SiolNET. Trendi Moda
1,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Oblikovalka Sara Valenci: Čudne vonjave v trgovinah priskutijo izkušnjo nakupovanja #UličniStil

1,28

termometer

 | Foto: Ana Kovač
Foto: Ana Kovač

Sara Valenci je že nekaj let ena najperspektivnejših mladih slovenskih oblikovalk, ki najraje oblikuje za moške. Pred kratkim je svojo oblikovalsko žilico preizkusila še na kolesu, natančneje legendarnem Ponyju, ki ga je preobrazila v unikatnega cestnega frajerja.

Sara Valenci je nase v javnosti prvič opozorila pred dvema letoma na ljubljanskem tednu mode MBFWLJ, kjer si je prislužila posebno modno nagrado Mercedes-Benz Fashion Award, letos pa se je na prizorišče tedna mode vrnila s posebno različico legendarnega slovenskega kolesa Pony.

Pri popolni preobrazbi za teden mode MBFWLJ sta ji pomagala Rok Petelin (PTLN) in Jure Jerele (NEXT LVL), ki sta ustregla vsem njenim oblikovalskim muham, pravi. S skupnimi močmi so Pony tako preoblikovali v mestno različico "dirtbajka".

"Poskrbeli smo za gume, verigo, pedala, zamenjali krmilo ter dodali ekscentrične ščitnike in blatnike. Tekstilni vzorec za sedež, ščitnik in tablo sem oblikovala po vzoru umetnosti Tadanorija Yokooja, kombinirala pa sem jih z emblemi, ki so značilni za vozila NasCar."

1 / 8
2 / 8
3 / 8
4 / 8
5 / 8
6 / 8
7 / 8
8 / 8

Sara Valenci | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Sara Valenci | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Njena ciljna skupina so moški

Sarina modna pot se je tako kot za mnoge slovenske sanjače o modi začela na Naravoslovnotehniški fakulteti. Prva prelomnica se je zgodila leta 2011, ko je odšla na študijsko izmenjavo na Švedsko, kjer je začela oblikovati ekskluzivno za moške. Sledilo je pripravništvo v ZDA, kasneje pa je svoje modno znanje nadgradila še z delom za SQUAT, društvo za neodvisno modo in umetnost, ki ga je skupaj s pokojnim Zoranom Garevskim ustanovila Nataša Peršuh.

Svojo pot nadaljuje z oblikovanjem moških oblačil, pri čemer si želi zmanjšati razliko med klasičnimi in avantgardnimi oblačili.

Moji kosi so primarno namenjeni ljudem, ki živijo za ulično modo in radi eksperimentirajo ter izstopajo. Vendar oblačil ne postavljam v določene okvire, ampak raje prepustim nove interpretacije tistim, ki jih nosijo.

Sara Valenci | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Sara Valenci | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

1 / 12
2 / 12
3 / 12
4 / 12
5 / 12
6 / 12
7 / 12
8 / 12
9 / 12
10 / 12
11 / 12
12 / 12

Najbolj vesela, ko na ulici ne vidi samo kosov Zare in H&M

Sara pravi, da moda v Sloveniji napreduje, a še vedno vidi precej prostora za izboljšave, predvsem posvečanje večje pozornosti mladim oblikovalcem, ki prinašajo svež veter na modne brvi.

Slovenski ulični stil komentira takole:

Najbolj sem vesela, ko na Čopovi vidim tudi kakšen kos slovenskih oblikovalcev, ne samo Zare in H&M. Sploh revolucija, ki sta jo naredila Petja Zorec s svojimi hlačami in Timotej Bistan s svojimi srajcami, je izredno pohvalna.

Sama ostaja zvesta minimalizmu in udobju: "Zaprisežena sem svojim spranim leviskam 501, ki jih skoraj vedno dopolnjuje prevelik oz. oversize pulover ali majica. To je bolj kot ne dolgočasna in zelo vsakdanja oprava, ki pa jo rada popestrim s kakšnimi posebnimi supergami in izstopajočimi uhani ali drugim nakitom. Za piko na i vedno dodam kakšna vintage očala, brez katerih ne zapustim doma."

Sara Valenci | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Sara Valenci | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

S hitro modo se izgubljata individualnost in raznolikost

Nakupovanja se loteva z vedno manjšim veseljem, morda tudi zaradi nelagodnosti, ki ji jo povzročajo trgovine, ugotavlja: "Mogoče mi vsa ta gneča in čudne vonjave v trgovinah priskutijo izkušnjo nakupovanja." Poleg tega se kot oblikovalka zaveda posledic, ki jih prinaša hitra moda.

Žalostno je, ker se vsi stili stapljajo v en velik svetovni trend, izgubljata se individualnost in raznolikost oblačenja.

Sama najraje zahaja v trgovine iz druge roke, a priznava, da tudi njo pot zanese v H&M, kjer največkrat kupi kakšne osnovne kose. A še vedno je najbolj razburljivo, ko si privošči kakšen kos oblikovalcev sovrstnikov. "Rožnat karirast plašč Maje Leskovšek, ki sem si ga podarila za rojstni dan, je trenutno 'it' kos v moji omari." 

Sara Valenci | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

[video: 65976 / ]

Na hitro o ...

... naj modnem kosu:  
Rumena jakna iz kolekcije v sodelovanju s podjetjem And by Andraž.

... dodatku, ki jo spremlja vsak dan:  
Vintage sončna očala.

... tem, česa v modi ni nikoli preveč:  
Barv in vzorcev.

... modnem plusu in minusu Ljubljane:  
Dobra lokacija v Evropi, premajhen modni trg.

... svojih modnih sanjah:
Želim si ustvariti uspešno znamko oblačil.

... osebi, ki bi jo najraje oblekla:
Kanye West.

Save

Save

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin