Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Ponedeljek,
13. 3. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,75

1

Brigita Potočki stilistka blogerka moda ulični stil

Natisni članek

Ponedeljek, 13. 3. 2017, 4.00

6 let, 10 mesecev

Blogerka Brigita Potočki: Oglaševalci ne morejo pričakovati, da bomo blogerji delali zastonj #UličniStil

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,75

1

Brigita Potočki, blogerka | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Modna blogerka Brigita Potočki je ena od starejših, ki skrbi za to, da je slovenska blogerska scena malo bolj pestra. Čeprav bloga že pet let, še vedno čaka, da bodo oglaševalci spoznali, da je prihodnost v blogerjih in da ne morejo pričakovati, da bodo delali za drobiž. "Ali še huje, zastonj."

Brigita Potočki je prvi blogerski zapis objavila pred petimi leti, ko blogi še niso bili tako razširjeni, zdaj pa je konkurence bistveno več. Blog MJZ Fashion je odprla zaradi ljubezni do mode, pa tudi zato, ker je kar naenkrat imela preveč časa, pove v smehu.

"Ravno takrat sem namreč po petnajstih letih prenehala delati na radiu kot urednica in voditeljica, diplomirala sem in potem je bilo treba nekako zapolniti tisti čas, ki sem ga prej preživela na radiu."

Svoje dnevne oprave je s fotografijami beležila že pred leti, ko še nismo poznali Facebooka in drugih družbenih omrežij, kjer modne navdušenke dandanes objavljajo svoje kombinacije.

Pravi, da bi, če bi lahko še enkrat izbirala, študirala modo. "Ampak takrat se o možnostih študija, povezanega z modo, sploh ni govorilo in o tem nisem razmišljala, čeprav me je to že od nekdaj veselilo." | Foto: Vid Ponikvar Pravi, da bi, če bi lahko še enkrat izbirala, študirala modo. "Ampak takrat se o možnostih študija, povezanega z modo, sploh ni govorilo in o tem nisem razmišljala, čeprav me je to že od nekdaj veselilo." Foto: Vid Ponikvar

Fotogalerija
1
 / 6

Potem je prišla na boljšo idejo …

Ureja omare, svetuje pri nakupih in posoja oblačila

Ker ji je od vodenja različnih prireditev ostalo ogromno oblačil in čevljev, se je domislila, da bi jih lahko prek bloga posojala drugim ženskam, ki nimajo časa ali volje za nakupe. Objavila je nekaj svojih oprav in tako se je začelo.

Ko primerja začetke pred petimi leti z današnjim bloganjem, se je najbolj spremenilo število bralcev.

Število obiskov bloga se je v primerjavi s prvim letom povečalo za dvestokrat. No, pa tudi konkurence je več. Sicer pa še čakam, da bodo pri nas oglaševalci spoznali, da je prihodnost v blogerjih in da od nas ne morejo pričakovati, da bomo delali za drobiž, ali še huje, zastonj.

Poleg izposoje Brigita ponuja še dve storitvi za zaposlene ljudi, ki menijo, da nimajo smisla za modo: pomaga jim pri urejanju garderobe in tudi pri nakupovanju.

"Pridem na dom in pregledam kos za kosom v stilu oddaje What not to wear. Vse, kar ni nosljivo, v dogovoru z lastnico ali lastnikom zavržem (večino odnesem kakšni dobrodelni organizaciji), preostalo uredim in pokombiniram z drugimi kosi v omari, tako da ima nekaj stajlingov že pripravljenih, svetujem tudi, kaj nositi glede na postavo in življenjski slog, s čim dopolniti trenutno garderobo itd. Včasih mi že pripravijo kose, ki jim ležijo v omari in ne vedo, kaj bi z njimi. Skupaj jih pregledamo in se odločimo, ali jih bodo še nosili ali ne."

Stranke se ji včasih tako prepustijo, da ji dovolijo, da se sama odloči, kaj je še uporabno in kaj ne. A osebo mora najprej spoznati, preden se loti takšnega posega v intimo. "Tu gre predvsem za zaupanje. Zato se s stranko vedno najprej spoznava, greva na kavico, se pogovoriva, ugotoviva, v čem je težava, in šele potem brskam po njeni ali njegovi omari."

"Že kot majhna deklica sem šivala, krojila in risala stajlinge," pravi Brigita. | Foto: Vid Ponikvar "Že kot majhna deklica sem šivala, krojila in risala stajlinge," pravi Brigita. Foto: Vid Ponikvar

Zakaj bi kupovala, če si lahko izposodiš?

