Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Nedelja,
8. 10. 2017,
4.29

Osveženo pred

6 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,70
Blanka Slak Rupnik turban moda trend stil nedeljski intervju intervju

Natisni članek

Nedelja, 8. 10. 2017, 4.29

6 let, 9 mesecev

Slovenska oblikovalka Blanka Slak Rupnik na Dunaju ob bok Pradi, Chanelu in Vuittonu #intervju

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,70
Blanka Slak Rupnik | Foto Zoe Opratko

Foto: Zoe Opratko

Mladi slovenski modni oblikovalki, ki slovi po kreiranju pokrival, natančneje turbanov, se je uspelo prebiti v dunajsko tako imenovano zlato četrt mode, na ulico, kjer domujejo Prada, Chanel, Saint Laurent in Louis Vuitton.

O talentu Blanke Slak Rupnik smo pisali že v naši rubirki #UličniStil, slabo leto kasneje pa lahko te vrstice namenimo Blankinemu velikemu uspehu: odprla je svoj lastni butik v cenjeni dunajski ulici.

Zakaj cenjeni? Tam namreč nakupujejo stranke z debelejšo denarnico, saj lahko zavijejo tudi v trgovine največjih modnih znamk, kakršnih v Sloveniji verjetno še nekaj časa ne bo.

Blanko in njene turbane so izbrali izmed 43 prijavljenih za trgovinico, veliko komaj 11 kvadratnih metrov, kjer pa se stranke kljub majhni kvadraturi počutijo zelo domače in toplo sprejeto, pravi Blanka. "Moja največja prednost je bila, da kot mlada oblikovalka pripeljem tako imenovan svež veter med ustaljene velikane znamk in se pokažem v najboljši luči."

Že dolgo časa namreč največji delež njenih strank predstavljajo Arabci, Indijci in Rusi, prav ti pa najraje zahajajo v ulico, kjer od septembra domuje tudi butik TRIBBE HatsByBlanka.

Blanka Slak Rupnik | Foto: Zoe Opratko Foto: Zoe Opratko

V septembru ste odprli svoj prvi lastni butik. Koliko časa in truda je bilo vloženega v to?

Sama ga ljubkovalno imenujem kar kraljestvo turbanov, saj ni ničesar podobnega nikjer v Evropi, niti ne v bližini, vsaj glede na moje zelo podrobne raziskave ne; tudi stranke z vsega sveta mi pripovedujejo zelo podobno. Butik sem pospešeno iskala zadnjega pol leta, ko sem opazila, kako dobro se moji izdelki prodajajo v drugih butikih po Avstriji, še posebej na Dunaju.

Odprli ste ga na res odlični lokaciji. Kako vam je uspelo to? Je bilo potrebno veliko birokarcije, pogajanj itd?

Lokacija je absolutno najboljša na Dunaju. To je prvo okrožje, tako imenovan zlati kvartir, kjer stanujejo le največje, najbolj odmevne blagovne znamke, kot so Prada, Chanel, Saint Lauren, Louis Vuitton ... od sedaj naprej pa tudi TRIBBE HatsByBlanka. Butik sem dobila izmed 43 prijavljenih najrazličnejših znamk, ki so se poskušale prebiti v zlati kvartir. Moja največja prednost je bila, da kot mlada oblikovalka, z dobrim družbenim omrežjem in medijsko prepoznavnostjo pripeljem tako imenovan svež veter med ustaljene velikane znamk in se pokažem v najboljši luči. Izrazitega pomena pri tem, da sem prav jaz dobila ta butik, je bila tudi struktura mojih najboljših strank, ki so Arabci, Indijci, Rusi in prav vsi ti domujejo in počitnikujejo vedno v tem delu Dunaja.

Kaj vaš mini butik ponuja strankam?

Butik je zelo majhen, 11 kvadratnih metrov, pa vendar se stranke v njem počutijo zelo domače, udobno in so preprosto navdušene nad novo pridobitvijo za nakupovanje. V butiku lahko stranke najdejo vse kolekcije moje znamke HatsByBlanka, otroško kolekcijo, ki ni dostopna nikjer drugje, in kmalu tudi zelo posebno nadgradnjo Tribbe Dedicated; kolekcijo, namenjeno rakavim bolnikov in vsem, ki so izgubili lase. Poleg turbanov in trakov pa je v butiku na voljo tudi nekaj modnega in posebnega nakita, ki še polepša nošenje turbana in s tem stranka še bolj zadovoljna zapusti butik.

Blanka Slak Rupnik | Foto: Zoe Opratko Foto: Zoe Opratko

Kaj vam pomeni lasten butik in vse bolj uspešna znamka Attitude by BSR? Ste ena redkih Slovenk s trgovinico lastne znamke v tujini ...

Moj lastni butik je nedvomno največji dosežek v karieri in lahko rečem, da zares živim svoje sanje! Za to sem delala, kreirala, se šolala in prebedela nešteto noči v razvijanju novih detajlov in modelov, ki bi uspeli na trgu. Sedaj je vse poenostavljeno in sem na najboljši mogoči lokaciji predstavljena vsemu svetu. Zavedam se velikosti tega uspeha in sem zelo ponosna, da se lahko kot ena izmed slovenskih imen pokažem s svojim delom v tujini, na najelitnejši lokaciji.

Vaše turbane nosijo ženske po vsem svetu. Iz katerih držav prihajajo in kakšen je odziv?

Zares lahko rečem, da moje turbane nosijo ženske po vsem svetu. Največ in najboljše stranke so Arabke ter Rusinje, prav nič pa ne zaostajajo tudi modno ozaveščene Evropejke in Azijke. Odziv je izreden, večina teh strank postanejo redne stranke in veliko jih ima že pravo zbirko mojih turbanov ali trakov.

Blanka Slak Rupnik | Foto: Zoe Opratko Foto: Zoe Opratko

Ste si na začetku poti predstavljali, da boste tako kmalu, saj ste še zelo mladi, imeli svoj butik?

Ja, lahko rečem, da sem si! Sama sem namreč zelo dolgo in z veliko vloženega truda kovala vsak naslednji poslovni korak in lasten butik je bil v prvem planu že od samega začetka, vedela pa sem, da bom počakala na izredno lokacijo in se predstavila samo v družbi najboljših, čeprav bi mogoče na kateri drugi, ne tako famozni lokaciji, butik prišel že veliko prej.

Kakšno nakupovalno izkušnjo ponujate svojim strankam?

Večina mojih strank me spremlja prek interneta, Instagrama in od tam si že vnaprej izberejo svoje favorite, potem pa v butiku dobijo celoten paket, ki vključuje moje svetovanje, menjavo detajlov na turbanu, v kolikor stranka želi ter celotno toplino s katero je vsak izdelek narejen - prav to zadnje cenijo najbolj.

Bo butik sprejemal tudi osebna naročila, turbane po lastni želji stranke?

Seveda, butik je bil od samega začetka zasnovan z idejo, da bi lahko notri sama v celoti izdelovala turbane in jih delala po meri, pa vendar to trenutno ni izvedljivo zaradi velikosti lokala. Imam pa možnost menjave vsakega detajla na turbanu, kar delam redno za vse svoje stranke, glede na njihove želje ter tudi ožanje in povečava, kar lahko naredim sama v butiku.

Kdo poleg vas stoji za Attitude by BSR? Koliko ljudi je vpletenih v zgodbo?

Za znamko AttitudeByBSR, stojim zgolj in samo jaz ter gospa šivilja/modistinja, ki mi pomaga pri moji zgodbi s turbani že od samega začetka, kar se sedaj štejejo že leta. Vsak turban je zasnovan in oblikovan zgolj z moje strani, pomoč pri šivanju pa je seveda enkratnega pomena. Sem zelo vesela in hvaležna, da lahko kljub velikemu obsegu naročil in povpraševanju še vedno upravljam podjetje s prvotno zasedbo.

Blanka Slak Rupnik | Foto: Zoe Opratko Foto: Zoe Opratko

Blanka Slak Rupnik | Foto: Zoe Opratko Foto: Zoe Opratko

Od kod takšna ljubezen do turbanov in pokrival? Kdaj se je rodila in kako se je razvijala?

Moja ljubezen do pokrival in turbanov ima korenine v zgodnjem odraščanju, moji primarni družini, tesni povezavi z babico in želji po biti emancipirana ženska, ki ima vse pod "svojo kapo". Do uspešnega poslovnega modela pa je prišlo po več naključjih, ki so me prepričala, da lahko ustvarim nepozabno modno in socialno zgodbo, ki bo imela mnogo večji vpliv in odziv, kot bi si primarno lahko človek zamislil ob pomenu nošenja turbana.

Pokrivala in klobuki so nekoč veljali za nujen modni dodatek, zadnja desetletja pa je izgubil na svojem blišču. Si želite spremeniti to miselnost? Kaj vam pomeni pokrivalo, saj vas ne vidimo brez njega?

Zagotovo je turban postal moj zaščitni znak in ljudje me prepoznajo po nošenju tega, tako je nastala moja celotna znamka, na kar sem izjemno ponosna. Mislim, da pokrivala spet pridobivajo na svoji vrednosti, čedalje več žensk si ponovno "drzne" nositi turban ali trak, pa vendar mislim, da bom največjo revolucijo naredila prav na vzhodnem trgu, kjer čedalje več žensk kupuje moje turbane, kot izjemno lep nadomestek hidžabu oziroma burki.

