Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 1. 2017,
16.58

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

podjetništvo

Četrtek, 12. 1. 2017, 16.58

6 let, 7 mesecev

Ženske in podjetništvo

Tri Slovenke, ki želijo gospodariti svoji poslovni usodi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Sara Zavernik, Barbara Šamperl in Tanja Hozjan so tri mlade Slovenke z vizijo in željo, da jim uspe na samostojni poslovni poti. Kaj vse je potrebno za zagon in kaj jih čaka na poti?


-> Česa se lahko naučimo iz treh uspešnih podjetniških zgodb?


Ko hobi postane posel

Mariborčanka Sara Zavernik svojo poslovno idejo že uresničuje. Ljubezen do klobukov, ki si jo je brez zadržkov drznila javno razkriti šele v času študija v francoski modni prestolnici Parizu, kjer je nošenje klobukov nekaj povsem vsakdanjega, želi pretopiti v posel.

Mariborčanka Sara Zavernik je ljubezen do klobukov pretopila v posel. Ustvarja blagovno znamko The Blonde Bliss, kar je tudi naslov njenega modnega bloga.  | Foto: Miklavž Grmek, CEED Mariborčanka Sara Zavernik je ljubezen do klobukov pretopila v posel. Ustvarja blagovno znamko The Blonde Bliss, kar je tudi naslov njenega modnega bloga. Foto: Miklavž Grmek, CEED

"Želim dokazati, da klobučarstvo ni preživela obrt. Želim, da so moji klobuki izdelani kakovostno, da so unikatni in izdelani v Sloveniji ter da ženske pokažemo, da jih znamo včasih nositi bolje kot moški," je bodoča pravnica pripovedovala ob robu spoznavnega srečanja za bodoče podjetnice, ki ga je podjetniška mreža CEED pred dnevi organizirala v Ljubljani. 

Priznava, da razen laičnega znanja o klobukih o poslu ni vedela prav veliko, zato si je poiskala družabnika iz klobučarske branže in osvojila osnovna šiviljska znanja. S temi z dodatki, kot so cofki in trakovi, klobukom doda svoj pečat in piko na i. "Partner uresničuje moje ideje glede modela, barve in materialov," je povedala svetlolaska, ki ustvarja blog TheBlondeBliss.

 | Foto:

Sara si želi, da bi ideja v prihodnosti povsem zaživela, da bi bil to slovenski izdelek in da bi se stranke zavedale, da je to nekaj, v kar je vredno vložiti svoj denar. "Mislim, da lahko konkuriram tudi velikim podjetjem, ki klobuke prodajajo po vrtoglavih cenah, na koncu pa izvemo, da so za borno vsoto izdelani na Kitajskem. Želim si dvigniti standard kakovosti in hkrati klobukom znižati ceno."

Čeri je veliko in veliko jih bo

Že zdaj je bilo na poti treba preskočiti veliko ovir. "Še vedno sem v slepi ulici glede marketinga in vstopa na tuje trge, ukvarjam pa se tudi z morda banalno težavo iskanja okrogle škatle, primerne za shranjevanje klobukov. Srečujem se tudi s tipično slovensko nevoščljivostjo in včasih tudi nenaklonjenostjo okolice, ki ne razume, zakaj tako močno verjamem v svojo idejo in sem zanjo pripravljena tvegati vse, kar imam."

Kakšne osebnostne lastnosti podjetnik potrebuje za uspeh? Biti moraš drugačen in drzen, odgovarja svetlolasa Štajerka, sicer partnerica odbojkarja Jana Pokeršnika.

Prekmurka z izdelanim načrtom

Na povsem drugačno podjetniško pot stopa profesorica sociologije Tanja Hozjan, ki se želi uveljaviti kot svetovalka za prehrano.

Spoznavnega srečanja v Ljubljani se je udeležilo več kot sto bodočih podjetnic. | Foto: Miklavž Grmek, CEED Spoznavnega srečanja v Ljubljani se je udeležilo več kot sto bodočih podjetnic. Foto: Miklavž Grmek, CEED "Rada bi svetovala ljudem, ki si želijo spremeniti način prehranjevanja, imajo različne intolerance na določeno vrsto hrane, hkrati pa želim svojo dejavnost nadgraditi z ozaveščanjem otrok o zdravem načinu življenja. Zelo pomembno se mi zdi, da začnemo pri otrocih, da jim pomagamo oblikovati zdrav odnos do hrane in do svojega telesa, ker se jim bo v odrasli dobi to obrestovalo," je prepričana Prekmurka.

