SiolNET. Trendi Potovanja
6,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hrvaški turistični delavci padli na testu prijaznosti

6,28

termometer

Hrvaska turizem

Na hrvaški obali so s "skritimi gosti" raziskovali, kako prijazni so turistični delavci do svojih gostov.

"V eni od restavracij ob Jadranskem morju je natakar na gostovo vprašanje, ali imajo kaj prostora, odgovoril z 'E' in mirno nadaljeval čiščenje miz. V neki drugi restavraciji so gostjo pričakali z nasmehom, ko je spregovorila, pa je natakarica razočarano izjavila: 'Hrvaščina, torej', na mizi pustila jedilni list in se posvetila drugim, očitno pomembnejšim opravilom," hrvaški časopis Večernji list povzema rezultate raziskave, s katero je zagrebška agencija Heraklea raziskovala odnos hrvaških turističnih delavcev do gostov, tako domačih kot tujih.

Raziskavo so opravili med lansko poletno sezono, v štirih mesecih, kolikor je trajala, pa je 400 tako imenovanih skritih gostov oziroma kupcev obiskalo 1.700 turističnih objektov, od hotelov, kampov, turističnih agencij, restavracij, barov in drugih gostinskih lokalov do wellness centrov, muzejev, bank, menjalnic in pošt.

Hudo pomanjkanje pozdravov in nasmehov

Kot piše Večernji list, rezultati niso bili popolnoma porazni, a je v oči bodlo pomanjkanje gostoljubnosti. Izkazalo se je, da mnogi gosta ob prihodu niso niti pozdravili, kaj šele, da bi mu ob odhodu dejali, naj se še kdaj vrne - te besede je zmoglo le 18 odstotkov turističnih delavcev.

Obiski gostov "pod krinko" so pokazali, da na hrvaški obali vlada hudo pomanjkanje gostoljubnosti. Obiski gostov "pod krinko" so pokazali, da na hrvaški obali vlada hudo pomanjkanje gostoljubnosti.

Tudi nasmeškov je bilo skrb vzbujajoče malo - gosti jih niso videli na kar 43 odstotkih obrazov natakarjev, receptorjev in drugih ljudi, s katerimi so bili v stiku.

"Pred petimi leti je bilo še veliko slabše"

"Res je, da so rezultati nekoliko slabši kot leta 2014, a le za odtenek," je rezultate za Večernji list komentirala Sanja Gomuzak, direktorica agencije, ki je izvedla raziskavo. "To raziskavo delamo od leta 2011 in stanje se je od takrat vendarle zelo popravilo. Res je, danes 20 odstotkov gostiteljev gosta ob prihodu ne pozdravi, a pred štirimi ali petimi leti je bilo tako v kar 60 odstotkih primerov."

Najbolje so se izkazali Istrani

Za najbolj gostoljubne so se izkazali turistični delavci v Istri, kjer se jih je z nasmeškom in pozdravom izkazalo več kot 80 odstotkov. Na drugem in tretjem mestu se izmenjujejo gostitelji iz Kvarnerja in Dalmacije - Dalmatinci so bili slabše volje, v Kvarnerju pa so večkrat pozabili na pozdrav.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 170
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin