SiolNET. Trendi Potovanja
2,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Državo brez morja razglasili kot najboljšo za kopanje v Evropi

2,35

termometer

Alpsko jezero |  | Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Najbolj kakovostne kopalne vode v Evropi so v Avstriji, sledijo Malta, Grčija in Hrvaška. Slovenija je pod evropskim povprečjem.

Evropska agencija za okolje (EEA) je pred kratkim objavila novo poročilo z ocenami kakovosti kopalnih voda na 21.859 kopališčih po vsej Evropi. V oceno za leto 2021 so bile zajete države članice EU ter Albanija in Švica, po brexitu pa v ocenjevanje niso več zajeli Velike Britanije.

Najboljšo oceno je dobila Avstrija

Po deležu kopališč, kjer so kakovost voda ocenili z "odlično", se je najbolje odrezala Avstrija, država, ki nima izhoda na morje, ima pa zato obilico celinskih voda. Tam je kar 97,7 odstotka kopalnih voda dobilo najvišjo, odlično oceno. Avstriji sledijo Malta s 96,6 odstotka, Grčija s 95,8 odstotka in Hrvaška s 95,7 odstotka odličnih kopalnih voda.

kopalne vode | Foto: Evropska agencija za okolje (EEA) Foto: Evropska agencija za okolje (EEA)

V Sloveniji je bilo z odlično ocenjenih 83 odstotkov kopalnih voda, s čimer se uvrščamo nekoliko pod evropsko povprečje, ki je pri 84,7 odstotka. Povsem zadnja na lestvici je Poljska, kjer je oceno odlično dobilo le 44,5 odstotka kopalnih voda.

Oglejte si še:

Aqualuna Trendi To so najboljša slovenska kopališča 2021

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin