Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 3. 2018,
4.02

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

2

Natisni članek

uroš smolej IPES #OnZanjo enakopravnost spolov ženske ženske

Četrtek, 15. 3. 2018, 4.02

6 let

Uroš Smolej: Mislim, da smo brez žensk pogoreli #video #OnZanjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

2

Uroš Smolej | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Mesto ženske je za štedilnikom. Ženska ni tukaj zato, da misli. Ženska naj bo doma in skrbi za otroke, moški pa bo delal. To je le nekaj fraz, ki jih dandanes še vedno izreče kar nekaj moških. Sicer morda le v šali, pa vendarle je v njih še vedno nekaj tiste stereotipne resnice.

Če se sliši še tako nemogoče, dandanes se še vedno najdejo moški, ki na glas povedo ali pa le skrivoma mislijo, da je mesto ženske v kuhinji za štedilnikom in da sta kuhanje in čiščenje edina domena, kjer so lahko pametne. Če izražajo mnenje o politiki, gospodarstvu, tehnologiji ali kakšnih drugih temah, ki nekako veljajo za bolj moške, so lahko deležne posmeha in celo zaničevanja.

Prav to je doživela mlada Kaja, ko se je s prijateljicami družila v enem od lokalov, ko sta k njim pristopila dva moška.

Spodaj preverite, kako bi bilo, če bi vloge obrnili in bi v skupino moških pristopili dve ženski, ki bi jim hoteli soliti pamet:

Mislim, da smo brez žensk pogoreli. Brez žensk nas moških ne bi bilo. (Uroš)


To pa je resnična zgodba 23-letne Kaje:

Z gručo kolegic neobremenjeno sedimo v kavarni, ko se nam približata dva moška. Izkažeta dokaj civiliziran interes za dve od nas, zato jima dovolimo, da se nam pridružita. Eden izmed njiju se zaplete v pogovor z eno izmed kolegic, z drugim se s površinskih debat po slabi uri prestavimo v gospodarsko in politično sfero.

Na tej točki se mu zazdi, da se debata nagiba njemu v prid, saj ženske seveda nimamo pojma o politiki – tam se namreč ne uporablja kuhalnice in predpasnika. Ko se že dodobra spremo glede političnih teorij, začne moški vedno znova ponavljati dejstva, ki jih povemo že me, ženske, le z drugimi besedami. Seveda se na nobeni točki z nami ne strinja. Na koncu tega neumnega podvajanja informacij ugotovimo, da je zaposlen v zdravstvenem sektorju, torej se na politiko ne spozna po profesionalni plati, medtem ko sta dve ženski iz naše družbe magistrici politologije.

Ampak ni kaj, moški se res na vse spoznajo bolje.


Kaj bi se zgodilo, če bi moški vsak dan doživljali to, kar doživljajo ženske? Če si ne želiš resne zveze, temveč ti bolj ustreza neobvezujoča zabava med rjuhami z različnimi moškimi, veljaš za "lahko". Za dobro jutro ti žvižgajo, ker nosiš krajše krilo, v službi bolj kot tvoje delo cenijo to, kako si videti, na koncu dneva pa ti še taksist reče, da se lahko za tarifo dogovorita kako drugače. Ko te zgodbe prebere moški v prvi osebi, se sliši nelogično, celo nesmiselno.

Mesec marec bomo zato posvetili ženskam in njihovim resničnim zgodbam. V sodelovanju z Inštitutom za proučevanje enakosti spolov (IPES) smo po vzoru Združenih narodov ustvarili kampanjo #OnZanjo, v okviru katere hočemo svetu in moškim pokazati, da moški v ženskah prevečkrat vidijo spolni objekt. Združeni narodi so svojo kampanjo, imenovano Heforshe, začeli leta 2014, podprli pa so jo tudi mnogi svetovno znani zvezdniki, kot sta Emma Watson in Matt Damon. Z njo so hoteli opozoriti, da v sodobnem času še vedno ni popolne enakosti med spoloma in da se žensk še vedno držijo določeni na spol vezani stereotipi.

Kako bi torej bilo, če bi bile vloge obrnjene? Če bi se neka situacija, ki jo imajo mnogi še vedno za tipično žensko, zgodila moškemu? V te se je vživelo 17 znanih Slovencev.
Ne spreglejte