SiolNET. Trendi Potovanja
0,39

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prvič po 500 letih je mogoče vstopiti v to stavbo v Benetkah #foto

0,39

termometer

Stare prokuracije Benetke | Kompleks Stare prokuracije na Trgu svetega Marka je ena najbolj prepoznavnih stavb v Benetkah, a javnost več sto let vanjo ni imela vstopa. | Foto: Guliverimage/AP
Kompleks Stare prokuracije na Trgu svetega Marka je ena najbolj prepoznavnih stavb v Benetkah, a javnost več sto let vanjo ni imela vstopa. Foto: Guliverimage/AP

V Benetkah so na Trgu svetega Marka po 500 letih prvič za javnost odprli starodavni vladni kompleks Stare prokuracije. Benečani so si stavbo že lahko ogledali od petka, za vse druge bo odprta od srede.

Obnovo 12.400 kvadratnih metrov velikega trinadstropnega kompleksa Stare prokuracije (Procuratie Vecchie) je financirala lastnica stavbe, italijanska zavarovalnica Generali, načrti za njeno novo podobo pa so delo angleškega arhitekta Davida Chipperfielda.

Poglejte v notranjost obnovljenega kompleksa:

1 / 10
2 / 10
3 / 10
4 / 10
5 / 10
6 / 10
7 / 10
8 / 10
9 / 10
10 / 10

V palači bo zdaj svoj dom našla fundacija Human Safety Net, ki se posveča vključevanju, inovacijam in trajnosti prek partnerstev z nevladnimi organizacijami iz Evrope, Azije in Latinske Amerike.

"Kapitalizem vključevanja"

Italijanski minister za kulturo Dario Franceschini je ob petkovi otvoritveni slovesnosti dejal, da gre za izjemno obnovo stavbe na simbolnem mestu, ki kaže, kako bogato je lahko sodelovanje med javnim in zasebnim sektorjem. Italijanski minister za turizem Massimo Garavaglia je dejal, da bo digitalna tehnologija lahko pomagala zmanjšati čezmerni turizem v Benetkah, italijanski minister za javno upravo Renato Brunetta pa, da je kompleks "znak metamorfoze časa" in da je Generalijevo financiranje obnove znak "kapitalizma vključevanja".

Stare prokuracije Benetke | Foto: Guliverimage/AP Foto: Guliverimage/AP

Arhitekt Chipperfield je povedal, da je beneški Trg svetega Marka med najbolj znanimi na svetu, do zdaj pa se ni vedelo, kaj je za fasado zdaj obnovljene stavbe.

Palača iz renesančne dobe je bila dolgo sedež prokuratorjev svetega Marka, ki so stoletja upravljali premoženje cerkve v bogatem mestu Benetke, stran od oči javnosti.

Stare prokuracije Benetke | Foto: Guliverimage/AP Foto: Guliverimage/AP

Ena najbolj prepoznavnih zgradb v Benetkah

Stare prokuracije, zgrajene v 12. stoletju, je leta 1512 uničil požar, beneško-bizantinsko zgradbo je leta 1538 nadomestil renesančni biser v klasičnem slogu, katerega oboki so skupaj z baziliko in zvonikom ena od najbolj poznanih značilnosti Trga svetega Marka.

V bližini stoji tudi stavba Nove prokuracije iz 17. stoletja. Stavba gleda na skrivnostne kraljeve vrtove ob Velikem kanalu. Vrtove so po več letih obnove ponovno odprli za javnost leta 2019.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin