Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 8. 2015,
11.08

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Telekom Slovenije telefon mobilne komunikacije tablica Predplačniški paket Mobi Varen splet advertorial

Ponedeljek, 31. 8. 2015, 11.08

2 meseca, 1 teden

Kdaj otroku kupiti prvi mobitel in na kaj moramo pri tem paziti?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vprašanje, ki ga tako različne stroke kot starši obdelujejo kot plastelin.

Iz odgovorov, ki temeljijo na mnenjih ali raziskavah drugih, težko potegnemo sklep, kaj je dobro za nas in našega otroka. Odločitev, kdaj otroku kupiti mobitel, naj zato temelji predvsem na tem, ali ga potrebuje in ali je otrok že dovolj zrel, da se bo podučil o pravilni in varni rabi tako mobitela kot tudi spleta.

Današnji življenjski slog je dinamičen, vsekakor pa drugačen kot pred desetletjem ali več. Začenja se novo šolsko leto in pred vrati je tudi obilica obšolskih dejavnosti, ko se običajno pokaže prva potreba po tem, da otroku kupimo mobitel. Možnost, da vas otrok pokliče po treningu ali vam sporoči, da je varno prišel na cilj, je zelo dobrodošla.

Na kaj moramo pripraviti otroka ob vstopu v svet mobilnih komunikacij?

Opozorite ga na odgovornost in posledice neodgovornega objavljanja osebnih podatkov na spletu, da bo vedel, kaj sme in česa ne sme objavljati na družbenih omrežjih. Podučite ga o vrednosti telefona in mesečnih stroških, da bo imel občutek, kolikšna je lahko njegova mesečna poraba. Brskanje po spletu prek mobitela, tablice, prenosnika ali računalnika ni zgolj zabava, temveč tudi vir informacij, ki mu lahko pomagajo tako v šoli kot v prostem času. Spodbujajte ga, da odgovore na svoja vprašanja sam poišče na internetu, saj na ta način tudi krepi svojo samozavest. Če se boste z otrokom pogovorili in pravila vnaprej dorekli, boste veliko bolj mirni ob prvih korakih otroka v svet mobilnih komunikacij.

Danes otrok s svojim mobitelom ni več izjema

Za začetek je za otroka primeren preprost in cenovno ugoden mobitel z zaslonom na dotik. Otrok je namreč s svojimi prstki zelo spreten in verjetno ga boste težko prepričali v klasične tipke. Preverite predplačniško obliko telefonije, ki je za prve korake odlična izbira, saj ima otrok lažji pregled nad porabo sredstev na računu. Če ne bo dovolj pozorno spremlja porabe, ne bo mogel več klicati in brskati po spletu, ko bo njegov račun prazen. Dober nadzor nad stroški pa je veščina, ki se mu bo v življenju vedno obrestovala.

Varno na spletu

Da si ne boste očitali, da otroka niste opremili z vsemi informacijami, ki jih potrebuje, preden se poda na splet, ga izobrazite. Predvsem naj razume, da ne glede na to, kako dostopa na splet – prek osebnega računalnika, tablice ali pametnega telefona –, za sabo vedno pušča sledi. S primeri mu pokažite, da ni vse resnica, kar se pojavi na spletu. Naučite ga, da ne objavlja svojih in družinskih osebnih podatkov, naslovov, gesel ...

V vse več šolah pri učenju uporabljajo tablice

Ne bojte se napredka in tehnologije. Strokovnjaki za varno uporabo spleta svetujejo, da otroka raje usmerite v koristno uporabo npr. tablice, kot da mu preprečujete njeno uporabo, ker se bojite, da bo preveč časa preživel ob igranju igric.

Tablica je na nek način sodobna knjiga, ki ponuja odgovore na nešteto vprašanj, torej je odličen pripomoček in ne zgolj igrača. Ne nazadnje je vedno več knjig in učbenikov mogoče dobiti tudi v digitalni obliki.

V komunikacijo vključite tudi stare starše

Pri uporabi pametnih naprav in komunikacijskih storitev povežite otroke in stare starše. Zakaj ne bi bil to prijeten družinski podvig, ki se ga bodo z veseljem spominjali še čez leta? Stare starše lahko prijavite na brezplačne individualne izobraževalne urice, ki vsak torek potekajo v izbranih Telekomovih centrih. Smeh in zabava sta zagotovljena. Ker so današnji radovedni otroci že generacija tehnologije, se bo vloga kmalu obrnila in bodo stare starše poučevali že sami. To pa sploh ni slabo, saj bodo tako utrjevali pridobljeno znanje, izkušnje delili z njimi in prevzeli odgovornost.

Ne spreglejte