Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 12. 2023,
21.55

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

Natisni članek

dražba Vaza izdelek

Torek, 19. 12. 2023, 21.55

4 mesece, 2 tedna

Vazo kupila za manj kot štiri evre, prodali so jo za malo bogastvo #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06
Carlo Scarpa, vaza | Vaza, ki jo je kupila Američanka, je delo italijanskega umetnika Scarpe. | Foto Dražbena hiša Wright

Vaza, ki jo je kupila Američanka, je delo italijanskega umetnika Scarpe.

Foto: Dražbena hiša Wright

Američanka je letos junija med brskanjem po spletu v trgovini z rabljenimi izdelki naletela na poslikano stekleno vazo in jo kupila za 3,99 dolarja (3,65 evra). Že ob pogledu nanjo se ji je zdelo, da je vaza vredna veliko več, kar se je izkazalo za resnično, saj je šlo za vazo priznanega italijanskega arhitekta, na dražbi pa so zanjo nedavno iztržili več kot 107 tisoč dolarjev (skoraj 98 tisoč evrov).

Triinštiridesetletna Američanka Jessica Vincent je med nakupovanjem v trgovini z izdelki iz druge roke v okrožju Hanover v zvezni državi Virginia za 3,99 dolarja (3,65 evra) kupila zanimivo zeleno-rdečo poslikano vazo. "Zdelo se mi je, da bi bila lahko vredna kakšnih tisoč ali dva tisoč dolarjev, a ni se mi ni niti sanjalo, koliko je v resnici vredna, dokler se nisem malo bolj pozanimala," je povedala za New York Times.

Ko si je kupljeno vazo ogledala malce bolje, je na njenem dnu namreč opazila majhno črko m. Zato je pomislila, da bi lahko kupljena vaza in črka m na njenem dnu simbolizirala otok Murano pri Benetkah, ki je znan ravno po steklarstvu. Kot se je izkazalo kasneje, vaza res izvira z otoka Murano. A tukaj presenečenj še ni bilo konec.

Vazo ustvaril italijanski arhitekt Carlo Scarpa

Po spletu je za dodatna pojasnila in informacije povprašala ljubiteljske zbiratelje in ti so ji namignili, da vaza res spominja na delo znanega italijanskega arhitekta Carla Scarpe, zato je Vincentovo fotografijo steklene vaze poslala dražbeni hiši Wright Auction House. Kmalu je prejela odgovor predsednika družbe Richarda Wrighta, ki jo je prosil, naj vazo prinese na ocenitev. "Ko sem videl fotografije, sem vedel, da je nekaj posebnega," je, potem ko je videl fotografije vaze, povedal Wright.

Eno izmed del Carla Scarpe | Foto: Guliverimage Eno izmed del Carla Scarpe Foto: Guliverimage

Po dodatnih strokovnih analizah so lahko potrdili, da gre v primeru vaze za delo Scarpe oziroma za eno izmed vaz v njegovi seriji steklenih izdelkov Pennellate, ki jih je umetnik oblikoval v 40. letih prejšnjega stoletja. Vseeno pa ni znano, koliko vaz je bilo izdelanih v omenjeni seriji.

Vazo ponudili na dražbi in z vsoto močno presegli pričakovanja

Pretekli teden so vazo ponudili na dražbi, neznani zasebni zbiratelj iz Evrope pa je zanjo skupaj s provizijo odštel 107.100 dolarjev (okoli 98 tisoč evrov). Dražbena hiša je predmet sicer ocenila na 50 tisoč dolarjev, končni znesek 83.500 dolarjev (76.300 evrov) pa je bil presenečenje tudi za Vincentovo. "Neverjetno, da so na koncu vazo, ki sem jo kupila za 3,99 dolarja, prodali za kar 85 tisoč dolarjev," je povedala o vsoti, ki si jo bo razdelila z dražbeno hišo Wright.

Kot je še povedala, se počuti, kot da bi zadela na loteriji, ter dodala, da se bo zagotovo še vrnila v trgovine z rabljenimi izdelki.

Preberite še:

kralj Karel III., princesa Diana
Trendi V Hollywoodu dražba dizajnerskih oblek ikoničnih žensk
Viski The Macallan
Trendi V Londonu za rekordno vsoto prodali steklenico škotskega viskija
Klobuk cesarja Napoleona I.
Novice Napoleonov klobuk prodali za skoraj dva milijona evrov
Ne spreglejte