SiolNET. Trendi Moda
1,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zoofa, trgovina slovenske mode, o kateri je pisal tudi New York Times #foto

1,65

termometer

Zoofa
Foto: Ana Kovač

Trgovina Zoofa, ki je zaživela leta 2013, je danes ena najbolj priljubljenih trgovin z oblačili s podpisom slovenskih oblikovalk v Ljubljani. Zaradi prijetnega prostora, drugačnih in unikatnih kreacij ter pristnega stika z oblikovalkami jo je pohvalil tudi New York Times.

Zoofa letos praznuje štiri leta delovanja in štiri leta domovanja na Bregu ob Ljubljanici, prav tam, kjer se čez leto vrstijo umetniški in bolšji sejmi. Oblikovalke, združene v zadrugo z Mojco Celin na čelu, so izjemno ponosne na svoj kotiček v središču Ljubljane, ki ga poleg domačih kupcev izjemno radi obiščejo tudi turisti.

Ti v Zoofo zaidejo zahvaljujoč vzponu turizma v Sloveniji in Ljubljani, česar so v Zoofi zelo veseli, razlaga Mojca. "Z njimi imamo zelo pozitivne izkušnje, so zelo prijazni in modno bolj ozaveščeni, zelo radi kupujejo pri nas. Njim se zdi to mala 'all inclusive' ponudba, saj niso vajeni tega, da te v trgovini pozdravi kar oblikovalec sam in da ti še svetuje pri nakupu. To je zanje največja fascinacija."

"Zoofa je v štirih letih postala zelo prepoznavna in mislim, da smo dosegle svoj namen. Če omeniš besedo Zoofa, ljudje vedo, kaj je to in kje je," pravi predsednica zadruge Mojca Celin. "Zoofa je v štirih letih postala zelo prepoznavna in mislim, da smo dosegle svoj namen. Če omeniš besedo Zoofa, ljudje vedo, kaj je to in kje je," pravi predsednica zadruge Mojca Celin. Foto: Ana Kovač

Posebnost niso le kosi, ampak tudi oblikovalci, ki osebno svetujejo strankam

Zanimivost trgovine je, da unikatne in do človeka prijazne izdelke v njej prodajajo oblikovalke same. Stranke so tako z njihovim svetovanjem deležne edinstvene nakupovalne izkušnje: oblikovalke spoznajo osebno, ustvarjanje oblikovalk pa je tako še bolj prilagojeno željam strank.

To se je skozi leta začelo poznati tudi na kreacijah: "Sčasoma smo se tudi me naučile, kaj si želijo, in zato skušamo ponudbo prilagodit temu, kar iščejo. Mislim, da smo tudi malo pogumneje zastavile svojo kolekcijo; več oblačil, boljše stvari, bolje izdelane stvari," razlaga Mojca.

Prijetno vzdušje in družba oblikovalk sta tisto, kar dela Zoofo tako posebno. Prijetno vzdušje in družba oblikovalk sta tisto, kar dela Zoofo tako posebno. Foto: Ana Kovač

Kotiček ob Ljubljanici ponuja kreacije 12 oblikovalk. Kotiček ob Ljubljanici ponuja kreacije 12 oblikovalk. Foto: Ana Kovač

In ravno zaradi občutka intimne "all inclusive" ponudbe in zato, ker se vsaka stranka v trgovini počuti prijetno in domače, so si zaslužile omembo na straneh New York Timesa. "Moram reči, da smo zelo počaščene zaradi te ocene, ker svoje delo jemljemo zelo resno in z vso odgovornostjo."

Trgovino so pohvalili tudi na portalu In Your Pocket, kjer so jo bralci izbrali za eno najboljših oblikovalskih trgovin v našem glavnem mestu.

Ko oblikovalke brskajo med kosi Zoofe:

Janja Videc
1 / 39 Janja Videc
2 / 39
3 / 39
4 / 39 Nina Holc, NI - nikoli isto
5 / 39
6 / 39
7 / 39
8 / 39
9 / 39 Mojca Celin, Princip
10 / 39
11 / 39
12 / 39
13 / 39
14 / 39 Barbara Franjić, Patricia Pie
15 / 39
16 / 39
17 / 39
18 / 39 Simona Kogovšek
19 / 39
20 / 39
21 / 39 Tina Pavlin
22 / 39
23 / 39
24 / 39
25 / 39
26 / 39
27 / 39 Julia Kaja Hrovat
28 / 39
29 / 39
30 / 39
31 / 39
32 / 39
33 / 39 Jelena Proković, JSP
34 / 39
35 / 39
36 / 39
37 / 39
38 / 39
39 / 39

Slovenski kupci bolj ozaveščeni o slovenski modi

Mojca pa ni zadovoljna le s tujimi kupci, temveč tudi z domačimi, saj pravi, da se je v štirih letih, odkar so združene v Zoofo, dojemanje slovenske mode med ljudmi precej izboljšalo.

Zelo smo se ozavestili, všeč nam je, da je nekaj narejeno doma, in ni nam več vseeno, od kod izhaja, iz česa je narejeno. Zelo nam je pomembno, kdo je to naredil. Da ni zadaj nekega izkoriščanja in da je pot, po kateri so oblačila prišla, zelo jasna. To so začeli ceniti.

Slovenskega kupca Mojca opisuje kot osebo, ki ima rada modo in drugačna oblačila, ki prestopijo meje ustaljenih konceptov.

"So pa to tudi stranke, ki ne marajo velikih nakupovalnih površin in imajo raje intimno trgovino. Radi pridejo tudi po nasvet, saj smo danes precej izgubljeni v množici prevelike ponudbe in trendov, zato zelo radi pridejo s konkretno težavo, ki jo skušamo rešiti."

Pri privabljanju domačih strank jim pomagajo tudi tedni mode, ki so za oblikovalce osnova, iz katere lahko izhajajo pri nadaljnjem ustvarjanju. "Tam predstaviš kolekcijo, stajlinge in svojo vizijo, ljudje to vidijo, mediji povzamejo ... Ljudje so potem radovedni in pridejo pogledat."

Poleg oblačil v Zoofi še:

1 / 5
2 / 5
3 / 5
4 / 5
5 / 5

Oblikovalke niso naravnane samo tržno, ampak tudi oblikovno. "Vrednote, ki se jih v svetu mode malo pozablja, skušamo prek Zoofe približati ljudem." Oblikovalke niso naravnane samo tržno, ampak tudi oblikovno. "Vrednote, ki se jih v svetu mode malo pozablja, skušamo prek Zoofe približati ljudem." Foto: Ana Kovač

Trg jih je "prisilil" v združenje

Mojca je kot predsednica zadruge na delovanje trgovine zelo ponosna, še posebej zato, ker začetki niso bili lahki. "Smo skupina ljudi, ki je zadovoljna z vsakim napredkom, saj to ni naša osnovna dejavnost. Me smo vse oblikovalke in se s poslovanjem trgovine srečujemo prvič."

Trg nas je tudi nekako prisilil, da če hočemo svoje izdelke pokazati strankam in svetu, se moramo nekako združiti. Ugotovile smo, da ta model deluje, da smo tako močnejše, bolj operativne in da imamo boljše rezultate. Čeprav smo si precej različne, nas je to začelo povezovati.

Najlepše pri vsem pa je videti, da se ljudje vračajo po več. "To pomeni, da jim je prostor všeč, prav tako ponudba. Če se stranka vrne, veš, da si nekaj naredil prav."

Zoofa je do okolja in človeka prijazna trgovina, ki ne temelji na množični proizvodnji. Vsa oblačila in dodatki so namreč unikatni ter izdelani maloserijsko v delavnicah z domačim strokovnim znanjem, oblikovalsko vizijo in ljubeznijo do ustvarjanja ob upoštevanju načela trajnostnega in ekološkega oblikovanja.

V njej razstavlja 12 ustvarjalk: Princip, Janja Videc, NI - nikoli isto, Simona Kogovšek, Renata Bedene, Patricia Pie, Julia Kaja Hrovat, Firma by Sanja, Nelizabeta, JSP, Tina Pavlin in Zelolepo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 185
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin