Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sreda,
27. 6. 2018,
17.28

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

Natisni članek

Barcelona Vogue Miro Mišljen

Sreda, 27. 6. 2018, 17.28

5 let, 10 mesecev

Slovenskega oblikovalca že tretjič opazila najbolj priznana revija

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91
Miro Mišljen | Foto Mediaspeed

Foto: Mediaspeed

Ime slovenskega modnega oblikovalca Mira Mišljena se je že tretjič pojavilo v najbolj cenjeni modni reviji Vogue. Čast je še toliko večja, saj so ga opazili pri italijanski izdaji, ki velja za najpomembnejšo in najbolj priznano med vsemi izdajami te legendarne revije.

Matea Benedetti
Trendi Slovenska oblikovalka, ki jo je finančno podprla najbogatejša Slovenka #video

Vogue Italia je najmanj skomercializirana izdaja revij Vogue, zato jo štejejo za najpomembnejšo modno revijo na svetu. Fotografije so velikokrat šokantne in provokativne, saj njihovi fotografi vidijo več kot samo modo, so nekoč zapisali v britanski različici: "Gredo prek meja zgolj mode, ki postane umetnost in ideja."

Od razstave v galeriji do fotografije v Voguu

Priznanje, če te opazi takšna revija, je zato še toliko večje. To je že tretjič izkusil naš priljubljeni oblikovalec Miro Mišljen, ki že štiri leta živi in ustvarja v Barceloni. Tam ne samo, da najde več navdiha, temveč dobi tudi več priložnosti za razstavljanje svojega dela. In ravno to ga je pripeljalo do tretje pohvale v italijanskem Voguu.

Obleka v galeriji Begemot Art & Fashion ... | Foto: Osebni arhiv Obleka v galeriji Begemot Art & Fashion ... Foto: Osebni arhiv

Ko je rožnato obleko iz kolekcije jesen/zima 2015 razstavil v galeriji Begemot Art & Fashion, ki stoji v samem središču Barcelone, je takoj pritegnila več modnih fotografov. "V tej galeriji jo je opazil tudi mlad obetaven stilist, ki je delal črno-belo zgodbo za italijanski Vogue."

In tako je nastala spodnja fotografija:

... v italijanskem Voguu ... | Foto: Vogue Italia ... v italijanskem Voguu ... Foto: Vogue Italia

"Objava mi pomeni veliko, saj je danes v poplavi vsega kar težko priti do izraza," je tretjo objavo kometiral Mišljen. Prvič so ga opazili leta 2010, ko so delali reportažo o modnem dogajanju v slovenski modni prestolnici, drugič pa pet let kasneje, ko so pisali o srbskem tednu mode, katerega del je bil.

... in na ljubljanskem tednu mode, kjer je bila predstavljena prvič. | Foto: Mediaspeed ... in na ljubljanskem tednu mode, kjer je bila predstavljena prvič. Foto: Mediaspeed

V Barceloni podobna žalost kot v Ljubljani

V Beogradu je živel štiri leta, nato pa se je odločil za selitev v Barcelono, kjer sta mu blizu življenjski stil in način razmišljanja Špancev. "So bolj sproščeni in manj obremenjeni kot Slovenci," pravi. Poleg tega v mestu uživa tudi kot oblikovalec.

Ko sem živel v Ljubljani, nisem imel možnosti razstavljati v tako prestižni galeriji, kot to počnem v Barceloni. Je pa v Barceloni glede uličnega stila podobna žalost kot v Ljubljani. Ti dve mesti se ne moreta kosati s Parizom, Londonom ali New Yorkom.

V prestolnici Katalonije ima tudi več naročnikov, k čemur pripomorejo zlasti turisti z vsega sveta, ki so njegove potencialne stranke. "Po mojih oblačilih vsak dan posega vse več ljudi. To so stranke, ki cenijo sebe in želijo izraziti sebe, hkrati pa nočejo biti videti kot kopije v cenenih oblačilih, ki jim jih vsakodnevno vsiljuje družba."

Na vprašanje, za koga si želi, da bi nosil njegove kreacije, odgovarja, da mu je čisto vseeno, če je to neka odvetnica ali svetovno priznana pevka oziroma manekenka. "Oboje mi enako pomeni."

Zoofa
Trendi Zoofa, trgovina slovenske mode, o kateri je pisal tudi New York Times #foto
Ne spreglejte