Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 6. 2016,
14.27

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča MasterCard

Foto: Thinkstock

Natisni članek

ideja za konec tedna kras Odkrivaj Slovenijo advertorial Istra potovanje

Sreda, 29. 6. 2016, 14.27

2 meseca, 1 teden

Ideja za konec tedna: Slapovi slovenske Istre

Vsebino omogoča MasterCard

Foto: Thinkstock

slapovi slovenska istra | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Dokler se v rečnih strugah slovenske Istre še pretaka kaj vode, je vredno obiskati skrite slapove v obalno-kraški regiji.

Slapovi so vedno privlačili obiskovalce, pa naj bodo to vodnati velikani, kot sta Savica in Peričnik, ali pa bolj skromne brzice na kraškem terenu, kjer so slapovi bolj hudourniške narave. Tako lahko bolj vodnate slape v Istri pričakujemo po daljšem deževnem obdobju, zato predlagamo, da prihodnje dni izkoristite za izlet na Primorsko. Zdaj je zadnji čas, da boste še uživali v osvežilnem pršcu kraških slapov.

Dostop do teh slapov je večinoma mogoč peš ali s kolesom.

Sodelujte z zanimivimi turističnimi predlogi iz Slovenije in se potegujte za bogate nagrade, ki jih podarja družba MasterCard!

Od slovensko-italijanske do slovensko-hrvaške meje

Slap Supet na potoku Glinščica, ki izvira v bližini vasi Klanec pri Kozini: Glinščica se v spodnjem delu vasi pod klanskim mostom v slapu spusti v sotesko Botač na italijanski strani (Botač je vasica na italijansko-slovenski meji). Slap je visok 40 metrov, do njega boste z Beke pri Klancu potrebovali približno 45 minut hoje.

Dolina Glinščice je del zahodne geografske meje istrskega polotoka. | Foto: Thinkstock Dolina Glinščice je del zahodne geografske meje istrskega polotoka. Foto: Thinkstock

Malce južneje od Beke v dolini zahodno od Ocizle sta tudi slapova Cumpet in Žlebina, kamor vas usmerjajo lični kažipoti. Oba slapova sta skromna in pritečeta, ko je dovolj vode. Cumpet je visok štiri metre, Žlebina pa pet.

V beško-ocizeljskem jamskem sistemu, del katerega sta tudi Cumpet in Žlebina, so še številne jame in izviri.

Nad Dekani vas pričakuje slap potoka Struga, visok je šest metrov, do njega pa pridemo po krožni poti iz Dekanov, mimo Kolombarja in Tinjana v dveh urah in pol.

Tudi pohod po dolini Dragonje nas razveselili z lepimi slapovi: slap na Škrlinah (dostop iz Babičev), Padna in Paculin, slap Supot (dostop iz Pomjana ali Koštabone). Na cesti Gračišče–Gradin južno od Trebeše lahko ujamemo še Slap pri Starcih, ki ga napaja potok Veli vir.

Slikoviti supotski slap. Obiščite kraške slapove, ko je še dovolj vode.  | Foto: Thinkstock Slikoviti supotski slap. Obiščite kraške slapove, ko je še dovolj vode. Foto: Thinkstock

Tudi Slap pod Trebešami na levem pritoku Dragonje si je vredno ogledati. Dostop: od Kubeda do vasi Gračišče, kjer zavijemo desno proti Gradinu, parkiramo pri vasici Trebše in se v dvajsetih minutah hoje spustimo do 20-metrskega slapu.

Slap Vruje pri naselju Belvedur je tudi zelo lep, saj teče po kaskadah. Dostop: avtocesto Ljubljana–Koper zapustimo na izvozu za Rižano in se skozi Kubed pripeljemo do Gračišča ter naprej do Sočerge, od tam pa do Belvedurja, kjer parkiramo avtomobil in se v skoraj dveh urah hoje približamo slapovom oziroma kaskadam Vruje.

Pri Belvedurju začnemo tudi pot do slapov Pasjak, ki so pod Sv. Hieronimom tik ob meji s Hrvaško.

Izlet po istrskih slapovih lahko končate v eni od idiličnih istrskih vasic, ki jih je ekipa Odkrivaj Slovenijo že večkrat obiskala: Krkavče, Padna, Socerb in Hrastovlje, kjer vas pričakujejo slastne dobrote primorske kuhinje in prečudoviti razgledi.

Sodelujte tudi vi in nam pošljite svojo idejo za izlet po Sloveniji!

Nagradni sklad in žrebanja:

1. 7. 2016 – TABLICA in pet predplačniških brezstičnih kartic MasterCard v vrednosti 50 evrov

1. 8. 2016 – pet predplačniških brezstičnih kartic MasterCard v vrednosti 50 evrov

1. 9. 2016 – pet predplačniških brezstičnih kartic MasterCard v vrednosti 50 evrov

3. 10. 2016 – FOTOAPARAT in pet predplačniških brezstičnih kartic MasterCard v vrednosti 50 evrov

2. 11. 2016 – pet predplačniških brezstičnih kartic MasterCard v vrednosti 50 evrov

1. 12. 2016 – pet predplačniških brezstičnih kartic MasterCard v vrednosti 50 evrov

2. 1. 2017 - NAVIGACIJSKA NAPRAVA GARMIN in pet predplačniških brezstičnih kartic MasterCard v vrednosti 50 evrov

 

Ne spreglejte