Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 12. 2014,
11.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

nakupovanje nakupi trgovina Miro Kline

Petek, 5. 12. 2014, 11.08

8 let

Prelisičite impulzivne nakupe: s sabo vzemite partnerja, kartice pa pustite doma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Bližajo se prazniki in novi popusti, s tem pa nas bo v trgovinah še pogosteje zaneslo k nepremišljenim, impulzivnim nakupom. A pastem, ki jih nastavljajo trgovci, se je mogoče izogniti.

Bliža se praznična nakupovalna evforija, kot ste verjetno že opazili, pa so nanjo pripravljeni tudi trgovci, ki so praznične okraske razobesili že novembra. Ste se že kdaj ukvarjali s postavitvijo trgovin? Ni naključje, da so kruh, mleko in toaletni papir postavljeni nekam v notranjost trgovine, do kamor se morate dokopati skozi labirint drugih mamljivih produktov, ki jih sicer niste nameravali kupiti, dokler vam niso prekrižali poti do nujnih življenjskih potrebščin.

"Trgovine nastavljajo pasti, v kakšnem Londonu je to najbolj opazno, kjer imajo vse trgovine odprta vrata, med ulico in njimi ni niti stopnice in te kar odnese vanje. Vonj, luči, izložbe, glasba, vse je del pasti, ki človeka mimogrede pritegne. A tem občutkom se vedno prepuščamo, še posebej ob praznikih," pravi strokovnjak za trženje Miro Kline.

Prijetni vonji nas naredijo bolj impulzivne

Ena od znanih tržnih strategij za pospeševanje prodaje je tudi vodenje po trgovini v smeri urinega kazalca, da je desničarjem kot prevladujoči skupini lažje z levo roko potiskati voziček in z dominantno desnico s polic grabiti produkte. Kot pravi Kline, tudi vonjave niso prepuščene naključju, številne trgovine uporabljajo blage parfume in osvežilnike zraka, saj je znano, da prijetni vonji ljudi naredijo bolj impulzivne.

"Odvajanje od impulzivnega nakupovanja je podobno odvajanju od drog" Impulzivni nakupi se pogosto končajo z razočaranjem, ko pridemo domov in se zavemo, da pravkar kupljene stvari v resnici sploh ne potrebujemo in nam morda sploh ni tako všeč. A kako se takšnim nakupom izogniti?

Naredite seznam in plačilne kartice pustite doma "Žal nimamo kakšne pametne obrambne strategije, razen tega, da si že doma omejimo količino denarja, s katero gremo v trgovino in da s sabo ne vzamemo plačilnih kartic. Sicer pa je to dolg proces učenja, odvajanje od impulzivnega nakupovanja je podobno odvajanju od drog."

Tudi pri nakupovanju je tako pomembna samodisciplina. Preden stopite v trgovino, si naredite seznam, po kaj ste sploh namenjeni in se ga tudi držite. Če vam bo kakšna stvar, ki je nimate na seznamu, res všeč, se lahko ponjo vrnete, medtem pa bo dovolj časa za premislek, ali jo resnično potrebujete.

Po nakupih s partnerjem in brez nakupovalnega vozička Nakupovanje s partnerjem morda ni vedno zabavno, prednost pa je v tem, da imamo ob sebi nekoga, ki nas bo opozoril na nespametne nakupe in pospravil denarnico. Tudi nakupovalni vozi(čki) in vreče nam ne delajo usluge, saj imamo občutek, kot da jih moramo napolniti. Res da nam stvari ni treba nositi v rokah, a tako bi se vsaj prej napotili do blagajne.

Akcijske ponudbe so ustvarjene za spodbujanje impulzivnih nakupov Tudi posebnim akcijam, s katerimi trgovci ustvarjajo občutek enkratne in edine priložnosti za nakup, ne nasedajte prehitro, saj so ustvarjene prav za spodbujanje impulzivnih nakupov. Vprašajte se, ali zadevo res potrebujete, ob tem pa preverite še, koliko se prvotna cena v resnici sploh razlikuje od akcijske.

"Takšnemu nakupovanju se ne da izogniti, če se tako ne odločiš. Podobno kot je pri sladkih pijačah in hrani. Malo je ljudi, ki se zmore odločiti. Če ne gre drugače, pa pomaga kakšen terapevt, a tudi to ni zastonj," je še sklenil Kline.

Ne spreglejte