Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 3. 2015,
20.45

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

materinski dan mama otrok materinstvo

Torek, 24. 3. 2015, 20.45

1 leto

Danes je materinski dan! Kako boste pocrkljali svoje najdražje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Materinski dan, 25. marec, je posvečen materam in materinstvu. Zato si danes vzemimo še trenutek več zanje in jim polepšajmo dan.

Korenine praznovanja 25. marca segajo v ameriško žensko socialno gibanje v 19. stoletju. V Evropi so materinski dan začeli praznovati po prvi svetovni vojni, vendar ob različnih datumih. Sprva je bil določen 15. maj, potem pa so praznovanje prestavili na 25. marec, na Marijino oznanjenje. To je tudi razlog, da materinski dan po svetu praznujejo na različne datume, Slovenija pa je edina, ki je materam posvetila ravno današnjega.

V Sloveniji se po drugi svetovni vojni materinski dan zaradi praznovanja dneva žena, 8. marca, v javnosti ni praznoval, v devetdesetih letih prejšnjega stoletja pa je znova začel dobivati pomen. In prav je tako.

Osem presenečenj ob materinskem dnevu

Seveda je, podobno kot pri drugih "praznikih" takšnega značaja, pomembno, da drobne pozornosti svojim najbližjim namenjamo vse dni v letu, za tiste, ki jim to ne gre najbolj od rok, pa imamo nekaj idej, kako to storiti vsaj danes.

Družinski album spominov s šaljivim pridihom Pobrskajte po starih fotografijah, tistih iz časov, ko smo jih še nesli na razvijanje v studio, pa tudi tistih, ki ste jih shranili v mape na zunanje diske in jih že nekaj let nihče ni odprl. Albumu lahko dodate tudi zapise spominov. Za res dober učinek pa serijo starih družinskih fotografij upodobite še enkrat (glej primer spodaj).

Naredite načrt za oddih za konec tedna Izkoristite prve pomladne dneve in organizirajte aktiven družinski izlet, na katerem mami ne bo treba poskrbeti za nič.

Pripravite ji sproščujočo kopel Lahko ji podarite dan v sprostitvenem središču ali pa ji sproščujočo kopel z mehurčki ob kozarcu vina pripravite kar v domači kopalnici.

Peljite jo na večerjo Peljite jo na večerjo tja, kjer strežejo njeno najljubšo hrano, in ji ne dovolite plačati računa. Če je vaš žep bolj plitek, je najboljša rešitev ta, da ji večerjo skuhate sami. In nasvet: ostanite pri preverjenem receptu.

Prevzemite hišna opravila Vsaj za en dan ji prepovejte uporabo sesalnika in pomivanje posode. Seveda ne pustite, da jo ta opravila počakajo za naslednji dan, ampak to postorite namesto nje. Postopek lahko ponavljate tudi naslednji teden.

Vpišite jo na tečaj Hobiji so pomemben del naših življenj, veliko mam pa zanje pogosto ne najde časa ali celo motivacije. Pomislite, kaj jo veseli – petje, ples, risanje, plezanje, kuhanje, kvačkanje, učenje tujih jezikov … In jo spodbudite, da to tudi razvija.

Posnemite video Živimo v dobi vizualnih komunikacij, zato vam snemanje videoposnetkov – četudi s telefonom – ne bi smelo delati prevelikih težav. Bodite ustvarjalni, posnemite lepe misli preostalih družinskih članov in povejte kakšno zgodbo, v kateri je mama seveda v glavni vlogi. In ne pozabite dodati glasbene podlage, njene najljubše popevke.

Šopek rož in čokoladni bomboni za prvo silo Če za zgoraj našteto res nimate časa in volje, lahko pozornost izkažete tudi z materialnimi dobrinami. Seveda sta dve najbolj elegantni pozornosti še vedno šopek rož in bombonjera, za kateri vam bo vedno hvaležna. A prej pomislite še, česa si res želi in o čem največ govori, kuhinjski pripomočki pa naj bodo zgolj izhod v sili, ne samoumevna prva možnost.

Ne spreglejte