Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 10. 2017,
14.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,35

4

Natisni članek

MS Westerdam Holland America Line križarjenje križarka Koper Na dopustu

Petek, 13. 10. 2017, 14.04

6 let, 6 mesecev

Luksuzna ladja, ki je v Koper pripeljala več kot 2.000 ljudi #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,35

4

MS Westerdam, Koper | Foto Nina Vogrin

Foto: Nina Vogrin

Oglejte si prestižni plavajoči hotel, ki se je na poti iz Splita proti Benetkam ustavil v Kopru.

Letos so v koprskem pristanišču gostili že več kot 50 potniških velikank. Ta teden se je tam ustavila tudi luksuzna ladja MS Westerdam z okoli 1.700 gosti in 600 člani osebja. 285 metrov dolga ladja je izplula iz Civitavecchie pri Rimu, se ustavila na Siciliji, od tam odplula do Krfa, nato v Dubrovnik, Kotor, do Korčule, v Split in potem v Koper, od koder je odplula do končne postaje v Benetkah.

MS Westerdam, Koper | Foto: Nina Vogrin Foto: Nina Vogrin

Medtem ko je bila ladja MS Westerdam privezana v Kopru, smo se povzpeli na njen krov in si od blizu ogledali, kako je videti tovrsten dopust. Gre za ladjo podjetja Holland America Line, ki velja za prestižnejšo od tistih, ki so jih "vajeni" Slovenci, ki se odločajo za križarjenja, je pojasnil direktor agencije Svet križarjenj Mladen Barukčić. "V Sloveniji sta bili do zdaj prisotni predvsem družbi Costa in MSC, zdaj pa vstopa tudi Holland America Line, s katero je že potovalo nekaj skupin Slovencev."

Mladen Barukčić o priljubljenih destinacijah Slovencev:

MS Westerdam ima 11 palub za potnike, ob sobah, ki so na voljo v šestih kategorijah, od notranjih (brez oken) do apartmajev s teraso z džakuzijem, pa je v skupnih prostorih toliko vsebin, da se za hip zazdi, da potnikom sploh ni treba zapustiti ladje, da bi se zabavali.

Videosprehod po ladji:

Snemalec: Gašper Nadižar, montaža: Gregor Jamnik

Letos spomladi je ladja MS Westerdam doživela prenovo, med katero so ji dodali več novih glasbenih prizorišč, od Lincolnovega glasbenega središča, kjer gostujejo virtuozi klasične glasbe, do Billboardovega kluba, kjer vrtijo glasbene uspešnice, že od nekdaj pa je med potniki zelo priljubljen blues klub, ki je poimenovan po mojstru B. B. Kingu.

Nakupovanje in hazardiranje le v mednarodnih vodah

Ladja ima tudi svojo nakupovalno ulico, kjer lahko kupite vse od nakita Swarovski do zapestnih ur za več tisočakov. So pa trgovine odprte le takrat, ko je ladja v mednarodnih vodah, enako velja tudi za igralnico.

Igralnica je odprta le v mednarodnih vodah. | Foto: Nina Vogrin Igralnica je odprta le v mednarodnih vodah. Foto: Nina Vogrin

Bazen ni eden, bazena sta dva

Ladja potnikom zagotavlja tudi vse potrebno za sprostitev in rekreacijo - v wellnessu so na voljo masaže, sprostitveni in lepotni tretmaji, mnogi radi poležavajo na ležalnikih ob dveh bazenih, enem zunanjem in enem, ki je pokrit s premično streho.

Bazen, ki je ob slabem vremenu pokrit, ko je sončno in toplo, pa streho odprejo. | Foto: Nina Vogrin Bazen, ki je ob slabem vremenu pokrit, ko je sončno in toplo, pa streho odprejo. Foto: Nina Vogrin

Ker kroži zgodba, da se povprečen gost na križarjenju zredi za pet kilogramov, pa je ob bazenih za rekreacijo poskrbljeno tudi s fitnesom s pestro izbiro naprav in ur vodene vadbe.

Telovadba z razgledom | Foto: Nina Vogrin Telovadba z razgledom Foto: Nina Vogrin

Kakšne so cene in kaj za takšen denar dobiš?

Cene križarjenja s takšno ladjo se začnejo nekje med 600 in tisoč evri na osebo, kar je znesek, ki ga plačate za notranjo kabino, križarjenja po Karibih ali severni Evropi so dražja za še kakšnega stotaka ali dva, je pa velikokrat mogoče najti kakšno ugodno ponudbo, je poudaril Barukčić.

V ladijski umetnostni galeriji prirejajo prodajne razstave, na katerih je mogoče razstavljene umetnine kupiti. Menda se je že zgodilo, da je kateri od gostov tam pustil tudi po sto tisočakov. | Foto: Nina Vogrin V ladijski umetnostni galeriji prirejajo prodajne razstave, na katerih je mogoče razstavljene umetnine kupiti. Menda se je že zgodilo, da je kateri od gostov tam pustil tudi po sto tisočakov. Foto: Nina Vogrin

Dodati je treba, da si za ceno, ki jo odšteješ za križarjenje, na ladji praktično povsem preskrbljen. V ceno je vključen razširjen polni penzion - kot smo videli, je hrana potnikom dejansko na voljo na vsakem koraku in ves čas. Če ne pijete alkohola, vam tudi za pijačo ni treba dodatno plačati.

Dvonadstropna jedilnica je le eden od kar osmih prostorov na ladji, kjer strežejo hrano. | Foto: Nina Vogrin Dvonadstropna jedilnica je le eden od kar osmih prostorov na ladji, kjer strežejo hrano. Foto: Nina Vogrin

Eden od številnih lokalov je kavarna pod okriljem New York Timesa, kjer je mogoče na tablicah ta časopis seveda tudi brati. | Foto: Nina Vogrin Eden od številnih lokalov je kavarna pod okriljem New York Timesa, kjer je mogoče na tablicah ta časopis seveda tudi brati. Foto: Nina Vogrin

Na ladji se plačajo le napitnine in organizirani izleti, ki se jih potniki udeležijo ob privezu v pristaniščih. Namig: če boste na križarjenju, se za izlete ne dogovarjajte na ladji, ampak v pristanišču poiščite lokalnega ponudnika - ti so praviloma cenejši.

Ne spreglejte