Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Ponedeljek,
15. 12. 2014,
12.20

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Beneški bienale

Ponedeljek, 15. 12. 2014, 12.20

2 leti, 4 mesece

Na bienalu nas bo zastopal Jaša

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Z ministrstva za kulturo so sporočili, da bo Slovenijo na 56. mednarodni likovni razstavi v Benetkah zastopal multimedijski umetnik Jaša.

Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je na predlog pristojne strokovne komisije za beneški bienale 2015 imenovala Umetnostno galerijo Maribor in projekt Zaklop/Nasilna nuja za utelešeno prisotnost upanja, katere avtor je Jaša.

Projekt je komisijo prepričal z vizijo dinamične vizualne in performativne umetniške prakse, ki poleg stalne postavitve in situ predvideva še aktivnosti v smislu "art in process", so zapisali na ministrstvu.

Slovenija se bo prvič predstavila v Arsenalu

Slovenski paviljon je bil do lani v galeriji A + A, prihodnje leto pa bo prvič v enem izmed dveh osrednjih razstavnih prostorov, in sicer v razstavnem prostoru Arsenale. Tam bo postavljen velik arhitekturni objekt, ki bo predstavljal avtorjevo interpretacijo štirih socialnih krogov: hiše, prostora produkcije, sakralnega in javnega prostora, hkrati pa bo tudi nosilec performativne, vizualno-zvočne instalacije.

Skupini avtorjev in performerjev bo objekt ponudil možnost za večmesečno sobivanje in ustvarjanje, arhitekturna lupina, ki bo obdajala več medsebojno povezanih modularnih celic, pa bo posrednik med živo umetniško produkcijo in obiskovalci bienala. Po eni strani bo omogočila umetniško izolacijo, po drugi pa se bo odpirala h gledalcu in mu omogočala vpogled v notranjo logiko umetniškega ustvarjanja.

Jaša z bienalom nadaljuje odmevno mednarodno ustvarjanje

Jaša je za osrednje teme projekta izbral upor, sodelovanje in upanje. S tem nadgrajuje večletno aktivno preizkušanje področja umetniškega sodelovanja s skupnim ciljem (so)ustvarjanja pogojev za nenasilen, poetičen upor. Osnovno performativno telo bodo tvorili štirje akterji – Jaša, Michele Drascek (tudi kustos projekta), Janez Vidrih in Tine Grgurevič, ki se jim bodo pridružili zunanji performerji (zbor in solisti). Projekt je zasnovan kot živi dogodek v nenehnem trajanju in bo trajal vseh osemindvajset tednov bienala.

Jaša bo z zastopanjem Slovenije na beneškem bienalu nadaljeval serijo uspešnih mednarodnih projektov. Njegov projekt Apnea's Rhapsody v newyorški galeriji On Stellar Rays je bil po izboru revije Modern Painters ena najboljših razstav leta 2011, ista revija pa je Jašo istega leta uvrstila tudi med sto najperspektivnejših umetnikov na svetu. Letos je navduševal s projektov Crystal C, ki ga je najprej predstavil v Ljubljani, nato pa še v galeriji Pioneer Works v New Yorku.

 

Ne spreglejte