Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 12. 2016,
11.19

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Žito

Video: Dean Gostimirovič in Gregor Goršič

Natisni članek

advertorial Okus po dobrem Žito Maestro recept

Četrtek, 8. 12. 2016, 11.19

2 meseca, 1 teden

VIDEO: Rešili smo večno dilemo za nedeljsko kosilo

Vsebino omogoča Žito

Video: Dean Gostimirovič in Gregor Goršič

Jani in Sašo sta skrbno pregledala vaša kuharska vprašanja in na njih odgovorila tako, kot se za dva vrhunska kuharja spodobi – s kuhalnicami. Na podlagi vaših vprašanj sta nastala dva zelo okusna, a hkrati preprosta obroka.

VIDEO:

Uganka dneva: kako speči polnjenega piščanca, da bo res hrustal

V prvem videu sta Jani in Sašo odgovorila na pet vaših vprašanj, ki ste jih zastavili v naši nagradni igri. Vaša vprašanja so bila tudi izhodišče za novo kuharsko ustvarjanje in za kuharsko delavnico Maestro in Zlato polje, v kateri sta primešala kar dva obroka.

Mitjo iz Domžal je zanimalo: "Kako dolgo in na kakšni temperaturi pečemo v pečici polnjenega piščanca (cca 1 kg), pa da ni le kuhan, ampak zapečen."

To je zelo pogosta preglavica, sta se uvodoma strinjala tako Sašo kot Jani. Pri pripravi polnjenega piščanca namreč pogosto pride do dveh napak: ali se piščanec skuha, namesto da bi se spekel, ali pa se presuši.

Glavno pravilo, ki naj bo vaše vodilo, ko se boste naslednjič lotili takšnega recepta, naj bo: "Pri pečenju je zelo pomembno, da dobro poznamo svojo pečico, saj vsaka deluje malo drugače," nas je poučil Sašo. 

Žito, Okus po dobrem | Foto:

"Pri polnjenem piščancu moramo biti pozorni na začetno temperaturo. Kilogram težek polnjen piščanec se peče približno od ene ure do ene ure in dvajset minut ali celo več, odvisno od polnila, in sicer na 175 stopinj brez ventilacije. Predlagam, da se prvih 30 minut peče na 160 stopinj, nato povečamo na 175 stopinj. Če imate možnost ventilacije, jo vključite zadnjih 15 minut, zato da koža zahrusta." Takšno pravilo pečenja lahko uporabite pri peki večjih kosov mesa. Vedno začnete z nižjo temperaturo, po 30 minutah pa  postopoma povečate tja do 185 stopinj.

Med pripravo prve jedi sta odgovorila še Aljoši iz Moravč, ki je spraševal: "Mene pa zanima, kako rešiti jed, ki smo jo po nesreči preveč solili?"  V večini primerov ni rešitve, vendar pri enolončnicah pa Jani in Sašo razkrivata poseben trik:  "V jed dodamo surov olupljen krompir, ki bo vpil odvečno sol in tako razsolil vašo jed."

Miro iz Ljubljane je vprašal: "Ali so začimbe Maestro najboljše na našem tržišču?"

Sašo, strokovnjak na področju začimb ni imel dvomov: "Uporabljam jih že od malih nog in me nikoli niso razočarale. Zakaj bi spreminjal nekaj, za kar vem, da je najboljše." Sicer pa je ena glavnih prednosti začimb Maestro njihova naravna aroma, brez umetnih dodatkov in konzervansov. Prav zato so začimbe Maestro edinstven dodatek vašim jedem, s katerimi jih boste ponesli v nove kulinarične vode.


polnjen piščanec, Žito, Okus po dobrem | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Polnjene piščančje prsi  s sirovimi svedrčki

Sestavine:

4 piščančje prsi

200 g skute

1 jajce

100 g kuhane prosene kaše Zlato polje

50 g naribanega sira

Muškatni orešček Maestro

1 čajna žlica bazilike Maestro

1 čajna žlica sušenega paradižnika Maestro

400 g  svedrčkov Zlato polje

5 dl sladke smetane

100g  naribanega sira 

1 ščepec mletega popra Maestro

Sol

Postopek:

Piščančje prsi zarežemo z nožem, tako da naredimo žepek.  Vse sestavine za  nadev zmešamo in postavimo v hladilnik za 30 minut. Z nadevom nadevamo prsa in na hitro popečemo v ponvi. Postavimo v pečico na 180 stopinj za 25 minut.

Smetano zavremo, začinimo z muškatom  in poprom. Odstavimo in vmešamo kuhane svedrčke, sir ter postrežemo z piščancem.

Žito, Okus po dobrem | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Maestro namig dneva: katere začimbe se najbolje priležejo belim omakam?

Sašo svetuje: najboljši spremljevalec smetanovih omak je nedvomno muškatni orešček. Svojo omako pa lahko popestrimo tudi z odličnimi posušenimi paradižniki in kančkom bazilike.


VIDEO:

Dilema vseh gospodinj: kako pripraviti sočno govedino

Mojca iz Zagorja se srečuje z vprašanjem, s katerim se vsako nedeljo ukvarjajo številne gospodinje po Sloveniji: "S kakšno vodo damo kuhati govejo juho, da bo najbolj dobra, z mrzlo ali z vročo?" Na to vprašanje boste vedno dobili dva nasprotujoča si odgovora – ravno zato je to vprašanje predmet številnih razprav. Pravzaprav pa je rešitev nadvse preprosta: če želimo, da je juha dobra, govedino postavimo v mrzlo vodo. Če pa želimo, da je meso boljše in bolj sočno, potem govedino postavimo v vročo vodo." Izbira je torej vaša: vam je pomembnejša juha ali sočna govedina?

Prav govedina pa je bila iztočnica za drugo idejo za okusno jed, ki sta nam jo pripravila Jani in Sašo: pisani široki rezanci z govedino.

Katera je vaša najljubša Maestro kombinacija z govedino? Priporočamo timijan, majaron, rdečo papriko, česen, poper in kumino. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Katera je vaša najljubša Maestro kombinacija z govedino? Priporočamo timijan, majaron, rdečo papriko, česen, poper in kumino. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Sašo se je lotil priprave testenin in takoj odgovoril na vprašanje Polone iz Radovljice, ki jo je zanimalo: "Je res, da če vreli vodi dodam olje, se testenine ne bodo sprijele?"

V vodo, kjer kuhamo testenine, nikoli ne dodamo olja, nam že takoj razloži Sašo in pri tem malo v šali doda: "Italijane bi kap zadela, če bi videli nekoga, ki zliva olje v vodo s testeninami." To zaradi več razlogov, najpomembnejši je ta, da se  bodo testenine zelo slabo prijele omake, saj bodo mastne in spolzke.


Žito, Okus po dobrem | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Pisani široki rezanci

Sestavine:

600 g  širokih rezancev Zlato polje

200 g rostbifa

1 rdeča paprika 

Polovica rumene paprike

1 korenček

1 čajna žlica rdečega sušenega paradižnika Maestro

1 čajna žlica bazilike Maestro

1 ščepec ingverja Maestro

Sol

Olivno olje

Postopek:

Roastbeef in zelenjavo narežemo na trakce, popražimo na hitro. Dodamo začimbe in kuhane rezance. Zalijemo z eno zajemalko vode, v kateri so se kuhale testenine. Prepražimo in postrežemo.

Žito, Okus po dobrem | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Zlato polje namig dneva: kako pravilno skuhati testenine

Vodo za testenine solimo šele takrat, ko zavre.

Testeninam med kuhanjem nikoli ne dodajamo maščobe.

Testenine kuhamo kakšno dve minuti manj, kot piše na embalaži.

Testenine iz lonca s prijemalko dodamo v ponev, kjer se kuha omaka. Pustimo še kakšno minuto, da se okusi lepo prepojijo in da se testenine skuhajo do konca. Po potrebi jih lahko zalijemo s kakšno žlico vode, v kateri so se kuhale testenine.

 

Ne spreglejte