SiolNET. Trendi Kultura
0,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Umrl prejemnik Nobelove nagrade za literaturo Naipaul

0,11

termometer

V.S. Naipaul
Naipaul je umrl v 86. letu starosti. Foto: Reuters

V Veliki Britaniji je v 86. letu starosti umrl prejemnik Nobelove nagrade za književnost, britanski pisatelj V. S. Naipaul, je v soboto sporočila njegova družina.

"Bil je velik v vsem, kar je ustvaril, umrl pa je obkrožen z ljudmi, ki jih je imel rad," je sporočila njegova soproga Nadira Naipaul. Zapisala je še, da je živel "življenje, polno prekrasne ustvarjalnosti", a ni razkrila vzroka smrti.

V. S. Naipaul se je rodil 17. avgusta 1932 v prestolnici Trinidada in Tobaga Port of Spain v družini indijskih priseljencev. Študiral je angleško literaturo na univerzi v Oxfordu, leta 1953 pa se je preselil v Anglijo. Med študijem je spoznal prvo ženo Patricio Hale, s katero je bil poročen do njene smrti leta 1996. Istega leta se je poročil z drugo ženo, s katero je bil do svoje smrti.

Spisal več kot 30 del

Vidiadhar Surajprasad Naipaul je pisal o malih ljudeh in propadajočih cesarstvih, napisal pa je več kot 30 del, tako leposlovja, stvarne literature in biografij. Več njegovih knjig je prevedenih v slovenščino, med drugim Maser mistik in Posnemovalci.

Velik del življenja je posvetil potovanjem, postal pa je tudi simbol človeka brez korenin v sodobnem času. Švedska akademija ga je leta 2001 ob podelitvi Nobelove nagrade za literaturo označila za "kozmopolitskega pisatelja".

V.S. Naipaul Foto: Reuters

Kritičen do novih postkolonialnih družb

Eno njegovih najznamenitejših del je roman iz leta 1961 Hiša za gospoda Biswasa, v katerem je popisal življenje svojega očeta, tiskarja in podeželskega novinarja. Sledili so potopisi iz Indije, Afrike in islamskih dežel.

V romanih, zgodbah, esejih in potopisih je bil pogosto kritičen do novih postkolonialnih družb in izrazito polemičen do sodobne indijske družbe, islamske vere in afriške realnosti, zaradi česar so ga številni kritizirali. Glede islamske vere je denimo zapisal, da ta ljudi sili, da zavržejo svojo preteklost in s tem tudi sebe.

Tudi sicer je bil Naipaul, ki mu je britanska kraljica Elizabeta II. podelila viteški naslov, znan po iskrenih in pikrih izjavah. Nekdanjega britanskega premierja Tonyja Blaira je na primer označil za "pirata na čelu socialne revolucije".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin