Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 12. 2020,
8.06

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

2

Natisni članek

Dunaj drsališče

Sreda, 23. 12. 2020, 8.06

3 leta, 3 mesece

Na Dunaju drsanje z obeski, ki piskajo, če se komu preveč približate

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

2

Dunaj drsališče | Foto Johannes Wiedl

Foto: Johannes Wiedl

Na velikem drsališču na prostem bodo Dunajčani varno drsali tako, da bodo nosili obeske, ki bodo piskali in vibrirali, če se bodo drug drugemu preveč približali.

Kljub sprva optimističnim napovedim se bodo morali na Dunaju zaradi slabih epidemioloških razmer letos odreči adventnim sejmom in silvestrovanju na prostem. Še vedno pa nameravajo med 24. decembrom in 28. februarjem izpeljati priljubljeno prireditev Dunajske ledene sanje z 8.300 kvadratnih metrov velikim drsališčem na trgu pred mestno hišo.

A kako to storiti varno? Število obiskovalcev bodo z do zdaj 2.400 prepolovili na 1.200, namesto stojnic s hrano in pijačo pa bodo drsalcem na voljo zgolj avtomati s toplimi in hladnimi pijačami. Čelade in drsalke za izposojo bodo po vsaki uporabi temeljito razkužili, maske pa na drsališču ne bodo obvezne.

Obesek, ki s piskanjem, vibriranjem in svetlobo opozarja na varnostno razdaljo

Organizatorji so skupaj s strokovnjaki razvili tudi inovativen sistem za vzdrževanje medosebne razdalje na drsališču. Vsak obiskovalec se bo moral pri vhodu prijaviti z imenom in telefonsko številko, pri tem bo dobil še za dlan velik obesek, ki ga bo moral imeti pri sebi.

Dunajski župan Michael Ludwig z varnostnim obeskom za drsalce | Foto: C. Jobst/PID Dunajski župan Michael Ludwig z varnostnim obeskom za drsalce Foto: C. Jobst/PID

Če med drsalci ne bo vsaj dveh metrov varnostne razdalje, bo obesek zasvetil, vibriral in piskal. Ko se bosta drsalca oddaljila, bo naprava prenehala oddajati opozorila. Družine in šolski razredi se bodo lahko prijavili kot skupina, tako da jim medsebojne razdalje ne bo treba vzdrževati.

Tudi za sledenje stikov z okuženimi

Poleg opozarjanja na razdaljo bo naprava omogočala tudi sledenje stikov z okuženimi. Naprava bo 28 dni beležila vse stike med drsalci, ki so se več kot sedem minut in pol družili na razdalji manj kot dveh metrov. V primeru okužbe bodo lahko vse te stike obvestili o okužbi.

"Za mesto je zelo pomembno, da svojim meščanom tudi v teh posebnih časih ponudi varna doživetja. Ker smo morali adventni sejem na trgu Rathausplatz zaradi koronavirusa tokrat odpovedati, smo se odločili, da Dunajske ledene sanje priredimo. Tako bodo lahko vsi Dunajčani, ki v času božičnih praznikov ostajajo na Dunaju, uživali v drsanju in se razgibali na svežem zraku. Za varno zabavo pa se zanašamo na inovativni sistem elektronske naprave, ki opozarja na medosebno razdaljo," je povedal dunajski župan Michael Ludwig.

Oglejte si še:

Sportal Kaj bo letos z drsališči? Upanje vendarle obstaja ...
Moskva drsališče
Trendi V Moskvi kljub epidemiji odprli velikansko drsališče #video
Ne spreglejte