Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Torek,
13. 6. 2017,
4.07

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Na dopustu mejkap lepota poletje krema za sončenje nega

Torek, 13. 6. 2017, 4.07

5 let, 8 mesecev

Kdaj nanesti kremo za sončenje na obraz, pred ličenjem ali po njem?

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
lepota, poletje, sončenje | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Zaščita pred soncem je poleti nujna vedno in povsod, tudi ko niste na dopustu. Predvsem obraz morate pred odhodom od doma dobro namazati z zaščito, pri čemer je pomembno, da veste, ali jo je treba nanesti pod ali nad ličila.

sončenje, sonce, poletje
Trendi Top 10 nasvetov za zaščito pred soncem: najbolje je, če nismo nikoli zagoreli

Krema za sončenje bi morala biti vedno del urejanja, pravijo številni dermatologi. Zaščito pred soncem po njihovih besedah potrebujemo vse leto, pomladi in poleti pa še bolj intenzivno in pogosteje. Mazanje s kremo za sončenje ne bi smelo biti omejeno samo na dopustniške dni, temveč je potrebno tudi zgolj za kavo v mestu.

Pomembno vprašanje se pojavi pri nanašanju kreme na obraz: jo nanesti pred ličenjem ali po njem? Na številnih lepotnih spletnih straneh boste našli odgovor PRED, kar zagovarja tudi priljubljena in cenjena blogerka z dolgoletnimi izkušnjami ličenja Nika Veger.

"Najprej nanesite vlažilno kremo, ki jo redno uporabljate, zatem kremo z zaščitnim faktorjem in nato puder. Priporočam, da ostanke vlažilne kreme, ki se niso vpili v kožo, po nanosu popivnate z robčkom. Kreme z zaščitnim faktorjem običajno niso tako 'mokre', med nanosom zaščite in pudra pa je dobro malo počakati, da se kemični filter za zaščito vpije v kožo," pravi Nika. Poudarja, da gre pri tem za mestno zaščito, na plaži pa je treba postopek večkrat ponoviti in obnoviti zaščito.

Ne pozabite si kreme dobro nanesti na vrat in ušesa. | Foto: Thinkstock Ne pozabite si kreme dobro nanesti na vrat in ušesa. Foto: Thinkstock

Pri nanosu ne pozabite dobro namazati še vratu in ušes. Ti predeli so velikokrat zapostavljeni, predvsem na vratu pa se prve gubice, ki jih spodbudi tudi pretirana izpostavljenost soncu, pokažejo še hitreje. Kremo nanesite tudi na roke, saj zanje velja enako kot za vrat.

Test svaljkanja pred nanosom pudra

Tudi če poleti puder uporabljate vsak dan, Nika svetuje, da izberete izdelek za zaščito, pri katerem se (kemični) filter vpije v kožo in ne naredi zaščitnega plašča. Ta se po nanosu pudra na zaščito namreč lahko posvaljka, kar ni le videti grdo, ob tem se izgubi tudi funkcija zaščite.

Pri nakupu kreme za sončenje Nika svetuje, naj ta vsebuje kemično zaščito, tako imenovani kemični filter, ki ščiti tako pred UVA- kot UVB-žarki. "Nekateri filtri v kremah za sončenje vsebujejo kemično zaščito, nekateri mešano, drugi pa samo fizično. Ta fizični plašč se v stiku s pudrom spremeni v svaljke, kar pomeni, da zaščite na koži kmalu ne bo več."

Nika zato priporoča, da kremo za sončenje, ki jo nameravate uporabljati pod pudrom, preizkusite na roki in preverite nastajanje svaljkov.

Krema za zaščito obraza naj ima kemični filter in zaščitni faktor vsaj 30. | Foto: Thinkstock Krema za zaščito obraza naj ima kemični filter in zaščitni faktor vsaj 30. Foto: Thinkstock

Zaščitni faktor naj bo najmanj 30

Ker je obraz zelo izpostavljen in se na njem najhitreje pojavijo starostne gubice, mu privoščite čim močnejši zaščitni faktor. Dermatologi priporočajo vsaj 30, strokovnjakinja s področja pomlajevalne medicine Ivona Igerc pa svetuje uporabo kreme z zaščitnim faktorjem od 50 do 100.

"Ne izpostavljajte se preveč soncu. Vem, da je poletje pred vrati, a nikar ne pretiravajte s sončenjem. Vedno pravim, da je treba uporabljati zaščitni faktor od 50 do 100, kar se morda sliši malo čudno, a to je zelo pomembno. Dobro si namažite tudi roke, ki se starajo hitreje kot obraz, posvetite se tudi vratu," nam je zaupala v intervjuju, v katerem je spregovorila o lepotnih popravkih, dostojanstvenem staranju in o tem, kako drugače dojemajo lepoto v Aziji, kjer živi že 12 let.

Namesto pudra z zaščitnim faktorjem raje kupite obarvano kremo za sončenje, ki ima dobro zaščito. | Foto: Thinkstock Namesto pudra z zaščitnim faktorjem raje kupite obarvano kremo za sončenje, ki ima dobro zaščito. Foto: Thinkstock

Puder z zaščito ni dovolj dober

Kozmetična industrija je hitro prepoznala pomembnost nanašanja kreme za sončenje pod pudrom in to združila v en izdelek, a to naj ne bi bila dobra rešitev. "Ličila z zaščitnim faktorjem ponujajo le dopolnilno zaščito, v veliki večini sploh ne ščitijo pred UVA-žarki, faktor pa je na splošno zelo nizek. To pomeni, da bi morali te izdelke nanašati večkrat in v velikih količinah."

Nika zato svetuje nakup obarvane kreme za sončenje, ki jo v poletnih mesecih uporablja tudi sama. "Ima visok faktor zaščite, ščiti pred UVA- in UVB-žarki ter preprečuje nastanek pigmentnih madežev."


Če so vam Nikini nasveti všeč, preverite še njenih pet zdravih vsakodnevnih navad.


Preberite še:

ličila, mejkap
Trendi Kako spakirati lepotne pripomočke, da se med potovanjem ne bodo uničili
poletje, lepota
Trendi Katere lepotne izdelke vzeti na dopust in katere pustiti doma
lasje, pričeska, plaža
Trendi Poletni lasje: ideje za najbolj vroče dni

Save

Save

Ne spreglejte