Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Četrtek,
16. 3. 2017,
19.19

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

raziskava kiropraktik trend bolečine zdravje moda

Četrtek, 16. 3. 2017, 19.19

6 let, 7 mesecev

Kako lahko kavbojke, torbica in čevlji škodujejo zdravju

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Foto: Thinkstock

Zdravniki svarijo, da lahko nekateri modni kosi povzročijo marsikatero zdravstveno težavo. Skrbijo jih predvsem (pre)ozke kavbojke, težke torbice in tudi težke jakne z velikimi kapucami.

Britansko združenje kiropraktikov se je lotilo nove raziskave na temo, kako moda vpliva na zdravje sodobnih žensk. Pri tem so ugotovili, da so pri treh četrtinah žensk, ki čutijo bolečine v hrbtu, za to krive njihove modne odločitve. Več kot četrtina je priznala, da se zaveda, da lahko moda škoduje njihovemu zdravju, a ji kljub temu dajejo prednost.

"Vedno sem presenečen, koliko mojih bolnic se ne zaveda, kako lahko oblačila in modni dodatki vplivajo na hrbet in držo, in koliko se jih za neko opravo odloči bolečini navkljub," je povedal kiropratktik Tim Hutchful ob izsledkih raziskave. Ob tem je še opozoril, da kar nekaj trenutno zelo priljubljenih modnih kosov zelo slabo vpliva na zdravje.

Ozke kavbojke lahko ovirajo pri naravnem gibanju, kar vpliva na slabo držo. | Foto: Thinkstock Ozke kavbojke lahko ovirajo pri naravnem gibanju, kar vpliva na slabo držo. Foto: Thinkstock

Pazite se novih trendov

"Znano je, da težke torbe škodujejo, manj znano pa je, da zdravju škodujejo tudi ozke kavbojke, saj preprečujejo svobodno gibanje v bokih in kolenih, kar vpliva na to, kako držimo svoje telo. Novi trendi, kot so nesimetrični robovi, težek nakit in težke kapuce, lahko prav tako pomenijo težavo."

Na lestvico mode, ki škoduje, so se uvrstili še natikači, tudi tisti brez pete. Težava je v tem, razlagajo kiropraktiki, kako ta obutev "prisili" telo k določeni drži, ki ni zdrava za hrbtenico, saj povzroča napetost.

To so po mnenju kiropraktikov največji modni krivci za bolečine.

  1. (Pre)ozke kavbojke
  2. Prevelike torbe in torbe, ki se nosijo na eni rami
  3. Plašči in bunde s težkimi kapucami
  4. Čevlji z visokimi petami
  5. Čevlji brez zadnjega dela, kot so natikači

Poleg pretežkih torbic odsvetujejo tudi določen način nošenja torbice: na pregibu notranje strani komolca. To lahko namreč eno ramo vleče navzdol, zvija vrat in hrbtenico.

Natikači v zadnjem delu ne dajejo nobene opore, sporni so predvsem takšni z visoko peto. | Foto: Getty Images Natikači v zadnjem delu ne dajejo nobene opore, sporni so predvsem takšni z visoko peto. Foto: Getty Images

Vsak dan drugi kosi

A vsa ta opozorila še ne pomenijo, da se morate povsem odpovedati nošenju spornih kosov, so še sporočili ob razlagi izsledkov. Vsakodnevno menjavanje oblačil, obutve in modnih dodatkov ni dobrodošlo samo z modnega vidika, temveč tudi z zdravstvenega. "Zmernost je zelo pomembna. Pomembno je, da s temi kosi ne pretiravate in omejite nošenje ozkih kavbojk in visokih pet. Telesu privoščite počitek s supergami in nahrbtnikom," svetujejo.

Še dobro, da so tako superge kot nahrbtniki zadnje čase zelo modni.

Save

Ne spreglejte