SiolNET. Trendi Potovanja
0,51

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Dunaj se je zavihtel na vrh lestvice mest, v katerih je najbolje živeti

0,51

termometer

Dunaj
Foto: Pixabay

Najboljše mesto za bivanje na svetu je postala avstrijska prestolnica Dunaj, ki je tako po sedmih letih z vrha izrinila Melbourne v Avstraliji, je objavil britanski tednik Economist. To je prvič, da se je evropska metropola zavihtela na vrh lestvice, v okviru katere vsako leto ocenijo 140 mest.

Med najboljšimi desetimi mesti za bivanje so še avstralski mesti Sydney in Adelajda, japonski mesti Osaka in Tokio, kar tri kanadska mesta - Calgary, Vancouver in Toronto - ter Köbenhavn na Danskem.

Lani so bili med desetimi najprijetnejšimi mesti sicer Hamburg, Helsinki, Perth in Auckland. Kot so pojasnili, se bivanjske razmere v teh mestih niso spremenile na slabše, a so konkurenčna mesta opazneje izboljšala kakovost življenja.

Med bolje uvrščenimi so običajno mesta srednje velikosti v bogatejših državah, so ugotovili raziskovalci.

Najslabše uvrščeni Damask, Daka, Lagos in Karači

Med najmanj prijetnimi mesti za bivanje ostaja sirska prestolnica Damask, na repu pa so še Daka v Bangladešu, Lagos v Nigeriji in Karači v Pakistanu.

Beograd med mesti, ki so se najbolj izboljšala

Raziskovalci so izpostavili še nekaj mest, kjer so v zadnjih petih letih dosegli največ izboljšav - med njimi so na primer Beograd, Hanoi, Teheran in Abidžan v Slonokoščeni obali. V zadnjih petih letih so namreč omenjena mesta pridobila več kot pet odsotnih točk.

V raziskavi britanski tednik Economist letno razvršča 140 svetovnih mest. Kriteriji razvrstitve mest so stabilnost, skrb za zdravje, kultura in okolje ter izobrazba in infrastruktura v mestih.

Preberite še:

Dunaj Dom Dunaj, prijazno mesto do samohranilk in samohranilcev dunaj podzemna Trendi Na Dunaju potnikom podzemne delijo brezplačne dezodorante Grünauer Trendi To je najboljši "pajzl" na Dunaju

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • johann / 14.08.2018. ob 09:52 +3 0

  Kje je "najlepše" mesto na svetu Ljubljana?

  +3 0
 • Primi1106 / 14.08.2018. ob 10:49 +1 - 1

  Odgovor JOHANN-u. Glede na to, da se vlaga samo v beton (pločnike, ceste, fasade), je tako zelo nepomembo, da se ni uvrstilo na lestvico. Zakaj se vlaga v beton je pa jasno, upam.

  +1 - 1
delitve: 22
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin