Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sreda,
27. 12. 2017,
10.40

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

1

Natisni članek

brezdomci avtomat za brezdomce dobrodelnost

Sreda, 27. 12. 2017, 10.40

6 let, 3 mesece

Avtomat za brezdomce: brezplačna hrana, zobna ščetka in nogavice

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

1

avtomat | Foto Action Hunger / Twitter

Foto: Action Hunger / Twitter

Angleška dobrodelna organizacija Action Hunger je avtomate, ki jih sicer poznamo prek ponudbe raznih prigrizkov, namenila zmanjševanju stisk in revščine brezdomcev. Napolnjeni so namreč s hrano, osnovnimi higienskimi potrebščinami in oblekami.

Organizacija Action Hunger si prizadeva, da bo v prihodnjem letu avtomate, na katerih si lahko brezdomci brezplačno vzamejo nekaj hrane in oblačil, razširila po celotni Veliki Britaniji, pa tudi čez svoje meje, na primer v New York v ZDA. S kartico dobrodelne organizacije si brezdomci lahko vzamejo na avtomatih tri stvari na dan. | Foto: Action Hunger / Twitter S kartico dobrodelne organizacije si brezdomci lahko vzamejo na avtomatih tri stvari na dan. Foto: Action Hunger / Twitter

Na ta način je pomoč v obliki sendvičev, energijskih tablic, sadja in drugih nujnosti, kot so antibakterijski losjon, sanitarne brisače, zobna krema in ščetka ter knjige, na voljo kadarkoli. Tudi takrat, ko so organizacije in podporne službe za brezdomce zaprte. S kartico, ki jo posamezniki dobijo pri lokalnih oblasteh, lahko vzamejo tri stvari na dan.

Avtomat ni rešitev, le dopolnilo

V organizaciji Action Hunger na svoji spletni strani pojasnjujejo, da je omejitev na tri stvari na dan postavljena zato, ker želijo, da njihova nizkocenovna rešitev le dopolnjuje druge storitve. Sodelovanje s strokovnjaki in lokalnimi podpornimi službami je ključnega pomena za prekinitev cikla brezdomstva, poudarjajo.

Halimah Guzlar Khaled, član upravnega odbora organizacije, je za tuje medije izjavil, da storitev v obliki brezplačnega avtomata ne bo spravila ljudi s ceste, "jim bo pa v pomoč v tej fazi njihovega življenja".

Za avtomate v Action Hunger tudi pravijo, da so ekonomični, velik del hrane pa izvira iz redistribucije s ciljem zmanjševanje njenega zavračanja.

Ne spreglejte