Blanka Slak Rupnik | Foto: Zoe Opratko Foto: Zoe Opratko

Na Dunaju živite dobra tri leta, bi zase že lahko rekli, da ste Dunajčanka?

Sebe nikoli nisem opredeljevala glede na mesto, v katerem živim. Nikakor ne spadam v kategorijo prave Dunajčanke, saj "štrlim" ven na vseh koncih, pa vendar lahko rečem, da sem ponosna, da sem se tako dobro vključila v dunajsko socialno sceno in da mi gre tudi po poslovni plati zelo dobro.

Kakšno je življenje na Dunaju, kako lahko rastete kot modna oblikovalka in blogerka?

Mesto Dunaj me zelo podpira kot mlado oblikovalko in bi me z veseljem še bolj podprli tudi na mednarodni sceni, pa vendar se držim svojega režima in sledim le svojim željam. Vlogo blogerke sem že dolgo nazaj opustila in blog mi služi le kot marketing platforma, kjer me ljudje lahko vidijo v opravah, ki jih kombiniram s turbani. To se je vedno kazalo kot dobra praksa in zato se tega še vedno poslužujem.

Kje na Dunaju se nakupuje dobro in ne preveč drago?

Zagotovo sta to Kaertnerstrasse in Mariahilferstrasse, veliki ulici, kjer ne manjka znamk višje mode po racionalnih cenah.

Kakšen stil imajo Dunajčanke, kaj na njih najbolj občudujete in morda tudi pogrešate?

Dunajčanke so izrazito klasične in uniformirane. Zelo klasičen stil oblačenja in dragi modni dodatki so najboljši opis njihovega stila. Dolgo potrebujejo za privajanje na novosti in malo več osebnosti ter individualizma v oblačenju bi bilo zagotovo zaželenega.

Kakšen je njihov stil v primerjavi s stilom Ljubljančank?

Ljubljančanke za razliko od Dunajčank nimajo niti možnosti posegati po vseh kosih, ki so na voljo na trgu mesta Dunaj. Pa vendar je stil bolj sproščen, raznolik, vendar manj prefinjen.

Blanka Slak Rupnik | Foto: Zoe Opratko Foto: Zoe Opratko

Blanka Slak Rupnik | Foto: Zoe Opratko Foto: Zoe Opratko

Ali na dunajskih ulicah že opažate svoje turbane?

Seveda, teh je že kar nekaj, saj se moji turbani prodajajo v veliko butikih in s tem je tudi vse več izpostavitve. Občutek je izreden, enkraten!

Kaj pripravljate za prihajajoče, hladnejše mesece?

Žamet, žamet, žamet ... Umetno ter pravo krzno in iz njega kučme za moške in ženske.

Lahko kdaj poleg pokrival od Attitude by BSR pričakujemo še kakšen drug modni dodatek? Kakšne so vaše modne sanje?

Za zdaj se držim le pokrival, ki so moj zaščitni znak in ne čutim potrebe po dodajanju novosti. Je še veliko možnosti za napredek in raznolikost znotraj spektra turbanov in trakov ter vsega za na glavo ... pa vendar ... nakit pride zagotovo, le vprašanje časa in pa poslovnega partnerja, s katerim se bom lotila tega izziva.

Blanka Slak Rupnik | Foto: Zoe Opratko Foto: Zoe Opratko

Blanka Slak Rupnik | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv

Videti je, da je vaša hčerka Bianca podedovala žilico in ljubezen do mode. Jo vključujete v kreiranje in ustvarjanje?

Šestletna Bianca je zagotovo majhna modna diva, ki se najraje od vsega oblači in išče nove, nore kombinacije. Moje turbane in trakove obožuje in to se tudi enkratno odraža na slikah, ki jih posnameva skupaj. Pa vendar držim svoje ustvarjanje, oblikovanje in ves kreativni proces povsem zase. Tega ne diskutiram z nikomer. Zavedam se, da sem odgovorna za vse, kar dam na trg in za tem želim stati 100-odstotno, nihče, niti mož, otroci, tudi nobena od tesnih prijateljic tukaj nima prostora pri soustvarjanju. To je moj osebni proces, ki so se ga do sedaj ljudje okoli mene že naučili spoštovati in tudi ne komentirajo stvari v nastajanju.

Kaj si v prihodnje želite za svojo znamko?

Samo nebo je meja. Oziroma mej sploh ni. Ne obremenjujem se s prihodnostjo, saj sta modni svet in tudi ekonomska situacija v družbi nepredvidljiva, pa vendar ostajam absolutno pozitivna, ko gre za moje oblikovalsko delo in mislim, da imam še nešteto možnosti za rast in za postavitev pravega turban kulta osebnosti.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Ne spreglejte