Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 8. 2016,
7.47

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Vzajemna, zdravstvena zavarovalnica

Foto:Thinkstock

Natisni članek

advertorial Vzajemna tujina potovanje zavarovanje

Sreda, 3. 8. 2016, 7.47

2 meseca, 2 tedna

Je mogoče potovati brez zdravstvenih težav?

Vsebino omogoča Vzajemna, zdravstvena zavarovalnica

Foto:Thinkstock

Foto: Thinkstock

Da bi potovanje minilo brez zapletov, je seveda želja vsakega popotnika. Naj počitnice ostanejo v lepem spominu, zato poskrbite za dobro počutje in prepoznajte glavne pasti, ki prežijo na vaše zdravje.

Naj bo zabavno, brezskrbno in sproščeno

Potovanje je lepa izkušnja, a odvisna tudi od tega, na kakšen način in kam potujete. Kamorkoli greste, boste svoje telo izpostavili spremembam, ki jih ni vajeno. Med potovanjem namreč srečate ogromno različnih ljudi, popolnoma zamenjate klimo in se udeležujete drugačnih aktivnosti kot sicer. Zato, ne glede na to, kam potujete, upoštevajte nekaj nasvetov, ki bodo vas in vaše zdravje zavarovali pred nezaželenimi zdravstvenimi težavami.

1. Okrepite svoj imunski sistem

Na potovanju je vaš imunski sistem še posebej izpostavljen nevarnostim, saj ste bolj neprespani in se srečate z nekaterimi bakterijami, ki jih v vašem okolju ni. Zato že pred potovanjem začnite krepiti svoj imunski sistem tako, da jemljete dodatne vitamine in minerale ter na splošno zdravo jeste. Seveda za to še naprej skrbite tudi med samim potovanjem.

2. Redno si umivajte roke

Roke si na potovanju umijte še pogosteje kot doma. Vedno uporabite milo, voda pa naj bo topla, saj tako uničite več bakterij. Roke umivajte dlje časa, vsaj kakšno minuto. Nikoli ne pozabite umiti rok pred jedjo ali po uporabi toalete. Za vsak slučaj imejte pri sebi vedno razkuževalne robčke, če vode ne bo v bližini.

3. Pripravite se na jet lag

Menjava časovnih pasov z nekaj triki ne bo predstavljala težave. | Foto: Thinkstock Menjava časovnih pasov z nekaj triki ne bo predstavljala težave. Foto: Thinkstock

Če potujete v kraj z drugim časovnim pasom, boste verjetno soočeni s t. i. jet lagom. Ta vas lahko zelo oslabi in se lahko počutite izčrpane. Da se vam to ne bo zgodilo, se že doma pripravite na novi čas. Nekaj dni prej se odpravite spat ob njihovi večerni uri, da se navadite na ritem. Če lahko, poskusite malce zaspati tudi na letalu. Ko boste prispeli, poskušajte ujeti njihov ritem večernega odpravljanja v posteljo, hkrati pa se izogibajte popoldanskim počitkom.

4. S sabo vzemite prvo pomoč

Na potovanje vedno vzemite torbo s prvo pomočjo, ta naj vsebuje osnovne medicinske pripomočke, kot so obliži in povoji, poleg tega pa osnovna zdravila, ki jih uporabljate tudi doma, na primer protibolečinska sredstva, sredstva proti prebavnim težavam in drugo. Če imate predpisana posebna zdravila, jih nikar ne pozabite doma.

5. Uporabljajte sončno kremo, očala in pokrivalo

Potujete v vroče kraje? Potem poskrbite tudi za zdravje vaše kože, saj so opekline resna zdravstvena težava, ki povzroča tudi hujše tegobe kot le pekoč občutek. Da se čim bolje zaščitite, vedno, ko ste na soncu, uporabljajte kremo z visokim zaščitnim faktorjem (pazite, da ima tako UVA- kot UVB-zaščito), pokrivalo in sončna očala, nosite lahkotna oblačila, ki bodo obvarovala vašo kožo pred neposrednim izpostavljanjem soncu.

Če boste veliko na prostem, zaščitite svojo kožo pred soncem in insekti. | Foto: Thinkstock Če boste veliko na prostem, zaščitite svojo kožo pred soncem in insekti. Foto: Thinkstock

6. Ne pozabite na sredstvo proti insektom

Piki komarjev so prava nadlega, še posebej v tujini, kjer so ti ponavadi močnejši in ponekod tudi veliko nevarnejši. Preden se opravite na pot, preverite, ali ima območje, kamor potujete, insekte, katerih piki so nevarni za zdravje. Ko boste čas preživljali v naravi, poskrbite, da se prej zaščitite s sredstvom proti insektom. O izbiri prave zaščite se lahko posvetujte tudi z zdravnikom ali osebjem v lekarni. Poleg tega nosite dolga oblačila, ki bodo skrila vašo kožo pred nezaželenimi insekti.

