Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 1. 2014,
18.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Chanel Dior

Ponedeljek, 27. 1. 2014, 18.32

7 let, 12 mesecev

Najboljše, kar lahko ponudi visoka moda (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Katere modne revije tedna visoke mode v Parizu so najbolj navdušile in kaj nam videno napoveduje za prihajajoče tedne mode v New Yorku, Londonu, Milanu in Parizu?

V preteklem tednu smo lahko odprtih ust opazovali, kaj nam je na tednu visoke mode v Parizu predstavil cvet svetovnega modnega oblikovanja, peščica tistih, ki so si prislužili pravico uporabljati izraz haute couture in pod njim ustvarjati.

Poimenovanje visoka moda je v Franciji namreč zaščiteno z zakonom, uporabljati pa ga smejo le tiste modne hiše ali ustvarjalci, ki zadostujejo standardom pariškega modnega sindikata Chambre Syndicale de la Haute Couture. Med prestavljenimi kolekcijami smo izbrali peščico tistih, ki so v Parizu požele največ zanimanja.

Chanel stavi na superge Elegantna zgodovina znamke se je tokrat podala v 30. leta 20. stoletja, kjer je našla navdih v retro modi nočnega življenja. Vzpenjajoči se svetovni trend, superge, so doživele nekakšen prenos iz urbane mode v visoko umetniško zvrst in s tem gotovo pridobile na točkah pri modnih poznavalcih po vsem svetu. Pretkana izbira dolžine oblek na trenutke daje športni videz, ki pa ga malenkost zatrejo pastelne barve, ki se jim je tokrat nekako le uspelo prebiti v ospredje. Čeprav gre za kolekcijo, kjer udobje nikakor ni na prvem mestu, kreacije delujejo povsem lahkotno, kar glede na sloves in temelje modne hiše niti ne predstavlja velikega presenečenja. Med zanimivejše detajle pa lahko uvrstimo tudi ščitnike za kolena, ki tu služijo kot modni dodatek, ki v seštevek športnih elementov doda svoj levji delež.

Margiela ponudil pričakovano Maske, maske in še enkrat maske. Znamka Maison Martin Margiela je ena redkih, ki se med vsemi tistimi, ki manko pri kreativnosti nadomeščajo z izbiro slavnih manekenk, ki pritegnejo pozornost iz oblek na obraz, vedno odloča za zakrivanje identitete manekenk, ki kreacije nosijo na modni brvi.

Genialna poteza se v svetu, ki temelji na čarovniških trikih pritegovanja pozornosti, dobro obrestuje, saj se okoli Margiele vrti sloves vrhunskega oblikovanja in ne sloves vrhunskega snovalca šovov, namenjenih širšim množicam. Tokrat pa Maison Martin Margiela vseeno nekoliko preseneča, saj je sodeč po materialih in lahkotnosti teh mogoče sklepati, da se celo v umetnosti močno zakoreninjena znamka pomika v vode bolj nosljivega. Do danes smo namreč lahko videli že marsikaj, redko pa kaj takega, kar bi bilo lahko nosljivo tudi v vsakdanji modi.

Kolekcija se osredotoča na filozofsko vprašanje identitete tistega, ki nosi oblačilo, in kulturni vidik samega oblačenja. V kombinacijah se iščejo nove tehnike in načini nošenja oblačil, vse skupaj pa je za povrh še "pocukrano" z zlato barvo, ki nakazuje tudi na to, da se depresija, ki jo je zanetilo krčenje svetovnega gospodarstva, končno le umika.

Jean Paul Gaultier išče metulje Pariza ni brez Jeana Paula Gaultierja. Ta se vsaki temi, ki jo izbere za inspiracijo, posveti s polno mero entuziazma in raziskovalnega duha, vse dokler ne dobi občutka, da je resnično izčrpal vse, kar mu izbrana tema lahko ponudi.

Med številnimi oblikami so najbolj navdušili metulji, na katerih je Gaultier gradil velik del zunanjega vtisa. Od bolj temačnega uvoda je prešel k barvitem zaključku in uprizoril nekakšen preporod, ki bi ga lahko interpretirali tudi kot preporod svetovne mode, ki se je od leta 2008 tako kot svetovno gospodarstvo preoblikovala in se vrnila h koreninam. Smo v času transformacije, kot metulj, ki predstavlja prehod med starim in novim, med grdim in lepim.

Pomlad pomeni nov začetek Da se tudi v modi resnično kaže transformacija, potrjuje tudi Elie Saab, ki obljublja, da se pomladi vse ponovno rodi, zacveti in živi dalje. Presenetljivo dejstvo kolekcije je ombre efekt na oblekah, ki po svoje preliva barve v jedru kolekcije, medtem ko se večji del drži povsem ustaljenih elementov, preprostosti na glamurozen način. Od kreacije do kreacije lahko čutimo nezaustavljivo eleganco in gracioznost, ki jo v nas vzbujajo barve in nevsiljiva oblika, prijazna našim čutnim zaznavam. Elie Saab je znamka, poročena z eleganco, je to, kar nam sporoča takoj za tem, ko jasno nakaže, da se tudi to ime počasi, a s silovitim zamahom pomika v vode "tukaj in zdaj", kar nakazuje novo vodilo visoke mode.

Christian Dior s svežim vetrom Svetla luč modernizma je zajela tudi modno hišo Dior, ki je na čelu z oblikovalcem Rafom Simonsom, ki želi ustvarjati nove trende na področju visoke mode in nakazati svojo vizijo smeri, ki bi ji morala slediti.

Simons se tokrat ne usmerja le na tiste, ki večere preživijo na gala večerjah in rdečih preprogah, saj svežina pomeni tudi širše dojemanje koncepta visoke mode, česar so se pri Diorju odločili močno oprijeti. Tako sledijo tudi potrebam trga, ki si sodeč po smeri, v katero se nagibajo velika imena svetovne mode, želi več preprostosti in udobja, hkrati pa tudi nekaj intimnega doživetja v konceptu kreacij.

Da se Dior nagiba v prihodnost, nakazuje tudi to, da so modno revijo v istem dnevu ponovili kar trikrat, med presenečenimi obrazi pa je sedelo tudi več kot 100 študentov modnega oblikovanja, ki jih je Simons po reviji popeljal tudi v Diorjev atelje, kjer jim je dovolil vpogled v njihovo vizijo prihodnosti.

Ne spreglejte