Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 4. 2014,
11.24

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ljubljanski grad poroka Upravna enota Ljubljana

Torek, 8. 4. 2014, 11.24

2 leti, 1 mesec

Poroka na Ljubljanskem gradu nič več zastonj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po novem bodo morali mladoporočenci, ki se želijo poročiti na Ljubljanskem gradu, za to odšteti kar 390 evrov.

Ljubljanski grad je eden najbolj priljubljenih krajev za sklepanje poročnih zvez med Slovenci. Letno se tam poroči med 700 in 800 parov, med letoma 2010 in 2014 pa so tam zabeležili od 15- do 20-odstotni porast mladoporočencev.

Upravna enota Ljubljana je na podlagi novega Pravilnika o sklepanju zakonskih zvez, ki je začel veljati 24. avgusta 2013, Ljubljanski grad umaknila s seznama uradnih prostorov za sklepanje zakonskih zvez.

Pari, ki se bodo želeli poročiti na Ljubljanskem gradu, bodo morali zaradi neuradne lokacije ob plačilu najemnine za dvorano plačati še dodatnih 170 evrov – upravni enoti. Ljubljanski grad pri tem zaračuna 220 evrov, v ceno so vključeni stroški čiščenja, ogrevanja, elektrike, vode in varovanja. Skupni strošek tistih, ki se bodo po novem poročali na Ljubljanskem gradu, bo tako znašal 390 evrov.

Sveže prenovljeni poročni dvorani zdaj dražji za mladoporočence Ker sta bili Modra in Bela dvorana, poročni dvorani Ljubljanskega gradu, že precej dotrajani, so se julija 2012 na gradu skupaj z Mestno občino Ljubljana in Upravno enoto Ljubljana odločili za prenovo prostorov, saj so bile inštalacije in materiali stari več kot 40 let, izrabljeni in dotrajani. Prenova je trajala med lanskim oktobrom in letošnjim marcem, investicijo v višini 1.500.000 evrov pa je v celoti pokrila Mestna občina Ljubljana.

Kot pravi direktorica Ljubljanskega gradu Mateja Avbelj Valentan, je do odločitve o prenovi poročnih dvoran sodelovanje med upravno enoto, MOL in Ljubljanskim gradom potekalo brez težav. Za prenovo prostorov so se odločili skupaj, bila pa je tudi v interesu upravne enote, saj se v Ljubljani največ parov želi poročiti prav na gradu.

Namesto romantike na gradu … romantika v uradniških pisarnah? Upravna enota je nato marca Ljubljanski grad obvestila, da prekinja najemno pogodbo in mladoporočencem ponuja druge prostore za poročni obred. Nova lokacija (brezplačnih) civilnih poročnih obredov se nahaja na Linhartovi ulici v Ljubljani, v prostorih nekdanje občine za Bežigradom.

Na Ljubljanskem gradu poudarjajo, da si bodo lahko mladoporočenci za svoj dogodek vseeno izbrali romantično okolje Ljubljanskega gradu in se poročili v prenovljenih poročnih dvoranah in ne v kateri od "uradniških pisarn na upravnih enotah".

Posluha države ni: Prihraniti želijo pri mladih V prenovljenih dvoranah bodo prve poroke potekale že to soboto, kako dolgo pa bosta Bela in Modra dvorana še uradni lokaciji za sklepanje poročnih zvez, pa je odvisno od dogovora med mestno občino in Ljubljanskim gradom na eni ter Upravno enoto Ljubljana na drugi strani.

Direktorica Ljubljanskega gradu, Mateja Avbelj Valentan, ob tem dodaja: "Žal mi je, da pri tem ni posluha države in da želi ta prihraniti tam, kjer je najbolj boleče – pri mladih. Tako se kopja lomijo tudi pri tako veselih dogodkih, kakršen poroka nedvomno je."

Ne spreglejte