Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 4. 2023,
9.37

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

1

Natisni članek

bolezen Downov sindrom lutka Barbie

Sreda, 26. 4. 2023, 9.37

1 leto

Velika prelomnica: predstavili prvo lutko z Downovim sindromom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

1

Barbie z Downovim sindromom | Britanska manekenka z Downovim sindromom Ellie Goldstein, velika zagovornica ozaveščanja o tej bolezni, je ob izdaji lutke povedala, da je navdušena. | Foto Reuters

Britanska manekenka z Downovim sindromom Ellie Goldstein, velika zagovornica ozaveščanja o tej bolezni, je ob izdaji lutke povedala, da je navdušena.

Foto: Reuters

Ameriško podjetje Mattel je predstavilo prvo barbiko z Downovim sindromom, poroča BBC. Gre za veliko prelomnico v seriji novosti, s katerimi želijo svojo ponudbo narediti bolj raznoliko in sodobno. 

Podjetje Mattel, ki je prvo barbiko izdalo leta 1959, je bilo v preteklosti pogosto deležno kritik, da originalna lutka ne predstavlja prave ženske. Idealna ženska namreč ni le vitka, plavolasa, modrooka, z ozkim pasom in velikimi prsmi. Tako so v zadnjih nekaj letih izdali lutke različnih ras in velikosti, lutko z umetno nogo, kožno boleznijo, slušnim aparatom, lutko na invalidskem vozičku, pa tudi prvo transspolno lutko.

Lutka ima daljši trup, okrogel obraz, manjša ušesa in mandljaste oči, kar je značilno za osebe s to genetsko boleznijo. | Foto: Reuters Lutka ima daljši trup, okrogel obraz, manjša ušesa in mandljaste oči, kar je značilno za osebe s to genetsko boleznijo. Foto: Reuters

Barbie
Trendi Leta ji ne pridejo do živega: Barbie praznuje 64. rojstni dan

Oblečena je v rumeno-modro obleko

Globalna vodja barbik pri Mattelu Lisa McKnight je za BBC povedala, da upa, da nas bo nova lutka "naučila razumevanja in zgradila večji občutek empatije, kar bo vodilo v bolj sprejemljiv svet". 

Lutko z Downovim sindromom so ustvarili v sodelovanju z ameriškim nacionalnim društvom za Downov sindrom (NDSS). Ima daljši trup, okrogel obraz, manjša ušesa in mandljaste oči, kar je značilno za osebe s to genetsko boleznijo. Oblečeno ima rumeno-modro obleko, kar sta značilni barvi ozaveščanja o tem sindromu. Ima tudi rožnato ogrlico z obeskom, ki predstavlja tri kopije 21. kromosoma, in rožnate ortopedske vložke za stopala, ki jih nosijo nekateri otroci s to boleznijo.

Britanska manekenka z Downovim sindromom Ellie Goldstein, velika zagovornica ozaveščanja o tej bolezni, je ob izdaji te lutke povedala, da je navdušena: "Raznolikost je pomembna, saj morajo ljudje videti, da je na svetu veliko ljudi, kot sem jaz."

Lutko z Downovim sindromom so ustvarili v sodelovanju z ameriškim nacionalnim društvom za Downov sindrom (NDSS).  | Foto: Reuters Lutko z Downovim sindromom so ustvarili v sodelovanju z ameriškim nacionalnim društvom za Downov sindrom (NDSS). Foto: Reuters

Preberite tudi:

Barbie
Trendi Minilo je četrt stoletja, odkar je svet osvojila pesem Barbie Girl #video
Margot Robbie
Trendi Z vlogo Barbie je postala najbolje plačana igralka v Hollywoodu
Ryan Gosling
Trendi Slavni igralec sprejel vlogo Kena v filmu Barbie #foto
Laverne Cox Barbie
Trendi Predstavili prvo transspolno barbiko
Ne spreglejte