Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 7. 2023,
12.00

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,22

Natisni članek

slikarstvo smrt Sergej Kapus

Petek, 28. 7. 2023, 12.00

9 mesecev

Umrl slovenski slikar, teoretik in predavatelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,22
Sergej Kapus, slikar | Leta 2000 je Univerza v Ljubljani Sergeju Kapusu dodelila priznanje umetniških del in ga leta 2001 habilitirala za docenta za slikarstvo, leta 2010 pa je postal izredni profesor. | Foto ZDSLU/ STA

Leta 2000 je Univerza v Ljubljani Sergeju Kapusu dodelila priznanje umetniških del in ga leta 2001 habilitirala za docenta za slikarstvo, leta 2010 pa je postal izredni profesor.

Foto: ZDSLU/ STA

Umrl je slikar, teoretik in predavatelj Sergej Kapus, so potrdili v krogu njegovih bližnjih. Star je bil 72 let. Samostojno je začel razstavljati leta 1975 v Trstu. Za življenjsko delo je leta 2019 prejel nagrado Ivane Kobilce in leta 2020 Jakopičevo nagrado.

Kapus se je rodil 19. novembra 1950 v Ljubljani. Diplomiral je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani na oddelkih za umetnostno zgodovino in sociologijo.

Leta 1991 je v Moderni galeriji v Ljubljani organiziral razstavo Podoba in snov, ki je predstavljala pregled slovenskega visokomodernističnega slikarstva sedemdesetih let. Leta 1998 je v založbi Moderne galerije v Ljubljani izdal monografijo o slikarju Jožefu Petkovšku. Leta 1999 je v okviru programa Narodne galerije v Ljubljani pripravil razstavo Jožef Petkovšek: Podvojene slike.

Leta 2000 mu je Univerza v Ljubljani dodelila priznanje umetniških del in ga leta 2001 habilitirala za docenta za slikarstvo, leta 2010 pa je postal izredni profesor. Od leta 1992 do 2005 je predaval o moderni umetnosti na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, od leta 2005 pa na Oddelku za slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani.

Leta 2019 izdal knjigo Futur anterieur

Leta 2019 je v založbi Moderne galerije v Ljubljani izdal knjigo Futur anterieur.

Bil je član Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov in mednarodnega združenja likovnih kritikov AICA.

V svojem slikarstvu je izhajal iz abstraktne tradicije, ki jo je razkrival kot izhodišče premišljene analize vidnosti. Ali kot je zapisal Dane Zajc: "Ne oponaša sveta, ampak pripoveduje, kako avtor gleda na svet, menjave letnih, dnevnih, človeških in osebnih časov. Iz svojih spoznanj dela slike, oblike, barve. Pripoveduje o njih iz sebe samega." (v katalogu Kapusove razstave v Moderni galeriji Ljubljana, 2002), je navedeno na spletni strani Sloart.

Preberite še:

Skupina Eagles
Trendi Umrl je basist in soustanovitelj legendarne rock skupine
Sinead O'Connor
Trendi Umrla je pevka Sinéad O'Connor
Robert Bo Goldman
Trendi Umrl je soscenarist Leta nad kukavičjim gnezdom Bo Goldman
Ne spreglejte