Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 7. 2014,
19.53

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Loui Ferry frizer teden mode

Četrtek, 3. 7. 2014, 19.53

5 let, 8 mesecev

Slovenec, ki s škarjami osvaja tujino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Vili Koderman je frizer, ki je začel z metlo in smetišnico, danes pa živi v Londonu in skrbi za pričeske svetovno znanih imen modne industrije. Sodeloval je že z imeni, kot so Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood, Roberto Cavalli, Viktor & Rolf, Giorgio Armani, in drugimi.

Vili Koderman je 21-letni frizer, ki je svoj poklic spremenil v življenjski slog. Na Otoku ga sicer poznajo pod imenom Loui Ferry. "Še vedno sem Vili Koderman in tako bo ostalo. Loui Ferry je ime blagovne znamke, pod katero delam in ki sem jo sam ustvaril. Res je, da me v tujini vsi poznajo kot Louija, ne kot Vilija, a me to ne moti, je del mene," pravi Vili, ki se je pred dvema letoma preselil v London.

Iz Maribora v Ljubljano, od metle do škarij

Vilijeva prva otroška beseda je bila frizer, ne mama, že kot otrok pa je ob obisku frizerskega salona najraje prijel za metlo in smetišnico in tako – kot se je izrazil – začel pri osnovah frizerskega poklica. V Mariboru je končal Srednjo šolo za oblikovanje, smer frizer.

Že med šolanjem je prostovoljno in pozneje redno delal v frizerskem salonu Marinka v Kamnici pri Mariboru. "Tri leta pod vodstvom mentorice, druge mame Marinke Volmajer, so bila obdobje, v katerem sem pridobil prave veščine in popotnico za prihodnost, a želel sem poskusiti še kaj novega in tako sem se odselil v Ljubljano," pravi Vili.

"Poskusil sem vse, kar je bilo mogoče v tej čudoviti deželici"

A Ljubljana ni bila njegova zadnja destinacija. "Poskusil sem vse, kar je bilo mogoče v tej čudoviti deželici," je povedal Vili, ki pravi, da si življenja v tujini ne moremo predstavljati, dokler tam ne začnemo delati. "Od tujine sem vedno odnesel tisto, za kar sem menil, da je zame najboljše. Pred Londonom sem šel tudi v Miami na Florido, kamor me je k sodelovanju povabil svetovno priznan frizer Angelo Seminara. Ko sem videl New York in Miami, sem se lažje odločil za London, bolj mi je pisan na kožo. K temu so pripomogli še nasveti ljudi, ki so že dlje tu, pa tudi dva predhodna obiska tega čudovitega mesta na otoku," je dejal Vili, ki se opisuje kot spontano osebo, ki hkrati dobro ve, kaj hoče.

"Ko dobiš službo v tujini, si dokažeš, da je vse mogoče. V to trdno verjamem."

"Zdaj po dveh letih življenja v tujini lahko rečem, da si, ko dobiš službo v tujini, dokažeš, da je vse mogoče. V to trdno verjamem," pravi Vili, ki na začetku poti v Londonu ni poznal nikogar in za delo ni bil vnaprej dogovorjen. "Naprej sem odletel za en teden v London, si poiskal službo, se vrnil nazaj in čez dva tedna resno krenil tja z vso mogočo kramo, ki jo 21-letnik potrebuje," se spominja.

Brez podpore družine ne bi šlo, delo pa traja od jutra do večera

"Rad bi poudaril, da verjamem, da mi ne bi uspelo, če ne bi imel prave podpore družine, za katero vedno vem, da je tam, ko jo potrebujem," nam je povedal Vili, ki se ob besedah "prost dan" le zasmeji. "Tega v zadnjih dveh letih pri meni ni bilo oziroma imam teorijo, da si na dopustu takrat, ko v nečem uživaš," meni mladenič, ki svoje delo opiše kot "uživancijo".

V salonu tako preživi vsak dan od 9h do 22h, a zadnje mesece ob delu potuje povsod po svetu. "Zdaj več sodelujem z revijami, ob fotografiranjih zanje, pričeske urejam na modnih revijah v New Yorku, Milanu, Parizu in Londonu," je razložil Vili.

"Nisem tisti fant, ki se fotografira s slavnimi, da bi bil boljši v očeh drugih"

"Izkušnja je tako bogata, da jo je res izziv ubesediti. Na vsakem koraku spoznaš veliko novih ljudi, dobiš izjemne izkušnje, se predajaš novim ukanam sveta in lepotam razgledov," sodelovanje na modnih revijah po svetu pesniško opiše Vili, ki poskuša trenutke iz svojega življenja prikazati tudi s fotografijami na Instagramu. Tam ga najdemo v družbi številnih znanih imen, od Vivienne Westwood in Conchite Würst do Ronnieja Wooda.

"Ne vidim smisla, zakaj bi molčal in se s temi ljudmi zgolj fotografiral. Fotografije po navadi nastanejo po uspešnem sodelovanju z njimi, ob koncu kakšnega dogodka. Nisem tisti fant, ki se fotografira s slavnimi, da bi bil boljši v očeh drugih. Vsi te ljudje, ki jih vidimo kot nekaj več, so res prizemljeni, preprosti, z njimi je mogoče normalno komunicirati."

Ko mu po friziranju prinese kosilo Cara Delevingne Viliju tako ne manjka dobrih zgodb z odrov revij in iz zaodrja. Na Burberryjevi reviji v Londonu je na primer s tremi sodelavci urejal manekenke, ko jih je ena od najbolj prepoznavnih manekenk ta hip Cara Delevingne vprašala, ali so kaj lačni. "V šali smo seveda vsi naročili. Čez šest minut se je vrnila s pravimi dobrotami. Ne zgodi se vsak dan, da te manekenka številka ena na svetu vpraša, ali te daje žeja ali lakota," je zaupal Vili, ki ima z zvezdniki same dobre izkušnje. Recept za to pa je, kot pravi: "Kar daješ, to dobiš."

Pa načrti za prihodnost? "Kot sem rekel, sem spontana duša, ki ima rada trdo delo. Morda bom v Londonu do jutri popoldne, morda še šest let, kdo pa ve," je dejal, ob tem pa dodal še pomenljiv namig: "Od kod lepote tvoje …"

Ne spreglejte