SiolNET. Trendi Kultura
0,83

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Obiskovanje prireditev v EU

Slovenci največji ljubitelji prireditev v živo v Evropi

0,83

termometer

 | Foto: Vid Ponikvar/Sportida, Mediaspeed
Foto: Vid Ponikvar/Sportida, Mediaspeed

Slovenci imamo velike športnike, na katere smo zelo ponosni. Vseeno športne prireditve pogosto obišče enkrat manjši delež Slovencev, kot jih obišče dogodek v živo.

Slovenci najraje med Evropejci na prireditve v živo

Zadnji podatki Eurostata kažejo, da smo Slovenci med evropskimi narodi največji ljubitelji prireditev v živo. Med te med drugim spadajo razni koncerti, gledališča in balet. Leta 2015 si je prireditev v živo vsaj štirikrat v letu ogledal vsak četrti Slovenec. To je enkrat višji delež prebivalcev, ki dogodek v živo obiščejo vsaj štirikrat letno, od povprečja Evropske unije.

Poleg Slovencev si dogodke v živo pogosto ogleda tudi več kot 25 odstotkov Luksemburžanov, dosti ne zaostajajo niti Finci in Avstrijci. Najmanj so nad dogodki v živo navdušeni Poljaki. Na Poljskem si tovrstne dogodke vsaj štirikrat letno ogledajo manj kot štirje odstotki prebivalcev.

Tudi glede na leto 2006 se je delež pogostih obiskovalcev prireditev v živo najbolj povečal v Sloveniji, ki je edina predstavnica EU, kjer je delež takih narasel za več kot deset odstotnih točk. Na splošno se zanimanje za dogodke v živo v Evropi zmanjšuje, saj si je v letu 2015 prireditve pogosto ogledalo manj prebivalcev kot v letu 2006 v 14 od 26 članic EU, za katere obstajajo podatki.

 

Športne prireditve pogosto obišče pol manj Slovencev kot dogodke v živo

Dobrih 14 odstotkov Slovencev si je v letu 2015 športno prireditev ogledalo vsaj štirikrat v letu. To je dobro odstotno točko več od povprečja EU. Smo ena devetih članic EU, kjer se je delež pogostih obiskovalcev športnih prireditev glede na leto 2006 povečal.

Najpogostejši obiskovalci športnih prireditev so Nizozemci, kjer si vsaj štirikrat letno to vrsto dogodka ogleda skoraj vsak tretji Nizozemec. Ljubitelji športnih prireditev so tudi Švedi in Irci. Najmanj prebivalcev, ki si ogleda športno prireditev, je s slabimi petimi odstotki beležila Grčija.

Najmanj nas zanima kino

Vsaj štirikrat se je v letu 2015 v kinu znašel vsak deseti Slovenec. To je skoraj sedem odstotnih točk manj od povprečja za EU. Manj pogostih obiskovalcev kinematografov najdemo v sedmih članicah EU28. Glede na leto 2006 se je delež pogostih obiskovalcev kina, tako kot v večini članic EU zmanjšal tudi v Sloveniji.

Največ obiskovalcev kina prihaja iz Francije, kjer je več kot štirikrat letno v kinu skoraj vsak tretji prebivalec. Tako kot pri zgoraj naštetih vrstah prireditev, so tudi pri pogostosti obiskovanja kinematografov na dnu Grki.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin