Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 4. 2022,
15.04

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Benetke Beneški bienale

Sobota, 23. 4. 2022, 15.04

1 leto

Beneški bienale je odprt, glavna nagrada Veliki Britaniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Benetke Bienale 2022 | Kustosinja letošnjega bienala Cecilia Alemani  | Foto Guliverimage/AP

Kustosinja letošnjega bienala Cecilia Alemani

Foto: Guliverimage/AP

V Benetkah so odprli letošnji 59. umetnostni bienale. Glavno nagrado, zlatega leva, so podelili britanskemu paviljonu, v katerem razstavlja umetnica Sonia Boyce z naslovom Feeling Her Way. Bienale, ki bo javnosti na ogled do 27. novembra, so odprli po enoletnem premoru zaradi pandemije, na njem pa so večinsko zastopane umetnice.

Kot je ob nagradi zlati lev za najboljšo nacionalno udeležbo zapisala mednarodna žirija, Sonia Boyce v sodelovanju z drugimi temnopoltimi ženskami razkrije obilo zamolčanih zgodb. Ima zelo sodoben jezik v povezavi z razdrobljenimi oblikami, ki jih gledalec ob doživljanju paviljona lahko sestavi skupaj.

Instalacija Sonie Boyce v britanskem paviljonu | Foto: Guliverimage/AP Instalacija Sonie Boyce v britanskem paviljonu Foto: Guliverimage/AP

Zlatega leva za najboljšo predstavitev na glavni razstavi Mleko sanj je dobila ameriška umetnica Simone Leigh za "natančno raziskano, virtuozno realizirano in močno prepričljivo monumentalno kiparsko delo". Srebrnega leva pa je dobil umetnik Ali Cherri iz Bejruta, ki sicer živi v Franciji, za interdisciplinarno in večplastno predstavitev, ki "meditacijo o zemlji, ognju in vodi popelje iz konstruktivne perspektive v mitsko dimenzijo", piše na spletni strani bienala.

Del instalacije ameriške kiparke Simone Leigh | Foto: Guliverimage/AP Del instalacije ameriške kiparke Simone Leigh Foto: Guliverimage/AP

Na odprtju je bila v središču Ukrajina, ki na bienalu razstavlja svoja dela kljub napadu Rusije na to državo. Sredi beneških Vrtov, kjer se nahaja ruski paviljon, je Ukrajina postavila trg z vrečami peska, ki ponazarjajo tiste, ki jih uporabljajo v spopadih za zaščito pred bombami in zapisi, ki obtožujejo grozote vojne.

Organizatorji bienala, ki velja za enega najbolj priznanih umetniških dogodkov na svetu, so ukrajinskemu umetniku Pavlu Makovu pomagali predstaviti njegovo instalacijo Vodnjak izčrpanosti.

Ukrajinski umetnik Pavel Makov ob svoji instalaciji | Foto: Guliverimage/Matteo Chinellato Ukrajinski umetnik Pavel Makov ob svoji instalaciji Foto: Guliverimage/Matteo Chinellato

Rusijo so zaradi napada Ukrajine z bienala izključili, umetniki, ki nasprotujejo režimu ruskega predsednika Vladimirja Putina, pa so kljub temu dobrodošli.

Kustosinja Cecilia Alemani je osrednjo mednarodno razstavo Mleko sanj je naslovila po knjigi Leonore Carrington, nadrealistični zgodbi o čarobnem svetu, v katerem se liki preoblikujejo in spreminjajo. Na njej se predstavlja 213 umetnikov iz 58 držav, pri čemer je 90 odstotkov umetnic.

Slovenijo na bienalu zastopa slikar Marko Jakše z razstavo Brez gospodarja.

Oglejte si še:

Benetke
Trendi Nič več spontanih izletov, obisk Benetk bo treba rezervirati
Stare prokuracije Benetke
Trendi Prvič po 500 letih je mogoče vstopiti v to stavbo v Benetkah #foto
Marko Jakše
Trendi Znan je slovenski predstavnik na naslednjem beneškem bienalu
Ne spreglejte