Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 12. 2022,
14.20

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

najdba ZDA artefakt hlače

Sreda, 14. 12. 2022, 14.20

1 leto, 4 mesece

Najstarejše kavbojke na svetu prodali za 107 tisoč evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Najstarejše hlače na svetu | Moške delovne hlače so našli v prtljažniku Johna Dementa, človeka iz Oregona, ki jih je morda kupil v San Franciscu, so sporočili iz dražbene hiše. Uradniki so dodali, da razporek s petimi gumbi močno nakazuje, da bi lahko šlo za zgodnjo proizvodnjo delovnih hlač, ki jih je prodajal Levi Strauss. | Foto Profimedia

Moške delovne hlače so našli v prtljažniku Johna Dementa, človeka iz Oregona, ki jih je morda kupil v San Franciscu, so sporočili iz dražbene hiše. Uradniki so dodali, da razporek s petimi gumbi močno nakazuje, da bi lahko šlo za zgodnjo proizvodnjo delovnih hlač, ki jih je prodajal Levi Strauss.

Foto: Profimedia

Najstarejše znane kavbojke na svetu so na nedavni dražbi prodali za 107 tisoč evrov. Našli so jih na ladji, ki se je leta 1857 potopila med orkanom ob obali Severne Karoline.

Ameriška dražbena hiša Holabird Western Americana Collections meni, da bi lahko bile kavbojke najstarejše na svetu. Na nedavni dražbi, ki je potekala 3. decembra v mestu Reno v Nevadi na zahodu ZDA in tudi prek spleta, so jih prodali za 107 tisoč evrov, je poročal BBC.

Hlače iz džinsa, za katere domnevajo, da so pripadale rudarju, so našli v prtljažniku v razbitini ladje. Bile so eden izmed 270 spominkov iz obdobja zlate mrzlice, ki so jih prodali za skupno vrednost približno 940 tisoč evrov.

Tasmanski tiger
Novice Po 86 letih v omari našli ostanke zadnjega tasmanskega tigra

Ladja, na kateri so našli kavbojke, je potonila v brodolomu leta 1857

Predmeti prihajajo z ladje SS Central America, bolje znane kot zlata ladja. Gre za 85-metrski parnik, ki je v 50. letih 19. stoletja prevažal potnike v in iz Srednje Amerike na vzhodno obalo ZDA.

Ladja je potonila med orkanom druge stopnje septembra 1857, v brodolomu pa je umrlo od 425 od 578 potnikov in članov posadke. Ladijsko razbitino so odkrili leta 1988.

"Te rudarske kavbojke so kot prva zastava na Luni, zgodovinski trenutek," je dejal Dwight Manley, poslovodni partner podjetja California Gold Marketing Group, ki je bilo lastnik artefaktov.

Tel Aviv
Novice Na šolskem izletu so učenci v Izraelu odkrili neverjetno najdbo

Levi Strauss prve modre kavbojke izdelal 16 let po brodolomu, leta 1873

Moške delovne hlače so našli v prtljažniku Johna Dementa, človeka iz Oregona, ki jih je morda kupil v San Franciscu, so sporočili iz dražbene hiše. Uradniki so dodali, da razporek s petimi gumbi močno nakazuje, da bi lahko šlo za zgodnjo proizvodnjo delovnih hlač, ki jih je prodajal Levi Strauss. Prvi par modrih kavbojk je Levi Strauss izdelal v San Franciscu leta 1873, 16 let po brodolomu.

Kavbojke so prodali ravno dva meseca po tem, ko so na dražbi v Novi Mehiki za dobrih 71 tisoč evrov prodali par starinskih kavbojk znamke Levi's iz 19. stoletja, ki so jih našli v zapuščenem rudniku na zahodu ZDA.

Preostale predmete iz brodoloma bodo na dražbi poskušali prodati februarja 2023, poroča BBC.

Bled deblak
Novice Z dna Blejskega jezera potegnili 1.200 let staro plovilo #foto
Ne spreglejte