Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 3. 2018,
4.05

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,71

7

Natisni članek

ločitev Saša Einsiedler

Nedelja, 11. 3. 2018, 4.05

6 let, 1 mesec

Saša Einsiedler razkrila, kako se je spopadala z ločitvijo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,71

7

"Pet otrok spraviti v tako stisko, kot je to uspelo meni, je za starša grozen občutek." S tem in z vprašanjem, ali je z njo kaj narobe, ker ji je zakon propadal že drugič, se je dolgo spraševala nekdaj prepoznavna voditeljica, danes pa komunikacijska trenerka in svetovalka Saša Einsiedler.

Video: Planet TV


Saša Einsiedler in Veronika Podgoršek. Obe izjemno uspešni in obe mami. Ena je pravkar dobila četrtega otroka, druga jih ima že pet. Obe sta doživeli tudi ločitev. Veronika enkrat, Saša dvakrat.

Spomenik žalosti ali nova priložnost

Veliko ljudi se ob razvezi s partnerjem počuti izgubljene in težko najdejo pot iz čustvenih brezen. Ločitev imajo za življenjski neuspeh. "Pomembno pa je, kaj s tem neuspehom naredimo, ali postavimo nek spomenik žalosti, ostanemo v tistem obdobju življenja in se nam takrat življenje po svoje ustavi," je razlagala psihoterapevtka Veronika Podgoršek. Ali pa si priznamo neuspeh, poskušamo najti vzrok, zakaj se je to zgodilo, in to izkušnjo vzamemo kot priložnost za osebno rast.

Z ločitvijo je odlašala zaradi otrok

"Ugotovila sem, da sem predvsem premalo cenila samo sebe, da sem se imela premalo rada, sem se premalo zavedala svojih kvalitet," je pripovedovala Saša. Vsakega od zakonov je končala po desetih letih. Za usodni korak je potrebovala dlje, ko bi si želela, saj ji je bilo težko predvsem zaradi otrok. "Ni lepšega, ni boljšega kot primarna družina skupaj in da skupaj ostane. Ampak ni boljšega in več vrednega, če je to dobro, kakovostno, tam pridobijo vsi," je razložila Podgorškova.

Okolje, v katerem se starši neprestano prepirajo in kjer je morda prisotno celo psihično ali fizično nasilje, nikakor ni dobro za otroka. "Takrat jih vidimo, da bežijo od doma ali pa od skupnega prostora, takrat jih vidiš, da so vsak v svoji sobi," je dejala Podgorškova.

Otroci so ločitev dobro prenesli

A Sašini otroci so obe ločitvi dobro prenesli. Z njo so celo hodili na terapije in tako lažje razumeli, zakaj sta se z očetom razšla. Zdaj se med seboj vsi odlično razumejo. "Starejša dva sta že odrasla, tako da sama odrejata, kolikokrat gresta na obisk, kako se vidijo, v to nikakor ne posegam več, pri manjših pa imamo dogovore, vse se je mogoče dogovoriti, tako da so otroci tudi z očetom," je dejala Saša Einsiedler. Čeprav je njen zakon razpadel, sta z nekdanjim možem še vedno ostala njihova starša.

To so najpogostejši razlogi za ločitev

1. Navadno se začne z nedolžnim prijateljstvom in konča v postelji. Nezvestoba je največkrat vzrok za razpad zveze.

2. Različni finančni cilji in zapravljanje enega od zakoncev lahko pripeljejo zakon do bridkega konca.

3. Samo dobra komunikacija med zakoncema je podlaga za trden zakon. Neprestani prepiri ubijajo zvezo. 

4. Pridobivanje teže ugaša privlačnost, kar se pozna tudi v usihanju intimnih odnosov. 

5. Do konca lahko privedeta tudi neenakost ter psihično ali fizično nasilje. *Zaradi teh razlogov tudi v Sloveniji propade vsak tretji zakon.

V letu 2016 je bilo v Sloveniji:

6.667 sklenitev zakonskih zvez

2.531 razvez zakonskih zvez

Izkušnjo ločitve pa je prestala tudi gostja v oddaji Dan., strokovnjakinja v trženju Polona Kisovec.  Je uspešna poslovna ženska, mama in tudi otrok ločenih staršev. V oddaji Dan. je spregovorila o spominih na ločitev svojih staršev ter o svoji ločitvi. Da je lahko ločitev pojasnila tudi svoji hčerki, je napisala knjigo.

Video: Planet TV


Koliko stane ločitev?

Ločitev lahko veliko stane. Zato je pomembno, kako se zakonca sporazumeta. V primeru tožbe so lahko stroški tudi okoli 10 tisočakov, pri sporazumni ločitvi pa le nekaj sto evrov.

S prihodnjim letom bo tudi pri nas začel veljati statut predporočne pogodbe, kar je v tujini že utečena praksa. A vsi je kljub temu ne podpišejo. Tako ne bi imeli dveh najdražjih ločenk na svetu, ki sta možema stanjšali denarnico za dobro milijardo evrov. Prva je Anna Murdoch, nekdanja žena medijskega mogotca Ruperta, druga pa nekdanja hrvaška manekenka Slavica Eccelstone, ki se je po 23 skupnih letih naveličala kralja formule ena Bernieja Ecclestona. 

Pri nas zneski niso tako zvezdniški, so pa stroški ločitve kljub temu lahko visoki. "Če se starši ne morejo dogovoriti, če obtožujejo drug drugega alkoholizma, drog in tako naprej, lahko postopek traja, dve, tri, štiri leta in lahko strošek naraste na dva, tri, šest ali celo 10 tisoč evrov," je pojasnil odvetnik Franci Ježek.

Če eden od partnerjev preživlja drugega že med zakonsko zvezo, ima ta partner, ki je bil preživljan, pravico zahtevati tudi svojo preživnino v sodnem postopku. Kot pojasnjuje odvetnik Ježek, mora v tem primeru zakonec sam dokazati, da je bil preživljan, da ima te potrebe, da so nujno potrebne za njegovo preživljanje in tudi obseg tega preživljanja. V tem primeru sodišče razsodi, da mora do zagotovitve svojega prihodka drugi zakonec prvemu plačevati preživnino.

Ne spreglejte