Kot bodoča certificirana prehranska svetovalka si želi organizirati različne delavnice v vrtcih, šolah in različnih izobraževalnih institucijah. Želi si delati s starši, vzgojitelji, učitelji, otroki, na primer tistimi, ki jih daje neješčost.

Že zdaj oblikuje poslovni prostor, išče stranke in se udeležuje podjetniško obarvanih dogodkov. "Zavedam se, da sem na začetku poti. Vedno je treba spremljati nove smernice v poslu, s katerim se ukvarjaš, a pomembno je, da imaš poleg znanja tudi veselje. Ves čas je treba delati na sebi," se zaveda Hozjanova. 

Barbara Šamperl | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Plesalka s cerebralno paralizo, ki želi izvajati vadbo za gibalno ovirane in širše

Ptujčanka Barbara Šamperl se pri 32 letih prvič podaja na podjetniško pot. "Želim se ukvarjati z izvedbo vadbe za gibalno ovirane, sčasoma pa tudi širše. Vem, da se sliši čudno, saj sama na morem stati na lastnih nogah, pa vendar. Vadba je namreč tudi mene pripeljala do uspešne plesne kariere in do točke, da sem lahko samostojna, zato se še kako zavedam njenega pomena," je povedala bodoča podjetnic. 

Opremila se je že s telovadnimi blazinami za vadbo, a se zaveda, da bo pot težka, saj nima nikakršnega kapitala, niti marketinškega znanja, ima pa veliko željo. "Februarja načrtujem izvedbo prve prostovoljne delavnice, da vidim, kako plavam v skupinskih vodah."

Navdih bodočim podjetnicam

Skupna točka treh deklet, ki si želijo same gospodariti svoji podjetniški usodi, je tudi ta, da so vse tri sodelovale na spoznavnem srečanju več kot stotih bodočih podjetnic, ki ga je CEED pred dnevi pod pokroviteljstvom ameriškega veleposlaništva v Sloveniji izvedel v Ljubljani. V uspešnih podjetniških zgodbah kuharske mojstrice Ane Roš, direktorice in terapevtke Barbare Humar ter evropske poslanke Angelike Mlinar so našle tudi svoj navdih.

Barbara Bregar Mrzlikar | Foto: Miklavž Grmek, CEED Barbara Bregar Mrzlikar Foto: Miklavž Grmek, CEED

Čeprav je bil dogodek namenjen ženskam, je predsednica CEED Barbara Bregar Mrzlikar poudarila, da podjetništvo nima spola, je pa hočeš, nočeš spolno vendarle specifično.

Zakaj? "Po eni strani se vsi ukvarjamo s podobnimi vprašanji, kot so, kako uresničiti svojo idejo, kako se predstaviti na trgu, kako doseči, da bi stranke prepoznale naš izdelek, kako zgraditi svojo blagovno znamko, kako se lotiti marketinga in podobno, so pa v določenih vprašanjih vendarle specifike," ugotavlja.

"Glede na to, da imamo ženske v družini izredno pomembno vlogo, se nam vedno znova zastavlja isto vprašanje, in sicer kako uskladiti naše dejavnosti tako, da bomo lahko aktivne in uspešne na vseh področjih. Ker imamo manj časa za poslovno povezovanje, moramo najti drugačne načine iskanja poslovnih partnerjev in podobno."

Biti uspešna podjetnica in dobra mama se ne izključuje in slaba vest ni potrebna, poudarja Bregar Mrzlikarjeva.

"Če se uresničujemo skozi lastno kariero ali svoje podjetje, smo srečnejše, to pa otrokom tako ali tako pomeni največ. Verjamem, da otroku največ daš s tem, da si zadovoljen, da si dovoliš, da nisi suženj, in se ne spravljaš v kletko, saj dolgoročno to ne prinaša sreče ne tebi ne tvoji okolici."

Za uspeh podjetniške zgodbe se mora ujeti več dejavnikov, ugotavlja. Od ideje do sreče (biti ob pravem trenutku na pravem mestu) in podpore ljudi, s katerimi se obkrožiš. "Ni mogoče, da bi že takoj na začetku vse znali. Ko stopaš po podjetniški poti, se vedno znova z določenimi vprašanji srečuješ prvič. Prvič nekoga zaposliš, prvič skleneš pogodbo, prvič dobiš družabnika … Zelo pomembno je, da se obkrožiš z ljudmi, ki so to pot že prehodili, saj ti s svojimi izkušnjami lahko najbolj pomagajo. Teorija sicer je pomembna, a praksa šteje največ," bodočim podjetnicam svetuje izkušena.

 

Ne spreglejte