Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Nedelja,
11. 11. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50

Natisni članek

teden mode LJFW Neira Sinanbašić Mateja Dujić Mateyaneira

Nedelja, 11. 11. 2018, 4.00

5 let, 5 mesecev

Bosanski modni oblikovalki v Sloveniji že tretjič navdušili s hrvaško znamko

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50
Mateyaneira | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Mateja Dujić in Neira Sinanbašić sta mladi modni oblikovalki bosanskega rodu, ki ju je med študentskimi leti pot zanesla v Zagreb. Tam sta ustanovili skupno znamko Mateyaneira, tej so se vrata v svet mode odprla v Ljubljani.

Prijateljstvo Mateje Dujić in Neire Sinanbašić sega v srednješolska leta, ko sta vsaka zase pilili svoje umetniško znanje. Neira se je posvetila produktnemu dizajnu, Mateja pa modnemu. Ker sta ju od nekdaj povezovali enaka vizija in videnje lepega, sta se odločili oblikovati skupno kolekcijo, ki je na koncu prerasla kar v znamko.

Poimenovali sta jo po skovankah svojih imen: Mateyaneira.

"Vedno sva imeli enake ambicije, poznava se že pol življenja, sva dobri prijateljici in vsakič sva prišli do enakega sklepa, da si želiva ustvariti nekaj svojega. Všeč so nama iste stvari, zato sva si rekli, da bi najprej poskusili s skupno kolekcijo."

Seveda pa je pomagalo tudi, da se dopolnjujeta še značajsko. Mateja je bolj umirjena in pretehta vsako odločitev, Neira pa je njeno nasprotje. "Mateja potrebuje nekoga, da ji reče, naj že neha premišljevati. Jaz pa sem včasih prenagljena in ravno takrat me malo zaustavi, naj bolje razmislim."

Mateyaneira | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Mateyaneira | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Čustveno navezani na ljubljanski teden mode

Mateyaneira je na modni reviji sploh prvič nastopila novembra lani v Ljubljani, na Ljubljana Fashion Weeku (LJFW), po tem, ko so organizatorji prepoznali delo oblikovalk in ju povabili k sodelovanju. Prve ne pozabiš nikoli, pravijo, in Mateja in Neira imata na svojo prvo revijo res lepe spomine. "Prav zato sva nekako čustveno navezani na Ljubljano in LJFW."

Revija na lanskem LJFW je bila naporna, saj nikogar nista poznali in nista vedeli, kako ju bodo ljudje sprejeli. "Nisva poznali modne scene, ničesar nisva vedeli." A skrb je bila odveč. "Ljudje so naju odlično sprejeli in odziv je bil res zelo pozitiven. To je bila odlična odskočna deska za najino nadaljnje delo."

teden mode, LJFW
Trendi Tako je videti teden mode, ki se odvija pod zemljo #foto #video

Prva revija na LJFW:

Fotogalerija
1 / 10

Na LJFW sta se nato vrnili še drugič in tretjič. Nazadnje pred nekaj dnevi, ko se je v Viba filmu odvijala jesenska edicija tedna mode. Tokrat sta se vrnili s povsem drugačnimi občutki, saj Slovenke že poznajo njuno delo in se po njune kose vozijo v Zagreb, kjer v showroomu pomerjajo poročne obleke in kose po meri. "Da, lahko bi rekli, da naju imajo Slovenke rade," pravita.

Prav zato si želita, da bi showroom kmalu odprli tudi v Ljubljani. Njuni kosi so Slovenkam najbližje občasno na voljo v trgovini Pentlja Concept Store ter seveda na spletu.

Druga in tretja revija na LJFW:

Fotogalerija
1 / 17

Kosi, narejeni z namenom, da trajajo

Po prvi reviji v Ljubljani je Mateyaneira postala cenjena še v Zagrebu, kjer sta se oblikovalki do zdaj predstavili na dveh tednih mode. Stranke imata iz vse nekdanje Jugoslavije, iz Ljubljane, Maribora, Zagreba, Sarajeva, Bihača, z Reke ...

In razlog, zakaj so vsem všeč njuni kosi? "Kroji in zelo kakovostna izdelava," pravi Neira, Mateja pa dodaja: "In da je nosljivo."

Mateyaneira | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Mateyaneira | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Stremita h klasiki in večnim kosom, ki pa niso poceni, predvsem zato, ker so vsi šivani po meri. "Ne greva se hitre mode, najini kosi so narejeni z namenom, da bodo trajali dolgo, da bodo moderni še nekaj nadaljnjih let."

Pri tem jima pomaga ekipa mojstrov, ki obvlada svoje delo in ima neprecenljive izkušnje. Imata strokovnjake za usnje, za pasove, torbe in obleke, ki soustvarjajo večne kose, kakršne so nosile že naše mame: kostume, komplete, kose s širšimi rameni in vpadljivimi pasovi. "Le da naše mame niso ravno sledile trendom, ampak so pač nosile tisto, kar je bilo lepo, klasično."

Mateyaneira | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Preverite še:

teden mode, LJFW
Trendi Izbira modnih oblikovalcev za teden mode je vse težja #ljfw #video
David Bacali
Trendi Magistriral, poklical organizatorje LJFW in dobil svojo prvo modno revijo
Ne spreglejte