Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Torek,
10. 1. 2017,
14.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

mejkap ličenje trendi lepota

Torek, 10. 1. 2017, 14.06

6 let, 6 mesecev

Kako pozimi negovati kožo in kakšno ličenje je trenutno v trendu?

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
mejkap, ličenje | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Po bleščečem decembru, ko so v ospredju drznejše barve in vpadljiv mejkap, je čas za bolj umirjen januar in naravnejšo zimo. Vizažistka ima nekaj nasvetov za nego kože in ličenje.

Lepa in zdrava koža je predpogoj za dober mejkap, zato je treba v prvi vrsti poskrbeti zanjo. Če je bil december prepoln zabav, ki so zahtevale močno ličenje, je zdaj čas, da si koža malo odpočije.

Koža na obrazu je pozimi še posebej občutljiva, in ker ženske nanjo nanašajo tudi ličila, jo ta lahko še dodatno dehidrirajo. Redna, vsakodnevna nega je zato ključna, poudarja vizažistka Tina Urekar

Redna in temeljita nega je ključna za lep videz. | Foto: Thinkstock Redna in temeljita nega je ključna za lep videz. Foto: Thinkstock

Pravilna nega kože je predpogoj

"Kožo zjutraj umijemo z vodo, nato nanesemo tonik ali micelarno vodico, ki kožo dodatno očisti, na koncu pa nanesemo dnevno vlažilno kremo, primerno za posamezen tip kože," jutranji ritual opisuje Tina.

Zvečer ponovimo postopek, še posebej če nosimo ličila. "Kožo umijemo z vodo, nato nanesemo čistilno mleko, ki odstrani ličila, nato spet vodo. Dodamo tonik ali micelarno vodo, ki kožo osveži in pomiri, čisto na koncu pa nočno kremo za posamezen tip kože. Če hočemo, da koža čim dlje ostane lepa, napeta in mladostna, to naredimo vsak dan."

Ličil ne izbirajte na podlagi cene, temveč po priporočilih mojstrov ličenja. | Foto: Thinkstock Ličil ne izbirajte na podlagi cene, temveč po priporočilih mojstrov ličenja. Foto: Thinkstock

Sledi pametna izbira ličil

Prvi pripomoček, ki velja za osnovo, je puder. A če zgrešite pri odtenku, lahko to poskrbi za nadaljnje spodrsljaje. "Nikakor ne smemo izbrati pretemne barve. Bolje je, da izberemo malo svetlejši puder od tona kože, saj sledi še nanos bronzerja, ki kožo nekoliko potemni. Najbolje, da je tekoči puder en odtenek svetlejši, kot je koža, kar preverimo na lični kosti," svetuje vizažitska.

"Pred nanosom pudra moramo kožo zaščititi še s kremo. Če hočemo, da je mejkap zares obstojen, je priporočljiva uporaba 'primerja' (lahko kupimo 'primer', ki že vsebuje sestavine za zaščito kože)."

S toplimi rjavimi odtenki nikoli ne zgrešite. | Foto: Thinkstock S toplimi rjavimi odtenki nikoli ne zgrešite. Foto: Thinkstock

Osvojite veščine konturinga

Konturing ali definiranje obraza je bilo zelo priljubljeno v letu 2016 in ostaja hit tudi v 2017, saj naredi izjemen obraz (ga zoži in definira), pojasnjuje vizažistka. "Za konturing lahko uporabimo kar palete, ki so temu namenjene, lahko pa vzamemo svetli korektor, bronzer ali kremni puder."

  • Pod oči, na brado, nos in čelo nanesemo najsvetlejšo barvo, nato nadaljujemo s temnejšim odtenkom. Tega nanesemo pod ličnice, brado ter na levi in desni del čela. Lahko si tudi definiramo nos, če ga hočemo pomanjšati ali zožiti.  
     
  • Vse skupaj dobro zabrišemo, da meje med osvetljenimi in zatemnjenimi deli obraza niso ostro razdeljene.
     
  • Po želji dodamo malo rdečila, če hočemo bolj mladosten videz.
     
  • Ne smemo pozabiti na suhi puder oziroma puder v prahu, ki ga dodamo po konturingu, saj obraz lepo matira in poskrbi, da vse ostane na svojem mestu. Letošnji hit je tudi osvetljevalec, ki poskrbi za sijaj kože. Nanesemo ga na dele, ki jih želimo poudariti (nad ličnici, na nos, nad ustnico, pod lok obrvi).

Konturing lepo poudari poteze vašega obraza. | Foto: Thinkstock Konturing lepo poudari poteze vašega obraza. Foto: Thinkstock

Ste za matirane šminke?

Med odtenki šmink so trenutno v trendu temnorjavi, vinsko rdeči in vijoličasti toni. V ospredje se spet prebijajo bleščeče šminke, matirane teksture ostajajo modne, zelo priljubljen pa je tudi ombre učinek, kar pomeni, da se toni šminke prelivajo iz temne v svetlo.

Kako doseči ombre na ustnicah? "Najprej nanesemo balzam za ustnice, jih obrobimo s črtalom, ki je za odtenek temnejši od šminke, nato nanesemo malo svetlejšo šminko, čisto na koncu pa najsvetlejši odtenek, ki ga nanesemo samo po sredini ustnic. Vse zabrišemo s čopičem, da se lepo preliva," razlaga vizažistka.

Modne so tako matirane kot bleščeče šminke. | Foto: Thinkstock Modne so tako matirane kot bleščeče šminke. Foto: Thinkstock

Spoprijateljite se s tekočim črtalom

Tekoča črtala za oči (eyelinerji) ostajajo hit tudi letos, zato je dobrodošlo, da se izurite v nanašanju, če vam to še ni uspelo. "Črto zarišemo po nanosu senčila (moderni so naravni toni - rjava, zlata)," svetuje vizažistka. "Z eyelinerjem dosežemo mačji učinek, ki naredi oči zelo zapeljive."

Namesto črne barvice, ki je bila včasih zelo priljubljena, je letošnji hit bela barvica, ki jo nanesemo na vodno linijo, da oči optično poveča.

Elegantna črta, ki ustvari mačji pogled, je postala že klasika. | Foto: Thinkstock Elegantna črta, ki ustvari mačji pogled, je postala že klasika. Foto: Thinkstock

Ne pozabite na obrvi

Vizažistka pravi, da si tudi obrvi zaslužijo nekaj "obdelave", nikakor pa ne pretiravajte. "Obarvamo jih s svinčnikom ali senčilom, ki ga nanesemo s čopičem. Pomembno je, da obrvi ne začrtamo preveč, saj so letošnji hit naravne obrvi. Za svetle lase je priporočljivo, da je barva ličila za odtenek ali dva temnejša, za temnejše lase pa odtenek ali dva svetlejša."

Letošnjo zimo so torej v ospredju temnejše barve, vinsko rdeči in rjavi odtenki, v modi pa je ponovno predvsem naravni videz. Izogibajte se uporabi živih barv in bleščic.

Save

Ne spreglejte