Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Torek,
7. 6. 2016,
18.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

nega brada brki

Torek, 7. 6. 2016, 18.26

6 let, 6 mesecev

Osnovna pravila za nego brade in brkov

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Foto: Thinkstock

Tokrat nekaj lepotnih nasvetov za gospode, ki jih že nekaj mesecev spremljajo daljša brada in gosti brki. Veste, kako skrbeti zanje?

Nega brade in brkov se mnogim najbrž zdi samoumevna, veliko moških pa skrb za lepoto raje potiska na stranski tir. A ko gre za daljše brke, ki se že privihajo, in daljšo brado, ki je že primerna za česanje, nega doseže višjo raven.

Zato smo za nasvete povprašali strokovnjake in Uredništvo pričesk Robert nam je predalo nekaj napotkov za brkate in bradate gospode, da bodo njihove obrazne dlake še lepše sijale.

Začne se z dobrimi pripomočki. "Osnovni komplet vsakega moškega so dobra britev, milo za obraz in brado ter maska ali balzam. Za moške, ki imajo srbečo in izsušeno kožo, priporočamo olje ali kremo za obraz. Običajno suha in srbeča koža nastane pri prvem puščanju brade, ko koža še ni vajena sprememb, ali pozneje zaradi slabo izpranega šampona z brade po umivanju."

 | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Redno umivanje. "Brke in/ali brado redno umivajte s šamponom. Čeprav so prikupni, se v njih nabira marsikaj. Ne glede na to, kako izbrana je hrana, ta ne spada vanje. Brki so grobi, zato jim redna nega z balzamom koristi. V brke in/ali brado vtrite kepico balzama in jih dobro sperite."

Pazljivo pri hrani in pijači. Malce šaljivo opozarjajo, da se je treba zaradi lepih brkov in brade nekatere hrane lotiti previdneje. "Previdni bodite pri naslednji hrani in pijači: kapučinu, mleku, karameliziranem jabolku, pivu z veliko kremaste pene, rumenjaku, špagetih, juhah, mariniranih rebrcih na žaru, pečeni koruzi in krofih, posutih s sladkorjem."

Striženje. "Brke je priporočljivo striči vsak teden, saj se hitro pozna izrast na ustnicah, medtem ko je brado priporočljivo urejati vsake od tri do štiri tedne. Odločitev, ali boste obiskali brivca ali brado uredili doma, je odvisna predvsem od teksture, dolžine in oblike brade."

Umivanje. "Brki in brada čez dan zbirajo vse vonjave, s katerimi se srečamo, kot so hrana, pijača, cigareti ter proizvodi za negovanje in utrjevanje brkov in brade, zato je priporočljivo, da si brke in brado umijemo zjutraj in zvečer."

 | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Veste, kako se pravilno lotiti britja?

Čeprav to počnete že večino svojega življenja, to še ne pomeni, da tu in tam ne delate napak. Ponovna osvežitev znanja, kako se lotiti britja delikatne kože na obrazu, torej ni odveč. Naši sogovorniki pravijo, da je najpomembnejša priprava kože na britje.

  1. Segrevanje kože. "Pred vsakim britjem je priporočljivo segreti kožo z vročo vodo ali vročo vlažno brisačo. Vroča voda bo odprla pore ter zmehčala kožo in brado."

  2. Trdo milo ali pene za britje. "Za britje lahko uporabimo trdo milo ali pene, posebej narejene za britje brade. Pozorni smo, da je prvi obhod z britvijo vedno v smeri rasti dlak in šele ob drugem hodu v nasprotni smeri rasti dlak. S tem bomo preprečili ureznine in vraščene dlake."

  3. Ledena voda za konec. "Ob koncu vsakega britja si dobro sperite obraz z ledeno vodo, kar bo ponovno zaprlo pore in pomirilo kožo po britju. Lahko uporabite tudi vodico za po britju, vendar je treba paziti na prepogosto uporabo, saj te vodice vsebujejo glicerin in s tem vsakič znova izsušujete kožo."

Ne spreglejte