Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 1. 2016,
14.28

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Zepter

Foto: Tibor Golob, promocijsko gradivo

Natisni članek

advertorial terapija Bioptron Manca Špik intervju

Četrtek, 14. 1. 2016, 14.28

2 meseca, 1 teden

Manca Špik: Pri 35 letih nimam skoraj nobene gubice

Vsebino omogoča Zepter

Foto: Tibor Golob, promocijsko gradivo

Manca Špik veliko pozornosti namenja dobremu počutju, zdravi prehrani in negi telesa. Ravno zato se pri 35 letih počuti bolje kot pred desetimi leti. Tudi med nosečnostjo.

Manca Špik se s posebnim zanosom pripravlja na novo življenjsko vlogo. Naraščaj naj bi jo razveselil na prvi spomladni dan, do takrat pa ostaja aktivna tako na odru kot tudi pri delu v svoji zasebni pevski šoli.

Z njo smo se pogovarjali o lepoti, staranju in seveda materinstvu.

Kakšna je vaša vsakodnevna lepotna rutina? Vsako jutro si globinsko očistim obraz, nanesem serum proti prvim gubicam, kremo in vlažilno kremico za predel okoli oči. Ker pa sem trenutno v veselem pričakovanju, še posebej pazim, da globinsko nahranim tudi svojo kožo na trebuhu in prsih, saj skrbim, da ne bi pridobila strij med nosečnostjo. Negi v kopalnici sledi razvajanje v kuhinji. Vsako jutro si 15 minut pred zajtrkom pripravim napitek iz soka sveže stisnjene limone in mlačne vode, temu pa sledi zdrav in okrepčilen zajtrk ob skodelici čaja.

Manca Špik | Foto: Tibor Golob Foto: Tibor Golob Kako se ta rutina z leti spreminja? Čemu danes posvečate največ pozornosti? Od 25. leta naprej največ pozornosti posvečam prav negi kože na obrazu, tako da se lahko pohvalim, da pri 35 letih nimam skoraj nobene gubice. Ko vse skupaj združim še z redno telovadbo, s čim bolj zdravo prehrano in s čim manj stresa, ki je največji tihi ubijalec, sem zadovoljna, ker svojemu telesu in duši posvečam ogromno pozornosti in se posledično odlično počutim v svoji koži.

Se bojite staranja? Na kakšen način se borite proti prvim znakom staranja? Ne bom rekla, da sem ravno imuna, ko pomislim na staranje, prepričana pa sem, da vsako starostno obdobje prinese lepe stvari, ki nas delajo bogatejše in izkušenejše. V svojem telesu se trenutno, pri 35 letih, počutim najbolje do zdaj in se ne bi vrnila nazaj niti za leto dni, niti ne bi ničesar spreminjala v svojem življenju, kajti vse stvari sem si v svoje življenje priklicala sama. S seboj in svojim življenjem sem zadovoljna in prepričana sem, da mi bo tudi zrelejše obdobje in pozneje jesen življenja prinesla lepe stvari. Čeprav sem človek organizacije in načrtov, pa se v življenju vseeno rada prepuščam toku in komaj čakam, da vidim, kaj mi bo prineslo leto, ki se je pravkar pričelo (smeh). Zagotovo bo eno najlepših, kajti prvič bom okusila čare materinstva. Kot rečeno, skrbno skrbim za svojo kožo na obrazu, skušam čim bolj zdravo jesti, se čim manj vznemirjati in redno telovadim!

Pevci imate poseben bioritem, nemalokrat hodite spat v zgodnjih jutranjih urah, tempo je verjetno pogosto precej naporen. Kako skrbite za kondicijo, da sploh zdržite? Drži! V 12 letih nastopanja se mi je bioritem popolnoma zamenjal, kar pomeni, da sem bolj nočna ptica, kar mi bo zagotovo prav prišlo pri majhnem bitjecu (smeh). Za dobro kondicijo skrbim z redno vadbo, treniram vsaj trikrat tedensko. Največ pozornosti pa posvečam svojim glasilkam in njihovi kondiciji, kar je pri pevcu še posebej pomembno.

Predvidevam, da ste ravno zaradi nerednega ritma zelo izpostavljeni tudi sezonskim virusom in prehladom. Na kakšen način poskrbite za boljšo odpornost? Še posebej sem pazljiva, da skozi celo leto skrbim za krepitev svojega imunskega sistema. Pazim, da se dovolj gibam na svežem zraku, da se čim bolj zdravo prehranjujem in zaužijem dovolj vitamina C (v zimskem času je tega dovolj v kislem zelju, repi in podobno), pijem domači čaj z medom in žajbljem, tudi ameriški slamnik se znajde v moji kuhinji, pa matični mleček in podobno. Predvsem pa pazim, da si vzamem čas za meditiranje, saj sta stres in hiter življenjski tempo največja povzročitelja obolenj!

Posebno pozornost verjetno namenite tudi svojim glasilkam. Je to tisti del vašega telesa, na katerega morate najbolj paziti? Zagotovo so glasilke najbolj občutljiv in hkrati najbolj negovan del v mojem telesu. Zadnji dve leti poučujem petje in nastopanje v svoji zasebni šoli, tako da skrbim, da sem stalno "upeta", saj vadim tehniko petja in se vsaj dvakrat tedensko tudi redno izobražujem. Zadnja leta pa mi pri ohranjanju zdravih glasilk močno pomagajo tudi redne svetlobne terapije, pri kateri s pomočjo modre svetlobe svoje glasilke ohranjam zdrave in vedno pripravljene na naporne dneve in nastope.

Kako se pripravljate na novo življenjsko vlogo? Kdaj imate rok poroda? Na vlogo mamice se skušam pripravljati čim manj stresno in grem s tokom. Sestra ima tri otroke in tudi veliko mojih prijateljic je zelo plodnih na tem področju, tako da mi izkušenj in nasvetov iz prve roke ne primanjkuje. Moram priznati, da sem pri branju knjig in spletnih nasvetov zmerna, skušam delovati čim bolj iz sebe in iz srca. Tako bo tudi, ko se nam bo pridružil nov član. Novega družinskega člana se bomo razveselili na prvi pomladni dan, torej 21. marca. No, vsaj takrat imam določen rok poroda, kdaj pa se bo otrok odločil priti ven, pa ve samo on (smeh). Ko se bo, bomo vsi izredno veseli!

Kako spremljate spremembe na telesu, ki jih prinaša nosečnost? Nekaj najlepšega je opazovati trebušček, ki raste. Fascinantni so tudi prvi otrokovi gibi, ki jih čutiš, kajti takrat se res zaveš, da smo ženske posebna bitja in da je privilegij nositi otroka v sebi.

Manca Špik | Foto: Tibor Golob Foto: Tibor Golob

Ste v času nosečnosti spremenili svoje lepotne navade? Kako skrbite za svojo kožo? Priznam, da v času nosečnosti svojemu telesu posvečam še večjo pozornost, predvsem svoji koži na obrazu in tudi na telesu, saj je koža malo bolj suha in bolj občutljiva kot pred nosečnostjo.

Kako se sicer počutite? Spadate med bolj cvetoče nosečnice, ki prekipevajo od energije ali vas muči preutrujenost? Velika utrujenost me je dajala le do 4. meseca, kar je običajno, saj se v tvoje telo naseli majhno bitjece. S slabostjo na srečo nisem imela nobenih težav. Če potegnem črto, sem v bistvu velika srečnica, kajti moje počutje je zares cvetoče, slabosti nisem imela, trebušček tudi še ni prevelik, kar je bilo za mojo višino pričakovano, skratka, včasih imam občutek, da sploh nisem noseča, kajti od energije kar prekipevam. Razen tega, da se malce hitreje utrudim in sem malo bolj nerodna in počasna, me ne pesti nič hujšega, za kar sem izredno hvaležna vsak dan!

Se vam zdi, da na splošno naredite dovolj za svoje počutje? Kaj bi lahko še izboljšali? Na področju zdravja in dobrega počutja naredim res ogromno, tako da nimam nikakršne slabe vesti. Mogoče bi lahko pri sebi izboljšala le to, da bi malo več spala, a se trenutno glede na okoliščine na tem področju ne da kaj preveč postoriti.

Ne spreglejte