Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Četrtek,
16. 6. 2016,
14.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,53

1

Natisni članek

Katarina Bučar Dominika Bučar nahrbtnik nahrbtniki Boopack

Četrtek, 16. 6. 2016, 14.40

6 let, 7 mesecev

Slovenski nahrbtniki, ki jih nosijo britanske modne navdušenke

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,53

1

Foto: Ana Kovač

Sestri Katarina in Dominika Bučar sta pred dobrim letom začeli ustvarjati nahrbtnike, jih poimenovali "boopacki" in jih poslali v svet.

Začelo se je marca lani, ko Katarina in Dominika na našem trgu nista našli nahrbtnikov, primernih za njun stil. Tako se je rodil prvi boopack, preprost, minimalističen nahrbtnik, ki je priponko "boo" dobil zaradi njunega priimka Bučar.

V enem letu so tudi slovenski trg preplavili nahrbtniki vseh barv, oblik in stilov, a sestri vztrajata pri svoji znamki. Predvsem zato, ker ju je v začetku leta opazila ena največjih spletnih trgovin, Asos, ki strankam modo pošilja v skoraj vse kotičke sveta. Boopacke sta najprej predstavili na Asos Marketplaceu, nato pa so ju zasnubili še pri Asosu, ki strankam ponuja več kot 850 različnih znamk.

"Vse skupaj se je začelo, ko naju je Asos Marketplace povabil k sodelovanju, da bi najine izdelke prodajal na svoji strani. Kmalu za tem naju je opazila še glavna stran, Asos, in naročila kar nekaj naših izdelkov. Seveda sva takoj zagrabili priložnost. "

"Nikoli nisem bila v tako umetniških vodah kot Dominika, a način, na kakršnega razvijava najino znamko, mi zelo ustreza, vedno sem si želela delati nekaj svojega, nisem imela želje delati za nekoga drugega," pravi mlajša Katarina (desno).  | Foto: Ana Kovač "Nikoli nisem bila v tako umetniških vodah kot Dominika, a način, na kakršnega razvijava najino znamko, mi zelo ustreza, vedno sem si želela delati nekaj svojega, nisem imela želje delati za nekoga drugega," pravi mlajša Katarina (desno). Foto: Ana Kovač

V Veliko Britanijo poslali skoraj 1.500 nahrbtnikov

Asos Marketplace, ki podpira butične znamke, ročno izdelane kose in vintage kose, je sestri opazil prek Instagrama, predvideva Dominika, ki ji lepe fotografije pomenijo veliko. Kot arhitektki ji je dizajn na prvem mestu, Instagram pa se ji zdi odlična platforma, kjer predstavljati svoje delo.

"Glavno in uradno naročilo sva od Asosa prejeli marca in od takrat naprej sva se večinoma ukvarjali samo s tem naročilom. "

 | Foto:

Britanski modni gigant je naročil nekaj manj kot 1.500 nahrbtnikov različnih modelov. "Priprava za Asos je vzela kar nekaj časa, saj imajo precej stroga pravila, a sva se iz tega veliko naučili in upava, da bo šlo naslednjič veliko hitreje." Ko se je njuna znamka rodila, sta kose sprva šivali sami, zaloge sta delali sproti, ko pa je prišlo naročilo iz Asosa, sta morali najeti pomoč. "Zdaj imava šivilje, saj sami ne bi zmogli vsega."

"To je za naju, kot za start up podjetje, zelo velika odskočna deska. Zelo sva ponosni, da se razvijava in da prihajava na tuji trg, Asos pa je odlična referenca za znamko, kakršna je najina."

 | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Še lani sta največ prodali v Sloveniji, zdaj je tujina na prvem mestu

Ko sta začeli, sta večino svojih kosov prodali na slovenskem trgu, s pomočjo trgovin GUD Shop v Stari Ljubljani in Skrinjice na Gosposvetski, kjer so boopacki še vedno na voljo, zdaj pa se je stanje povsem obrnilo. "Približno 70 oz. 80 odstotkov prodava v tujini, večinoma v Veliki Britaniji. Trudiva se, da so najini nahrbtniki prisotni predvsem v spletnih trgovinah, kot sta tudi Silkfred in Dawanda. Poleg tega so boopacki na prodaj še v dveh trgovinah v Berlinu in Madridu."

Ni se spremenil samo trg, spremenila se je tudi njuna ciljna skupina. "Začeli sva z mladimi v mislih, pozneje pa sva ugotovili, da je stil pravzaprav minimalističen in prilagodljiv, zato meniva, da so boopacki primerni za vse, ki se najdejo v njih."

Opažata, da nahrbtniki očarajo stranke različnih starosti in z različnimi stili. "Nahrbtniki so zdaj zelo v modi in mislim, da se čisto vsi lahko najdejo v tem."

Sestri radi potujeta in obožujeta poletje, kar se odraža tudi v njunih kosih. | Foto: Ana Kovač Sestri radi potujeta in obožujeta poletje, kar se odraža tudi v njunih kosih. Foto: Ana Kovač

 | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Nahrbtnike v večini izdelujeta iz umetnega usnja, nekaj izjem pa je narejenih iz pravega semiša. Poleg nahrbtnikov se v njuni kolekciji najdejo še torbice "bucket" v enakih toplih in nežnih barvah, ki sestri Bučar spominjata na poletje, saj je to njun najljubši poletni čas.

Delo, ki ga opravljata z užitkom, in nahrbtniki, ki so cenovno dosegljivi vsem modnim navdušenkam, so ju v roku enega leta pripeljali že zelo daleč, prav kmalu pa boste boopacke lahko zasledili še v britanski izdaji revije Vogue.

Ne spreglejte