Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Nedelja,
22. 7. 2018,
14.00

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

2

Natisni članek

stanovanjska politika Dunaj subvencionirana stanovanja

Nedelja, 22. 7. 2018, 14.00

5 let, 9 mesecev

Dunaj, prijazno mesto do samohranilk in samohranilcev

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

2

Dunaj stanovanja | Foto David Bohmann / PID

Foto: David Bohmann / PID

Na Dunaju je milijon stanovanj, med katerimi jih je malo manj kot polovica, 420 tisoč, socialnih gradenj, med temi jih je 220 tisoč občinskih, 200 tisoč pa subvencioniranih. V prihodnje pa v avstrijskem glavnem mestu še načrtujejo gradnjo novih ugodnih domovanj, med katerimi bodo nekatera namenjena tudi enostarševskim družinam.

Prihodnje leto bodo v 12. dunajskem okrožju Meidling začeli graditi novo stanovanjsko sosesko z 850 subvencioniranimi stanovanji, med katerimi jih bodo nekaj odmerili enostarševskim družinam. 450 subvencioniranih bivališč bo prav tako namenjenih najemu samohranilk oziroma samohranilcev v 14. dunajskem okrožju.

Naraščajoče enostarševske družine

"V ulici Wolfganggasse (v 12. dunajskem okrožju Meidling, op. a.) bomo zgradili 850 subvencioniranih stanovanj, ki ustrezajo različnim življenjskim razmeram in različnim vrstam družin. Pri tem se mi zdi zelo pomembno, da smo še posebej pozorni na naraščajočo skupino samohranilk in samohranilcev. Zato bomo prvič ravno njim ponudili inovativno obliko stanovanj," pravi dunajska ministrica za stanovanja in ženska vprašanja Kathrin Gaal.

V subvencioniranih stanovanjih trenutno živi 62 odstotkov vseh Dunajčanov in Dunajčank, kar zelo dobro vpliva na splošno raven najemnin v mestu. | Foto: Pixabay V subvencioniranih stanovanjih trenutno živi 62 odstotkov vseh Dunajčanov in Dunajčank, kar zelo dobro vpliva na splošno raven najemnin v mestu. Foto: Pixabay

Skupni prostori za medsebojno podporo sosedov

Inovativna oblika je v pilotnem dunajskem projektu zamišljena prilagodljiva razdelitev prostorov, ki najbolj ustrezajo potrebam uporabnikov, v stanovanjski hiši pa bodo zasnovani skupni prostori, ki bodo delovali kot razširjena dnevna soba. Ta bo zagotavljala možnosti za druženje s sosedi in medsebojno podporo.

V soseski bodo tudi vrtec s šestimi oddelki, negovalni dom, trgovine, prostori za piknike, stojnice in brezplačno notranje in zunanje otroško igrišče ter prireditveni prostor. Dunajska ministrica za stanovanja in ženska vprašanja Kathrin Gaal ob napovedani gradnji 850 subvencioniranih stanovanj, ki bodo ustrezala različnih življenjskim okoliščinam in vrstam  na ulici Wolfganggasse v 12. dunajskem okrožju Meidlingbomosituacijam pravi, da je ji zelo pomembno, da bodo določena namenili samohranilka in samohranilcem, ki na Dunaju tako kot v Ljubljani predstavljajo naraščajočo skupino. | Foto: Dunajska ministrica za stanovanja in ženska vprašanja Kathrin Gaal ob napovedani gradnji 850 subvencioniranih stanovanj, ki bodo ustrezala različnih življenjskim okoliščinam in vrstam na ulici Wolfganggasse v 12. dunajskem okrožju Meidlingbomosituacijam pravi, da je ji zelo pomembno, da bodo določena namenili samohranilka in samohranilcem, ki na Dunaju tako kot v Ljubljani predstavljajo naraščajočo skupino.

Ugodna dunajska stanovanja

Socialni stanovanjski model za enostarševske družine pa vključuje tudi subvencionirane najemnine. Natančne višine teh sicer še v tem trenutku na Dunaju, kot pojasnjuje Kathrin Gaal, še ne morejo določiti, saj bo najvišja cena ustrezala takratnemu zakonsko določenemu najvišjemu znesku. Po načrtih bo soseska namreč končana leta 2022.

Je pa zato znan podatek zakonsko določene najemnine za leto 2018, ki znaša 4,87 evra neto na kvadratni meter.

Za stanovanje na povprečni lokaciji na Dunaju s 75 kvadratnimi metri uporabne površine najemnina znaša 414 evrov, za občinsko stanovanje je ta v višini 313 evrov, tržna najemnina pa 500 evrov, podatke posredujejo iz pisarne mestne ministrice za stanovanja in ženska vprašanja.

Najemnina za subvecionirana ("smart) stanovanja je 7,50 evra bruto na kvadratni meter, medtem ko je tržna najemnina med 12 in 15 evrov bruto na kvadratni meter, podatke navajajo na Dunaju.

Novice Cene ljubljanskih stanovanj so v dveh letih zrasle za četrtino #video

Kdo bo lahko dobil ugodna stanovanja za enostarševske družine?

Pogoji za pridobitev ugodnega najemniškega stanovanja za enostarševske družine bo poleg statusa samohranilke oziroma samohranilca tudi "dunajska stanovanjska kartica" (Wohnticket), s katero oseba izkazuje pogoje za pridobitev občinskega ali subvencioniranega stanovanja.

To pomeni starost nad 17 let, avstrijsko državljanstvo ali državljanstvo druge države EU, Evropskega gospodarskega prostora, Švice, osebe s statusom begunca ali pa upravičenci za stalno bivanje oziroma družinski člani oseb z dovoljenjem za stalno bivanje, najmanj dve leti stalnega bivališča na Dunaju in pa dovoljena višina dohodkov, kar je okoli tri tisoč evrov neto mesečnega zaslužka za posameznika.

V Ljubljani za samohranilke in samohranilce ni posebne sheme

Ob pilotnem dunajskem projektu subvencioniranih stanovanj za samohranilce in samohranilke smo se z vprašanjem o shemi za enostarševske družine obrnili tudi na Javni stanovanjski sklad MOL (JSS MOL).

"Glede na znano pomanjkanje neprofitnih najemnih stanovanj v prestolnici nam uspe na posameznem javnem razpisu zagotoviti stanovanj za povprečno okrog 10 odstotkov prosilcev, ki izpolnjujejo pogoje za upravičenost do neprofitnih stanovanj," podatke posredujejo na Javnem stanovanjskem skladu Mestne občine Ljubljana (JSS MOL). Vse prosilce za pridobitev neproftinega najemnega stanovanja, kot še dodajajo, "obravnavamo skladno z zakonodajo, kar pomeni, da za enostarševske družine ni nobene posebne sheme".

Za pridobitev subvencije najemnine vodijo centri za socialno delo, še pojasnjujejo na JJS MOL, ki ga podlagi izdanih odločb izvaja izplačevanje subvencij.

Na Dunaju več kot polovica ljudi v subvencioniranih stanovanjih

V subvencioniranih stanovanjih, podatek posredujejo iz pisarne mestne ministrice za stanovanja in ženska vprašanja, trenutno živi 62 odstotkov vseh Dunajčanov in Dunajčank. Kar pa, še poudarjajo, zelo dobro vpliva na splošno raven najemnin v mestu.

So pa vse najemne pogodbe subvencioniranih stanovanjskih projektov na Dunaju sklenjene za nedoločen čas, kar je sicer na zasebnem trgu prava redkost. "Mesto Dunaj tudi tukaj zagotavlja varnost in kontinuiteto," pravi Kathrin Gaal.

Na Dunaju, ki ima več dolgo zgodovino socialnih gradenj, ker se populacija hkrati stara in mlajša, se splošne življenjske razmere prebivalcev spreminjajo hitreje kot pred desetletjem. | Foto: Pixabay Na Dunaju, ki ima več dolgo zgodovino socialnih gradenj, ker se populacija hkrati stara in mlajša, se splošne življenjske razmere prebivalcev spreminjajo hitreje kot pred desetletjem. Foto: Pixabay

"Pametna" bivališča

Na Dunaju, ki ima več dolgo zgodovino socialnih gradenj, ker se populacija hkrati stara in mlajša, se splošne življenjske razmere prebivalcev spreminjajo hitreje kot pred desetletjem. S tem pa tudi potrebe po velikosti stanovanj kot tudi ponudba v smislu socialne trajnosti.

Tako kot pri vsakem novejšem subvencioniranem stanovanjskem projektu na Dunaju bo tudi v soseski Wolfganggasse tretjina stanovanj manjših, tako imenovanih smart, kot jim pravijo sami. Kar pomeni, da gre za posebej ugodne pogoje, ki ustrezajo mladim družinam, samskim in upokojencem, še pojasnjujejo v pisarni dunajske ministrice za stanovanja in ženska vprašanja.

stanovanja Maribor
Novice Si ne morete privoščiti stanovanja v Ljubljani? Kupite ga v Mariboru.
Ne spreglejte