Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 11. 2023,
7.39

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

Slovenski knjižni sejem knjižni sejem knjige

Torek, 21. 11. 2023, 7.39

5 mesecev, 1 teden

Tukaj je že 39. Slovenski knjižni sejem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
Slovenski knjižni sejem | Foto STA

Foto: STA

Slovenski knjižni sejem (SKS) na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani odpira vrata za obiskovalce. Sejemsko dogajanje se razteza na več kot 2.000 kvadratnih metrih v dvoranah Kocka in Kupola, kjer knjige in druge publikacije razstavljajo vse večje slovenske založbe. Na različnih prizoriščih se bo do nedelje zvrstilo več kot 260 dogodkov.

Na letošnjem, 39. Slovenskem knjižnem sejmu, ki ga pripravlja Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospodarski zbornici Slovenije, je država gostja Srbija, ki ji bo med drugim posvečena razstava 50 50, namenjena srbskim prevodom v slovenščino in slovenskim v srbski jezik.

Mesto v gosteh je Šoštanj, saj sejem posvečajo tudi pesniku Karlu Destovniku - Kajuhu. Na sejmu bo na ogled razstava ob 100-letnici njegovega rojstva, predstavljene pa bodo tudi različne publikacije o pesniku.

Sejem, ki so ga tematsko naslovili Besedo besedi, so odprli v ponedeljek zvečer. Z nagovorom ga je uvedla predsednica republike Nataša Pirc Musar, podelili pa so tudi prvo izmed sejemskih nagrad - Schwentnerjevo nagrado, ki jo je letos, tudi za doprinos k uspešnemu projektu Slovenije kot častne gostje frankfurtskega knjižnega sejma, prejel Miha Kovač.

Miha Kovač in Nataša Pirc Musar na odprtju sejma | Foto: Matic Prevc/STA Miha Kovač in Nataša Pirc Musar na odprtju sejma Foto: Matic Prevc/STA

V času sejma bodo podelili še več drugih nagrad. Med drugim bodo tradicionalno na sejmu izbrali knjigo leta, za katero je nominiranih deset del. V sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev bodo podelili nagrado za literarni prvenec leta, ki jo za roman Težka voda prejme Pia Prezelj. Razglasili bodo tudi nagrado za najlepše oblikovano knjigo in z Združenjem Manager nagrado za najboljšo poslovno knjigo.

Med dogodki, ki se bodo vrstili, bo Založniška akademija ponudila vpogled v prodajo avtorskih pravic in vstop na mednarodne trge ter sodelovanje s tujimi založbami. Na sejmu bo tudi Stripovski kotiček, šolske skupine bo po sejmu ponovno popeljal Knjigosled. Na ogled bo med drugim tudi izbor ilustracij 14. slovenskega bienala ilustracije.

Preberite še:

Sergej Hvala
Trendi "Seks gre, ampak Gospodar prstanov ostane"
Andrej Šifrer Volkovi
Trendi Andrej Šifrer je napisal "prvo glasbeno kriminalko"
Ne spreglejte