafije, ki so ga Italijani iskali 26 let

 

Ne spreglejte