Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 2. 2021,
8.33

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,36

11

Natisni članek

življenje stolpnica New York

Torek, 16. 2. 2021, 8.33

3 leta, 2 meseca

Bogati Newyorčani se pritožujejo nad bivanjem v luksuzni stolpnici, ljudje pa se jim posmehujejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,36

11

New York, stolpnica, 432 Park Avenue | Nebotičnik 432 Park Avenue je bil dokončan decembra 2015. | Foto Reuters

Nebotičnik 432 Park Avenue je bil dokončan decembra 2015.

Foto: Reuters

Na eno od najvišjih in najbolj razkošnih stolpnic v New Yorku, kjer se prodajajo ena od najdražjih stanovanj na svetu, letijo hude kritike prvih stanovalcev, ki so opazili mnogo pomanjkljivosti pri gradnji. A niso naleteli na veliko podpore.

Matt Damon
Trendi Matt Damon je za selitev v luksuzno domovanje zaprl celo ulico #video

Časnik The New York Times je pred kratkim objavil obširnejši članek o tem, kakšno je življenje na naslovu Park Avenue 432 na Manhattnu, v 426 metrov visoki stolpnici, kjer so bogataši zapravili na milijone za luksuzna stanovanja.

Vendar pa so prvi stanovalci namesto razkošja našli mnogo pomanjkljivosti v gradnji, med drugim poškodbe vodne napeljave, zaradi katerih je poplavilo številna stanovanja, okvare dvigal med močnimi sunki vetra ter že prve vidne razpoke v stenah, čeprav je stolpnica stara komaj pet let. 

432 Park Avenue je peta najvišja stavba v New Yorku. | Foto: Reuters 432 Park Avenue je peta najvišja stavba v New Yorku. Foto: Reuters

Projekt gradnje ocenjujejo na 3,1 milijarde dolarjev (približno 2,5 milijarde evrov), večina stanovanj pa je že razprodanih: penthouse v 96. nadstropju si je za 88 milijonov dolarjev (okrog 72 milijonov evrov) privoščil savdski magnat Fawaz Alhokair, stanovanje v nižjih nadstropjih pa sta pred tremi leti za 15,3 milijona dolarjev (12,6 milijona evrov) kupila tudi Jennifer Lopez in Alex Rodriguez, a sta ga prodala že leto pozneje.

Ena od prvih stanovalk, Sarina Abramovich, je za The New York Times dejala, da jo je o nakupu stanovanja prepričala prodajna strategija, da "gre za najboljšo stolpnico v New Yorku", ki jo še vedno oglašujejo kot "božje darilo svetu, kar pa očitno ni", pravi.

Najdražje stanovanje si je za 72 milijonov evrov v najvišjem nadstropju kupil savdski magnat. | Foto: RichardxB.xLevine, Guliverimage Najdražje stanovanje si je za 72 milijonov evrov v najvišjem nadstropju kupil savdski magnat. Foto: RichardxB.xLevine, Guliverimage

"Molim za milijarderje v 432 Park Avenue"

A takoj, ko so bralci prebrali največje pritožbe gospe Abramovich, so se usule številne kritike na "razvajene bogataše, ki imajo težave prvega sveta". Abramovichevo je sprva ujezila vselitev v 14 milijonov evrov vredno stanovanje, saj je pričakovala, da bo vstopila v dokončano domovanje, a so bili tam še vedno delavci. "Do svojega stanovanja sem se morala povzpeti v tovornem dvigalu z gradbenim delavcem," je potarnala.

Večina stanovalcev pa je izrazila nezadovoljstvo tudi nad povišanjem stroškov vzdrževanja, ki me drugim vključuje podporo zasebni prestižni restavraciji v stolpnici, ki jim je na voljo.

"Ojoj, ena od njih se je morala voziti v tovornem letalu s delavcem, strašljivo!" se je glasil eden od številnih posmehljivih tvitov.

"Molim za milijarderje, ki bivajo v 432 Park Avenue."

"Ubogi bogati ljudje, le kako bodo preživeli?"

A kljub kritikam je stolpnica že skoraj polno zasedena, na voljo sta le še dve stanovanji: dvosobno za 6,9 milijona dolarjev (približno 5,6 milijona evrov) ter trosobno za 16,9 milijona dolarjev (okrog 13,9 milijona evrov).

Pogled iz Centralnega parka | Foto: RichardxB.xLevine, Guliverimage Pogled iz Centralnega parka Foto: RichardxB.xLevine, Guliverimage

Preverite tudi:

Trendi Rusinja zaslovela z razkazovanjem zadnjice po ulicah New Yorka #video
Sarah Jessica Parker
Trendi Sarah Jessica Parker kar sama dela v svoji trgovini in svetuje strankam #foto
Ne spreglejte