Brigita na svojem blogu ponuja kar nekaj oblačil za izposojo, kar pride prav pred vsako gala prireditvijo ali posebnim dogodkom, ko se zdi nesmiselno zapravljati za večerno toaleto, ki bo kasneje bolj ali manj delala gnečo v omari.

A Slovenke za to še vedno niso dovolj pogumne, pravi. "Po resnici povedano, sem že nekajkrat hotela odnehati, pa me vedno znova prepričajo, da vztrajam. Poleg tega se je v vseh teh letih nabralo toliko oblek, da če zaprem 'showroom', jih dejansko nimam kam dati."

V svojem "showroomu" Brigita ponuja tudi dizajnerska oblačila naših oblikovalcev, v njeni zbirki marsikaj zase najdejo tudi moški. "Moški razmišljajo veliko bolj racionalno. Če namreč nikoli ne nosijo obleke in jo potrebujejo samo enkrat v življenju, si je ne bodo kupili. Pri ženskah pa je drugače: kupimo, tudi če ne bomo nikoli oblekle," pravi. Njen moto je namreč: zakaj bi kupovala, če si lahko izposodiš. "Za tisto eno prireditev, ko potrebuješ nekaj boljšega, nekaj drugačnega, tega res ni vredno kupovati."

Brigita o svojem uličnem stilu:

O tem, kdaj si sestavi opravo:

Težko je konkurirati z mlajšimi

Brigiti družbo med starejšimi modnimi blogerkami na slovenskih tleh dela še Pika Zrim, sicer pa prevladujejo mlajše kolegice, ki jim je težko konkurirati, pravi Brigita. "Prvič, imajo ogromno časa, drugič, financirajo jih starši, in tretjič, imajo ogromno podpore med vrstnicami. Na srečo nas je starejših že kar nekaj, tako da si nekako pomagamo."

Kljub temu ji je povsem jasno, da od tega ne more živeti, pravi. "To je moje veselje, moj hobi. Če dobim kakšno ponudbo za sodelovanje, sem vesela, sicer pa se ne obremenjujem. To delam zato, ker me res veseli, pa četudi samo zase."

Moda je dejansko zabavna, to je nekaj, kar me osrečuje. Rada imam oblačila, z njimi vedno ravnam spoštljivo, pri meni ne boste našli ničesar pomečkanega, strganega in oguljenega. Oblačila so zame nekaj, za kar je treba skrbeti. Tako kot kakšna ženska skrbi za rože, jaz skrbim za svoje obleke. In moda je samo nadgradnja te skrbi za obleke. To je tisto, kar te definira, kar si, ne glede na to, ali slediš modnim smernicam ali ne. Modi preprosto ne moreš pobegniti, ker je prisotna tudi, če ji ne posvečaš pozornosti.

Tako kot kakšna ženska skrbi za rože, Brigita skrbi za svoje obleke. "Z njimi vedno ravnam spoštljivo, pri meni ne boste našli ničesar pomečkanega, strganega in oguljenega." | Foto: Vid Ponikvar Tako kot kakšna ženska skrbi za rože, Brigita skrbi za svoje obleke. "Z njimi vedno ravnam spoštljivo, pri meni ne boste našli ničesar pomečkanega, strganega in oguljenega." Foto: Vid Ponikvar

Moda je dejansko zabavna, pravi, to je nekaj, kar jo osrečuje.  | Foto: Vid Ponikvar Moda je dejansko zabavna, pravi, to je nekaj, kar jo osrečuje. Foto: Vid Ponikvar

Brigita na hitro o:

... naj modnem kosu:
Vedno in povsod čevlji. Zanje sem pripravljena odšteti tudi nekaj več kot premoženje.

... dodatku, ki jo spremlja vsak dan:
Rokavice pozimi in sončna očala vedno ne glede na vreme in letni čas.

... kosu, ki ga ne bi nikoli oblekla:
Hmm … Oprijeto mini krilo in če govorimo o obutvi, crocsov, pa četudi bi bili Gucci.

... tem, česa v modi ni nikoli preveč:
Drznosti.

... visokih petah ali čevljih brez pet:
Vseeno, samo da imajo platformo.

... svoji modni ikoni:
Absolutno Rachel Zoe! Spremljam jo od prvega dela njene oddaje Rachel Zoe Project, imam vse njene knjige, eno celo z njenim podpisom. Ona je tista, zaradi katere sem si upala postati to, kar sem.

Vsak ponedeljek vam predstavljamo ulični stil znanih Slovencev in blogerjev. Spremljajte Trende in sledite uličnim trendom.


Save

Save

Save

Ne spreglejte