SiolNET. Trendi Potovanja
0,51

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dunaj se je zavihtel na vrh lestvice mest, v katerih je najbolje živeti

0,51

termometer

Dunaj |  | Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Najboljše mesto za bivanje na svetu je postala avstrijska prestolnica Dunaj, ki je tako po sedmih letih z vrha izrinila Melbourne v Avstraliji, je objavil britanski tednik Economist. To je prvič, da se je evropska metropola zavihtela na vrh lestvice, v okviru katere vsako leto ocenijo 140 mest.

Med najboljšimi desetimi mesti za bivanje so še avstralski mesti Sydney in Adelajda, japonski mesti Osaka in Tokio, kar tri kanadska mesta - Calgary, Vancouver in Toronto - ter Köbenhavn na Danskem.

Lani so bili med desetimi najprijetnejšimi mesti sicer Hamburg, Helsinki, Perth in Auckland. Kot so pojasnili, se bivanjske razmere v teh mestih niso spremenile na slabše, a so konkurenčna mesta opazneje izboljšala kakovost življenja.

Med bolje uvrščenimi so običajno mesta srednje velikosti v bogatejših državah, so ugotovili raziskovalci.

Najslabše uvrščeni Damask, Daka, Lagos in Karači

Med najmanj prijetnimi mesti za bivanje ostaja sirska prestolnica Damask, na repu pa so še Daka v Bangladešu, Lagos v Nigeriji in Karači v Pakistanu.

Beograd med mesti, ki so se najbolj izboljšala

Raziskovalci so izpostavili še nekaj mest, kjer so v zadnjih petih letih dosegli največ izboljšav - med njimi so na primer Beograd, Hanoi, Teheran in Abidžan v Slonokoščeni obali. V zadnjih petih letih so namreč omenjena mesta pridobila več kot pet odsotnih točk.

V raziskavi britanski tednik Economist letno razvršča 140 svetovnih mest. Kriteriji razvrstitve mest so stabilnost, skrb za zdravje, kultura in okolje ter izobrazba in infrastruktura v mestih.

Preberite še:

Dunaj Dom Dunaj, prijazno mesto do samohranilk in samohranilcev dunaj podzemna Trendi Na Dunaju potnikom podzemne delijo brezplačne dezodorante Grünauer Trendi To je najboljši "pajzl" na Dunaju

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 22
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin