SiolNET. Trendi Kultura
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Zagrebu bo stal "največji in najlepši" spomenik Tuđmanu

3

termometer

 | Foto:
Na Hrvaškem stoji že več spomenikov nekdanjega predsednika Tuđmanu, "najlepši in največji" pa bo stal v Zagrebu, je prepričan zagrebški župan Milan Bandić.

Potem ko so pred kratkim spomenik prvemu hrvaškemu predsedniku po osamosvojitvi Franju Tuđmanu postavili v Kninu – ti so sicer postavljeni že v Kaštelu, Zadru, Splitu in drugod –, je zagrebški župan Milan Bandić napovedal, da bo spektakularni spomenik stal tudi v hrvaškem glavnem mestu, in sicer na Trgu dr. Franje Tuđmana.

Po poročanju hrvaškega časnika Jutranji list bodo namreč jeseni začeli preurejati omenjeni zagrebški trg, katerega del bo tudi postavitev spomenika Tuđmanu. Kakšen bo videti, bo jasno po koncu javnega natečaja, prek katerega bodo izbrali javno skulpturo.

Namesto spomenika razprava o primeru Tuđman Preplavljenje Hrvaške s spomeniki Tuđmana, ki so velikokrat tudi vprašljive umetniške kakovosti, hrvaški konceptualni umetnik Antonio Grgić, kot je izjavil za Jutranji list, med drugim vidi kot vrnitev dogmatičnega modela socrealističnega razumevanje umetnosti.

Sam zato raje predlaga, da bi na zagrebškem Trgu dr. Tuđmana postavili stole, na katerih bi lahko kdorkoli sedel v krog in tam enakopravno razpravljal o Franju Tuđmanu, s ciljem o razjasnitvi njegove vloge v hrvaški zgodovini.

Konceptualni umetnik, ki se tudi sicer ukvarja z vprašanjem vloge tovrstnih spomenikov v sodobnem času, pravi, da je družbena razprava v 21. stoletju edini vreden spomenik. Ta je še kako potrebna, še posebej v Tuđmanovem primeru.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin