Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 6. 2014,
18.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ljubljana mesto potovanje Lonely Planet lestvica

Torek, 10. 6. 2014, 18.37

8 let

Ljubljana je (drugo) najboljše mesto v Evropi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Priljubljen turistični vodnik Lonely Planet je po izboru evropskih urednikov sestavil lestvico top 10 krajev v Evropi, ki bi morali biti na vsakem letošnjem popotniškem seznamu.

Lonely Planet je sestavil še eno lestvico najbolj vročih destinacij po mnenju piscev in strokovnjakov, tokrat gre za top 10 krajev v Evropi, ki bi morali biti na vsakem letošnjem popotniškem seznamu, na visokem drugem mestu pa se je znašla tudi naša prestolnica.

Uredniki so opozorili na kraje, o katerih zadnja leta vedno več pišejo tuji mediji in so bili do zdaj pogosto neupravičeno prezrti.

1. Grčija Pri Lonelyju pravijo, da Grčijo pogosto gledamo kot destinacijo, ki ni v našem cenovnem dosegu, to pa se je s finančno krizo nekoliko spremenilo, saj so se cene zaradi upada obiska nekoliko spustile. Opozorili so na bogato kulturno dediščino in arhitekturo ter čudovito naravo, čisto morje, ne preveč polne plaže, okusno hrano in dobra vina. Posebno omembo so namenili tudi vulkanskemu otoku Santoriniju.

2. Ljubljana, Slovenija Ime mesta popotnikom ne gre prav lahko z jezika, a pri Lonelyju so prepričani, da si ga je vredno zapomniti, saj se bo o njem še veliko slišalo. Ljubljano so opisali kot eno najbolj zelenih mest, kjer bi si želeli živeti. Ljubljana letos in prihodnje leto praznuje 2.000 let Emone, prve mestne poselitve na tleh današnje prestolnice, zato pri Lonely Planetu njen obisk predlagajo ravno v tem času.

Poleg prestolnice pa v vodniku priporočijo še ogled vse države, ki jo označijo za "Švico, prijaznejšo do denarnice".

3. Jugozahodna Anglija Urednike so prepričali tudi romantično angleško podeželje, vasice in gradovi jugozahodne Anglije, opozorili pa so tudi na kulinariko, saj se kar nekaj tamkajšnjih kuhinj lahko pohvali z Michelinovo zvezdico. 4. Italija Lonely je v Italiji izbral mesta, kot so Rim, Benetke in Firence, priporočajo pa tudi obisk Sardinije in Sicilije.

5. Danska Na kaj pomislite ob omembi Danske? Na Vikinge, kakopak. Lonely zato popotnike pošilja po poteh Vikingov. 6. Sevilla, Španija Kulturno in finančno središče južne Španije Sevilla je glavno mesto pokrajine Andaluzije, vodnik pa jo predstavlja kot odlično, cenovno prijaznejšo alternativo za Madrid ali Barcelono. Priporočajo ogled predstav flamenka, obisk tapas barov in vrč sangrije. In pravi čas za obisk? September ali oktober.

7. Zunanji Hebridi, Škotska Otočje na severozahodu Škotske je nekoliko zapostavljeno, a Lonely Planet piše, da je vsekakor vredno obiska, ta bo še najbolj pisan na kožo kolesarjem in pohodnikom. Ljubitelje narave čakajo osupljive bele in zlate peščene plaže, turkizno morje, starodavni škotski jezik, galščina in neštete črede ovac. 8. Plzeň, Češka Spoznavanje bogate kulture ob vrčku hladnega piva? Zakaj pa ne. Plzeň ponuja oboje, zato ni nič čudnega, da je bil izbran za evropsko prestopnico kulture leta 2015. Mesto je od Prage oddaljeno le kakšnih 90 minut vožnje, a je precej manj obljudeno. Ne zamudite ogleda pivovarne.

9. Stavanger, Norveška Stavanger je mesto na jugozahodni obali Norveške in je četrto največje mesto v državi. Veliko mesto z atmosfero majhnega mesta, s številnimi muzeji, umetniki in ogromno lesene arhitekture. 10. Toulouse, Francija Francija je redna udeleženka tovrstnih lestvic, tokrat je izstopal Toulouse. Ta ima več vzdevkov – "Rožnato mesto" si je prislužil zaradi barve glinaste opeke, s katero je prepredena njegova značilna mestna arhitektura. Naslov "mesta vijolic" si je pridobil z razvojem in vzgojo vijolic sredi 19. stoletja, ko je ta cvetlica postala tudi mestni simbol. Lonely ga je označil za alternativo Nici ali Parizu.

Ne spreglejte