Pet korakov do popolne porjavele kože na dopustu

Čeprav strokovnjaki ves čas svarijo pred močnimi sončnimi žarki in svetujejo, naj se jim poleti čim bolj izogibamo, vsak še vedno upa, da bo na počitnicah dobil lepo zagorelo polt. To si lahko zagotovite s premišljenimi koraki.

Pet korakov do popolne porjavele kože na dopustu
Foto: Thinkstock

Da bi se izognili opeklinam in rdečici, se je treba na sonce pripraviti premišljeno. Dobre predpriprave so v želji po lepi zagoreli polti ključne.

Kožo dobro pripravite na močno sonce. Tega se lotite doma, preden se odpravite na dopust. Koži na vsake nekaj dni privoščite piling, da boste odstranili odmrle kožne celice, čemur naj sledi nanašanje vlažilne kreme. Postopek ponavljajte vse do odhoda na oddih.

Zagotovite si osnovo. Če se nočete po zagorelo polt odpraviti povsem beli, si že doma kupite rahlo obarvano vlažilno kremo, ki bo poskrbela za malce barve ali vsaj za sijaj kože. Z vlažilno kremo boste kožo tudi bolje pripravili na sončne žarke.

poletje, sončenje, porjavelost Foto: Thinkstock

Izberite kremo z močnim zaščitnim faktorjem. Pravijo, da krema z zaščitnim faktorjem pod 30 sploh ne ščiti pred soncem, zato naj ima vaša vsaj 30 ali več. Zelo dobro, včasih celo bolje, se odrežejo kreme za sončenje, ki so namenjene otrokom. Nanesite jo 15 minut pred odhodom na sonce in jo redno nanašajte ves dan.

Poskrbite za kožo po sončenju. Redna nega po prihodu s plaže je zelo pomembna. Najprej si privoščite hladno ali vsaj mlačno prho, nato pa kožo negujte s hladnim gelom z aloe vero za po sončenju. Da zelo pomaga od sonca utrujeni koži, boste občutili takoj, ko se boste namazali.

Zagorelo polt ustvarite sami. Včasih je sonce premočno za izpostavljanje ali pa vam preprosto ni do tega, a si še vedno želite biti lepo porjaveli. Na srečo danes obstaja ogromno krem, losjonov in tudi pen, ki ustvarijo videz zagorele kože. Marsikdo se jim izogiba zaradi slabih izkušenj v preteklosti, a tudi oranžnim madežem in neenakomernemu nanosu se da izogniti.

Preberite si Sedem nasvetov, kako (uspešno) nanesti samoporjavitveno kremo

poletje, sončenje, porjavelost Foto: Thinkstock

Ne glede na to, kako zelo vam je zagorela polt všeč, je za vaše zdravje pomembno, da se čim več zadržujete v senci in ceniti svojo kožo, čeprav je malce svetlejša, kot bi si želeli.

Ne pozabite: pretirana izpostavljenost soncu povzroča tudi prehitro staranje in nastanek gub, česar si nihče ne želi.


Preberite še:


Save

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano