SiolNET. Trendi Kultura
0,17

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Znan je slovenski predstavnik na naslednjem beneškem bienalu

0,17

termometer

Marko Jakše |  | Foto: STA
Foto: STA

Slovenijo bo na 59. beneškem bienalu, mednarodni razstavi likovnih umetnosti, ki bo potekala od 23. aprila do 27. novembra 2022, zastopal slikar Marko Jakše. Jakšetova razstava bo vključevala platna iz njegovih različnih obdobij.

Akademski slikar Marko Jakše, prejemnik nagrade Prešernovega sklada za leto 2015, s svojimi domiselnimi deli že več kot tri desetletja vznemirja javnost. Od začetka ustvarjalne poti se intenzivno posveča izključno slikarskemu mediju in znotraj tega raziskuje svoje specifične poudarke. S prepoznavnimi figuralnimi in krajinskimi motivi je ustvaril skrivnosten likovni univerzum, v katerem se prepletajo sanjsko in realno, lirično in pripovedno, arhaično in sodobno, so sporočili iz Moderne galerije.

Marko Jakše | Foto: STA Foto: STA

Jakše je izjemno samosvoj in sugestiven umetnik, ki s privlačnimi, deformiranimi podobami razpira nezavedno, čustveno in imaginarno. Čeprav je v nekaterih delih opaziti aluzije na pretekle pojave iz likovne umetnosti, se slikar napaja iz sedanjosti in tega, kar je in kar občuti. Svoje potovanje dojema kot igro, v kateri raziskuje spontanost in ostaja večni otrok. Jakšetov likovni izraz je celovit, večpomenski in nezvedljiv na razumsko ubesedene koncepte, še piše v sporočilu za javnost.

Marko Jakše | Foto: STA Foto: STA

Za komisarja slovenske predstavitve je bil letos imenovan direktor Moderne galerije Aleš Vaupotič, za kustosa pa Robert Simonišek. Slovenski paviljon bo v zaključnem segmentu zgradbe Arzenalov, osrednjega razstavišča glavne razstave bienala.

Kot so še sporočili iz Moderne galerije, je umetniška vodja bienala, italijanska kuratorica Cecilia Alemani, v svoji izjavi poudarila pomen domišljijskih transformacij, snovnih in nesnovnih, za današnji trenutek. V naslovu tokratnega bienala pa se je vsebinsko navezala na knjigo Mleko sanj britansko-mehiške slikarke in pisateljice Leonore Carrington (1917–2011), ki je svojo ustvarjalno pot začela v nadrealizmu.

To so slovenski predstavniki na treh preteklih beneških bienalih:

Marko Peljhan Trendi Na 58. beneškem bienalu bo Slovenijo zastopal Marko Peljhan Trendi Na bienalu nas bo zastopal Jaša Trendi Na beneškem bienalu bo Slovenijo zastopala Jasmina Cibic

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin