Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 1. 2014,
16.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

sneg mraz

Četrtek, 30. 1. 2014, 16.26

8 let

Nasveti za tegobe, ki jih prinaša sneg

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Snežne padavine in mraz s seboj prinesejo tudi nekaj zmede in nejevolje, mokrih oblačil in obutve. Ponujamo nekaj preprostih nasvetov, s katerimi boste rešili marsikatero zimsko tegobo.

Očistite od soli umazane čevlje Sol pomaga pri taljenju snega, obenem pa se zažre v našo obutev in hlačnice. Beli madeži so prava nadloga, lahko pa jih očistite na različne načine:

Z vodo: Bombažno krpico namočite v toplo vodo, jo ožemite in obrišite čevlje. Po potrebi ponovite večkrat.

S kisom: V skodelico vode zmešajte žlico kisa. Kis razkužuje in čisti umazanijo na naraven način. S tekočino natrite krpico in z njo očistite čevlje. Čiščenju s pomočjo kisa se izogibajte pri čevljih iz semiša. Da bo kidanje snega malce lažje … Za čiščenje manjših površin uporabljajte lahko, a trpežno lopato. Izogibajte se plastičnim, ki se hitro zlomijo. Ko želite lopato, polno snega, dvigniti, jo z eno roko primite nižje, z eno pa višje, saj se bo tako teža prerazporedila in boste delo lažje opravili. Med čiščenjem večjih površin si privoščite nekaj odmora, kidanja pa se lotite strateško: zamislite si nekakšno mrežo ali mejnike, s pomočjo katerih boste lažje nadzorovali svoj napredek in se spodbujali. Vas zebe? Pozimi je primerna obutev še kako pomembna, saj vas obvaruje pred mrazom ter tudi poškodbami, zdrsi, zlomi in zvini. Podplat čevlja naj bo debel in močno profiliran. Če vas rado zebe v noge, se nikar ne obuvajte, če imate mrzle noge. Najprej jih segrejte, razgibajte in poženite kri po žilah, nato obujte sveže bombažne nogavičke, čez pa še debelejše. Čevlje prej ogrejte ob radiatorju. Pozimi imejte, če vam vrsta dela to dopušča, na delovnem mestu rezervno obutev, ki jo lahko nosite v zaprtih prostorih – balerinke ali kaj podobnega.

Tudi sicer se oblecite kar se da toplo. Pajkice ali žabe pod hlačami ne bodo odveč, primerno pa je tudi oblačenje v slojih, med katere se bo ujela toplota vašega telesa. Pomembno je, da pred odhodom na mraz "zamašite" vse odprtine: rokave, izrez pri vratu. Tako do vas ne bo prišel hladen zrak. Ne pozabite na šal, kapo in rokavice.

Suh zrak in statični lasje Pridete v službo, si odvijete šal in snamete kapo, lasje pa poskočijo v zrak, kot bi jih ravnokar podrgnili z napihnjenim balonom? Rešitev za suhe in statične lase je gel aloe vere. Med dlanmi pomanite za lešnik gela in si s prsti počešite lase. Seveda lahko to storite že doma. Razpokane ustnice in suha koža Balzame za ustnice dandanes prodajajo v vseh oblikah, vonjih, barvah in okusih, niso pa vsi tudi blagodejni. S seboj lahko nosite tudi manjšo posodico kokosovega olja, ki se na hladnem strdi, z njim pa si namažete tako roke kot ustnice. Povsem naraven balzam! Doma si lahko ustnice natrete tudi z medom. Kje so robčki? Pozimi so papirnati robčki obvezna oprema. Nikoli ne veste, kdaj jih boste potrebovali. Imejte jih s seboj v torbi, v žepu bunde, v avtomobilu in v predalu v službi. Če imate težave z zamašenim nosom, imejte pri roki mentolove bombone. Ko smo že pri tem – ne pozabite na bonton, ko si čistite nos.

Ne spreglejte