7. Raziščite tveganja območja, kamor potujete

Za veliko tujih destinacij veljajo tudi zdravstvena opozorila. Zato pred potovanjem preverite, ali obstajajo tveganja, in sicer vsaj osem tednov prej. Tako boste lahko pravočasno poskrbeli tudi za morebitna preventivna cepljenja ali zdravila, ki jih ponavadi začnete jemati že nekaj časa pred odhodom na pot, kot na primer zdravilo proti malariji.

8. Redno spremljajte novice s področja, kamor potujete

Ne samo običajna zdravstvena tveganja, tudi druga trenutna stanja v državi, kamor potujemo, lahko vplivajo na naše zdravje. Zato nekaj časa pred odhodom spremljajte njihove lokalne novice, da boste kar najbolje pripravljeni na bivanje tam. Tovrstne podatke lahko najdete na uradnih spletnih straneh države ali pa na spletni strani Travel Health Notice.

9. Pazite, kaj jeste in pijete

Seveda na potovanjih preizkušamo tudi lokalne specialitete, in prav je tako, a malce previdnosti vseeno ne bo odveč. | Foto: Thinkstock Seveda na potovanjih preizkušamo tudi lokalne specialitete, in prav je tako, a malce previdnosti vseeno ne bo odveč. Foto: Thinkstock

Med potovanjem pazite, da ne boste zaužili okužene hrane, kar med drugim lahko povzroči tudi hepatitis A, še posebej v eksotičnih deželah. Pazite, da jeste hrano, ki je dobro skuhana. Posebej bodite pozorni na surovo hrano, kot so sadje, zelenjava in školjke. Zagotovo boste srečali tudi veliko majhnih trgovinic s prigrizki, a bodite pozorni, kje si privoščite malico. Prav tako velja posebna previdnost pri vodi, pijte ustekleničeno in tudi hrane ne umivajte pod vodo iz pipe. Za dobro počutje pa poskrbite tudi tako, da jeste zdravo hrano, naj ne bo na meniju ves čas potovanja le hitro pripravljena hrana. Poskrbite tudi, da boste veliko pili, saj je dobra hidracija osnova za dobro počutje.

10. Izogibajte se stiku z živalmi

V tujini, še posebej v zelo oddaljenih deželah, se srečamo z živalmi, ki jih v našem okolju ni. Te so lahko nevarne ali okužene in širijo različne bolezni. Najbolje je, da med potovanjem malce ukrotite svojo ljubezen do živali – tako divjih kot udomačenih – in jih občudujete le od daleč, saj lahko prek njihove dlake, kože ali sline staknete nezaželeno okužbo. Zato se živali nikar ne dotikajte in jih ne hranite.

11. Za potovanje brez skrbi se zavarujte

Da boste od začetka pa do konca potovanja brez skrbi, poskrbite za zavarovanje. Seveda pred odhodom na pot računamo na to, da bo vse v redu, a veliko bolje se boste počutili, če boste vedeli, da bo tudi v primeru kakšne neprijetnosti poskrbljeno za vas. Zato pravočasno sklenite tudi zavarovanje za tujino.

Zavarovanje za tujino Vzajemne je namenjeno vsem, ki se odpravljajo v tujino, pa naj bo to izlet za en dan, počitnice, daljše potovanje, službena pot ali študij.

Zakaj bi sklenili zavarovanje za tujino? Ker nudi več!

S sklenjenim zavarovanjem za tujino si zagotovite:

  • 24-urno asistenco v slovenskem jeziku,
  • informacije o najbližji zdravstveni ustanovi,
  • storitve nujne medicinske pomoči tudi v zdravstvenih ustanovah, ki niso v javni zdravstveni mreži obiskane države,
  • nujne zdravstvene prevoze do bolnišnice ali klinike ter nujno zdravljenje,
  • nujne zobozdravstvene storitve,
  • zdravljenje akutnega poslabšanja kroničnih bolezni,
  • iskanje in reševanje ponesrečenih oseb,
  • prevoz v domovino,
  • odvetniške storitve,
  • s sklenjenim dodatkom za nezgodno zavarovanje pa si zavarovanje nadgradite tudi z nezgodnim zavarovanjem za čas trajanja potovanja.

 

Vas zanima več?

Več o tem, kakšno zavarovanje izbrati in katere so prednosti zavarovanja za tujino Vzajemne v primerjavi z evropsko kartico, na tej povezavi.

Preverite tudi celoletno zavarovanje Multitrip, s katerim si zagotovite ugodno zavarovanje za vse leto za vsa vaša potovanja ali službene poti.

Preberite še:

Potovalni priročnik: kako spakirati malo, a hkrati vse

Kovček, potovalka ali nahrbtnik: kako izbrati?

Zakaj se vsaj enkrat v življenju v svet odpraviti sami?

Ne spreglejte