SiolNET. Trendi Moda
1,31

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Magistriral, poklical organizatorje LJFW in dobil svojo prvo modno revijo

1,31

termometer

David Bacali | David je julija 2017 pisal organizatorjem LJFW in si s tem odprl vrata v svet slovenske mode. | Foto: Ana Kovač
David je julija 2017 pisal organizatorjem LJFW in si s tem odprl vrata v svet slovenske mode. Foto: Ana Kovač

Pred enim letom se je modni oblikovalec David Bacali odločil, da bo stvari vzel v svoje roke in pisal organizatorjem ljubljanskega tedna mode, da si želi na naslednji ediciji predstaviti svojo kolekcijo. Dobro leto pozneje se je na tednu mode LJFW pokazal že tretjič.

David Bacali je bil eden od 15 oblikovalcev, ki so se predstavili na letošnji jesenski ediciji tedna mode. To je bila zanj že tretja revija na ljubljanskem tednu mode, prva pa se je zgodila ravno pred enim letom. Takrat je stvari vzel v svoje roke, ko se je odločil pisati organizatorjem.

"Ko sem lani julija končal magisterij, sem popolnoma spontano pisal organizatorjem LJFW, čisto po kmečko (smeh) ... Da sem fant iz Zagorja, in ker se je moj študij zaključil ter je treba delati naprej, bi bil zelo vesel, če bi uslišali mojo željo in bi se lahko predstavil na njihovi jesenski ediciji."

Organizatorji so njegovo željo uslišali in mu novembra lani omogočili prvo modno revijo v sklopu tedna mode.

Davidova prva kolekcija na LJFW novembra lani. | Foto: Jure Makovec Davidova prva kolekcija na LJFW novembra lani. Foto: Jure Makovec

Od modne revije do stojala v Zoofi

Za 28-letnega oblikovalca so se vrata mode odprla na stežaj. "Zanimanje za kolekcijo je bilo ogromno in že pred revijo sem se dogovoril v Zoofi, da bom imel kot gostujoči oblikovalec enomesečni pop-up. Ta pop-up se je nato razvlekel na dva meseca, nato pa sem postal njihov poskusni član."

Zoofa je zadružna trgovina z oblačili in dodatki s podpisom slovenskih oblikovalcev, ki že pet let deluje v Ljubljani. Zanimivost trgovine je, da unikatne in človeku prijazne izdelke v njej prodajajo oblikovalci sami.

Zoofa Trendi Zoofa, trgovina slovenske mode, o kateri je pisal tudi New York Times #foto

David je s prodajo svojih kosov v Zoofi zelo zadovoljen, saj so vedno bolj prepoznavni. S pomočjo Zoofe je začel bolje spoznavati svoje stranke in jih tudi poslušati.

Tudi če so sušna obdobja, ne smemo preveč dramatizirati, saj je možnost, da imaš v središču Ljubljane svoje stojalo v trgovini zadružniškega tipa, blagoslov. To je treba ceniti in ne jamrati, ampak delati in se motivirati.

V trgovini na Bregu ob Ljubljanici se zaradi dobre lokacije znajde tudi veliko turistov, kar je še dodatna prednost, pravi. "Ravno pred enim mesecem je šla ena moja obleka v ZDA."

Po predstavitvi na LJFW je dobil svoje stojalo v zadružni trgovini Zoofa. | Foto: Ana Kovač Po predstavitvi na LJFW je dobil svoje stojalo v zadružni trgovini Zoofa. Foto: Ana Kovač

Po letih med hribi se mu je v Ljubljani odprl nov svet

David prihaja iz generacije, za katero je bil značilen beg možganov. Medtem ko so njegovi vrstniki hiteli v tujino, je bil sam odločen, da bo ostal v Sloveniji, in zadnja leta ugotavlja, da je bila ta odločitev pametna.

"Prihajam iz Zagorja in zame bi lahko rekli, da sem živel zaprt med hribi, kjer se do zunanjega dogajanja pride samo prek interneta. Ko sem začel svoje kose prodajati v središču Ljubljane, sem šele videl, koliko je zanimanja za raznorazna oblačila in dodatke. In ne samo od Ljubljančanov, kupci prihajajo iz vse Slovenije, tujine ... Moram reči, da sem zelo navdušen in da mi je to dalo motivacijo."

David razlaga, da si je že postavil trde temelje, da bo lahko kmlu živel le od svoje znamke. | Foto: Ana Kovač David razlaga, da si je že postavil trde temelje, da bo lahko kmlu živel le od svoje znamke. Foto: Ana Kovač

Zagon mu daje tudi trenutno gospodarsko stanje, ki govori v prid vsemu slovenskemu. "Slovenija je bila od leta 2008 do 2012 v veliki krizi, morda še malo dlje. A zadnja tri, štiri leta se mi zdi, da resnično lezemo v zelene številke in bolj ko se pozna ekonomski napredek, toliko večja je tudi zavest."

Slovenci se bolj zavedajo tega, kaj je slovensko, kaj kupujejo. S tem ko kupujejo unikatne kose slovenskih oblikovalcev, si zagotavljajo edinstvenost, in to so začele Slovenke spoštovati, mi pa smo nad tem navdušeni."

Rad živi in dela v Sloveniji, o selitvi v tujino sploh ne razmišlja. | Foto: Ana Kovač Rad živi in dela v Sloveniji, o selitvi v tujino sploh ne razmišlja. Foto: Ana Kovač

V tretje na brv pošilja kolekcijo Ragnarök

Navdušeni pa so tudi organizatorji Ljubljana Fashion Weeka, ki so tudi sami opazili ta pozitiven premik. Uspeh tedna mode se namreč končno kaže tam, kjer se mora: v kupovanju in nošenju kosov s podpisom slovenskih oblikovalcev.

Ravno zato je tudi želja oblikovalcev, da se predstavijo na tednu mode, toliko večja.

teden mode, LJFW Trendi Izbira modnih oblikovalcev za teden mode je vse težja #ljfw #video

Na jesenski ediciji LJFW, ki poteka od 5. do 7. novembra, se je David Bacali predstavil tretjič (drugič je bilo zanj to pomlad). Na modno brv je poslal jesensko-zimsko kolekcijo z imenom Ragnarök, ki jo je navdihnila vikinška mitologija, zaznamovala pa jo je Davidova rdeča nit: čiste linije, plastenje in črnina.

David Bacali na svojem drugem tednu mode aprila letos. | Foto: Jure Makovec David Bacali na svojem drugem tednu mode aprila letos. Foto: Jure Makovec

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 227
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin