Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 12. 2016,
14.42

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,58

9

Natisni članek

stavka novoletni koncert Uroš Lajovic orkester Damjan Damjanovič

Petek, 30. 12. 2016, 14.42

3 mesece, 2 tedna

Filharmoniki še naprej stavkajo. Novoletnega koncerta ne bo!

Direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič in njegovo poslovanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,58

9

Stavka Slovenska Filharmonija | Foto Bobo

Foto: Bobo

Orkester Slovenske filharmonije nadaljuje stavko, saj je direktor Damjan Damjanovič zavrnil kompromisno rešitev. Novoletnega koncerta tako ne bo, orkester pa ostaja pri svojih zahtevah, med katerimi je poleg konca sodelovanja z dirigentom Urošem Lajovicem tudi razrešitev direktorja Damjana Damjanoviča.

Iz stavkovnega odbora Slovenske filharmonije (SF) so sporočili, da nadaljujejo stavko, saj nobene od zahtev kljub posredovanemu kompromisnemu predlogu, s katerim bi začasno prekinili stavko in izvedli novoletni koncert, niso pisno potrdili.

Danes do 12. ure naj bi se vodstvo SF odzvalo s pisnim zagotovilom o uresničitvi minimalnih pogojev, eden od teh je konec sodelovanja z dirigentom Urošem Lajovicem, pri čemer bi v tem primeru orkester z njim izvedel le še novoletni koncert. 

Del tega sporazuma sta bila tudi ureditev pristojnosti orkestra pri izbiri dirigenta, ki jo ima večina evropskih poklicnih simfoničnih orkestrov, in povečanje števila zaposlenih v svetu zavoda do deleža, ki ga opredeljuje zakon (Zakon o uresničevanju javnega interesa za kulturo), k čemur se zaveže ministrstvu, so še zapisali v stavkajočem odboru. Kot pravijo na ministrstvu za kulturo, je to "prepričano, da je posvetovanje z umetniškim kolektivom pri izbiri tako pomembnega sodelavca, kot je šef dirigent, samoumevno. Vsekakor se strinja tudi z vpisom takšne ureditve v ustanovitveni akt javnega zavoda".

V zadnjem trenutku zavrnjen delni sporazum

A ker je direktor SF Damjan Damjanovič v zadnjem trenutku kompromis zavrnil, se stavka nadaljuje, pravi stavkovni odbor SF. Med drugim so zapisali: "Žal se je znova potrdilo, kar orkester Slovenske filharmonije opozarja že nekaj let, da je na koncu koncev direktor tisti, ki onemogoča normalizacijo razmer v Slovenski filharmoniji. Z neodgovornim ravnanjem, z nepripravljenostjo na reševanje spora kljub pripravljenosti orkestra, da bi našli rešitev."

"O koncu sodelovanja z Lajovicem ni bilo več govora"

Predsednica stavkovnega odbora Marina Kopše je povedala, da jim je Damjanovič v pismu zapisal, da ni pripravljen na parcialno reševanje stavkovnih zahtev in da bo kompromis sprejel le v primeru, če orkestraši odstopijo od vseh preostalih stavkovnih zahtev. Na vprašanje, katerim njihovim zahtevam bi ugodil, je pojasnila, da le temu, kar jim je zapisal že v pismu. To je, da je pripravljen ažurno reševati problematiko glede napredovanj zaposlenih in da je pripravljen sestaviti dokument, da bodo lahko sodelovali pri izbiri dirigenta.

O pretrganju pogodbe o sodelovanju z Lajovicem po njenih besedah "ni bilo več nobenega govora in glede na to, da je bila to naša minimalna zahteva za izvedbo novoletnega koncerta, novoletnega koncerta ne bo".

Damjanovič: Stavkajoči niso odstopili niti za milimeter

Damjanovič je v svojem odzivu navedbo stavkajočih, da ni privolil v minimalne pogoje, označil za "aferaško zavajujočo informacijo" in dodal, da tudi stavkajoči v svojih stavkovnih zahtevah niso odstopili niti milimetra, "temveč nadaljujejo stavko, ki je že od vsega začetka nezakonita". Dodal je, da stavka le orkester, zbor ne.

"Zahtevajo zamenjavo vodstva SF, članov sveta zavoda ter spoštovanega dirigenta maestra Uroša Lajovica, prav tako želijo imeti vpliv pri vodenju javnega zavoda pri izbiri direktorja ter šefa dirigenta. Upal sem, da bodo glasbeniki razumeli, da takšnih odločitev ni mogoče sprejeti nemudoma, kot tudi ni mogoče nenadoma sprejeti dokumentov, na podlagi katerih bo lahko orkester v prihodnje izbiral šefa dirigenta. Povsem enako velja v primeru zahtev po razrešitvi mene kot direktorja."

STA

Slovenska filharmonija protest | Foto: Bobo Foto: Bobo

Vse stavkovne zahteve ostajajo nerešene

Med stavkovnimi zahtevami orkestra tako ostajajo vse, ki jih je stavkovni odbor napovedal že pred časom.

Zahtevajo razrešitev direktorja javnega zavoda Damjana Damjanoviča, prav tako konec sodelovanja z dirigentom Urošem Lajovicem in odstop štirih članov sveta SF (Darje Koter, Karoline Šantl Zupan, Metke Šošterič in Otmarja Zorna) ter formalno ureditev pristojnosti do soodločanja pri izbiri dirigenta, večjo vključenost zaposlenih v svet zavoda in vlogo strokovnega sveta.

Pred tremi leti je podjetje znancev direktorja Damjana Damjanoviča prenavljalo službeno stanovanje filharmonije v Ljubljani, nato pa ga je najel sam. Za 60 kvadratnih metrov veliko stanovanje plačuje 220 evrov neprofitne najemnine. | Foto: Ana Kovač Pred tremi leti je podjetje znancev direktorja Damjana Damjanoviča prenavljalo službeno stanovanje filharmonije v Ljubljani, nato pa ga je najel sam. Za 60 kvadratnih metrov veliko stanovanje plačuje 220 evrov neprofitne najemnine. Foto: Ana Kovač

Zahteve po razrešitvi Damjana Damjanoviča

Med razlogi za Damjanovičevo razrešitev navajajo nekompetentnost, nepreglednost delovanja, omejevanje temeljnih pogojev za delo in žaljiv odnos do zaposlenih. Na ministrstvu za kulturo ob tem pravijo, da so od članov orkestra prejeli "sume o nekaterih deviacijah o poslovanju Slovenske filharmonije". Te bodo "temeljito preverili z revizijo poslovanja in v primeru njihove potrditve predlagali ustrezne ukrepe. Odločitev o morebitnem odstopu pa je zadeva posameznika".

Damjan Damjanovič na razloge, ki med stavkovne zahteve vključujejo njegovo razrešitev, odgovarja, da gre za "posploševanja in neupravičene očitke".

Nekatere sporne točke delovanja Damjana Damjanoviča

Službeno stanovanje

Pred tremi leti je podjetje njegovih znancev prenavljalo službeno stanovanje filharmonije v Ljubljani, nato pa ga je najel sam. Za 60 kvadratnih metrov veliko stanovanje plačuje 220 evrov neprofitne najemnine.

Revizijsko poročilo računskega sodišča

V lani objavljenem revizijskem poročilu za poslovanje filharmonije v letu 2012 računsko sodišče ugotavlja, da je oktobra 2010 filharmonija pri odvetniški pisarni Carmen Dobnik naročila odvetniške storitve, vredne 21.600 evrov, pri čemer "pred sklenitvijo pogodbe z dobavitelji ni izvedla enostavnega postopka, s katerim bi preverila cene na trgu". Dobnikova je skupaj z Damjanovičem članica Rotary kluba Ljubljana Grad.

Na vprašanje, zakaj vodstvo SF ni izvedlo postopka, s katerim bi preverili cene na trgu, Damjan Damjanovič odgovarja: "Cene odvetniških storitev so na trgu enotne, glede na to, da takrat nismo imeli redno zaposlenega pravnika, je bil mesečni pavšalni dogovor najugodnejša smotrna odločitev."

Od filharmonije je Carmen Dobnik v letih od 2008 do 2015 prejela več kot 90 tisoč evrov honorarja, od leta 2010 do sredine leta 2014 ji je filharmonija nakazovala okrog 1.800 evrov mesečnega pavšala, nato pa so sodelovanje končali. Zadnje nakazilo je bilo izvedeno januarja lani.

Računsko sodišče je v poročilu pri obravnavi primera odvetnice Carmen Dobnik tudi zapisalo, da v "letu 2012 prejetim računom niso bile priložene ustrezne evidence o opravljenih storitvah, ki jih določa pogodba, zato ni mogoče potrditi, ali so bile zaračunane odvetniške storitve resnično opravljene". Direktor SF za ta primer pravi, da so pridobili "vse ustrezne podatke, ki so se nanašali na konkretno opravljene storitve in smo jih kot takšne posredovali računskemu sodišču".

Revizijsko in odzivno poročilo

Direktor SF Damjan Damjanovič na vprašanje o ukrepanju ob ugotovljenih nepravilnostih v revizijskem poročilu računskega sodišča pravi, da so v odzivnem poročilu "odpravili vse pomanjkljivosti. Nobena od ugotovljenih pomanjkljivosti ni imela večje teže, ki bi zahtevala konkreten ukrep".

Med razlogi za razrešitev direktorja Damjanoviča stavkajoči navajajo nekompetentnost, netransparentnost delovanja, omejevanje osnovnih pogojev za delo in žaljiv odnos do zaposlenih. | Foto: Bojan Puhek Med razlogi za razrešitev direktorja Damjanoviča stavkajoči navajajo nekompetentnost, netransparentnost delovanja, omejevanje osnovnih pogojev za delo in žaljiv odnos do zaposlenih. Foto: Bojan Puhek

Donacija in najem vozila

Podjetje Summit avto je leta 2012 po navedbah računskega sodišča filharmoniji doniralo skoraj 30 tisoč evrov, istega leta pa je Damjanovič s podjetjem sklenil pogodbo o najemu vozila za dve leti za 1.500 evrov na mesec plus DDV. Filharmonija je pojasnjevala, da je šlo za službeno vozilo za zaposlene, a naj bi ga vozil le Damjanovič. Računsko sodišče je primer obravnavalo kot nepravilnost, saj filharmonija ni izvedla postopka javnega naročanja. Pogodba je bila avgusta 2013 končana.

Damjanovič na to točko revizijskega poročila odgovarja: "Govorimo o testnih in nadomestnih vozilih, ki smo jih uporabljali vsi zaposleni (po potrebi). Vse to jasno piše v odzivnem poročilu računskega sodišča. SF nikoli ni imel lastnega službenega vozila."

Nekompetentnosti Damjana Damjanoviča

Stavkovni odbor orkestra SF je na ministrstvo za kulturo že 12. decembra naslovil odprto pismo, v katerem so želeli opozoriti "na vse prej kot korektno imenovanje vodstva v vseh treh zadnjih razpisih za direktorja SF". To so podkrepili z nekaj dostopnimi viri, medijskimi zapisi.

Eden iz leta 2008 govori o političnem imenovanju Damjana Damjanoviča na mesto direktorja SF. Iz istega leta, časa Damjanovičevega drugega mandata, v javnem pismu podčrtujejo tudi večkratna opozarjanja predstavnikov zaposlenih v SF na "slabo vodenje Damjanoviča in na njegove napake ter nekompetentnosti".

Vizija bolj kot poročilo

Iz obdobja tretjega Damjanovičevega mandata, ta je na čelu SF od leta 2003, pa je naveden zapisnik s 7. seje strokovnega sveta SF, na kateri je bila prva točka dnevnega reda z naslovom Predhodno mnenje v zadevi javnega razpisa za prosto delovno mesto direktorja javnega zavoda Slovenska filharmonija.

Zapisano je, da je na seji strokovnega sveta SF Tomaž Faganel o prijavi Damjana Damjanoviča "poudaril, da manjkajo življenjepis in ustrezni veljavni dokazili o znanju tujih jezikov". Omenil je tudi, da člani strokovnega sveta njegovo vizijo že poznajo in da je v njej več poročanja o tem, kar je bilo, kot pa o načrtih. Prav tako je po njegovem mnenju manjkalo "uresničljivo spremljanje umetniškega dela, bilo je premalo informacij o umetniškem vodenju ansamblov pa tudi o kadrovanju predvsem gostujočih dirigentov, ki do zdaj ni bilo zadovoljivo".

Zdajšnji direktor SF je na glasovanju prejel dva pozitivna in tri negativne glasove. Boris Rener je takrat prejel štiri negativne glasove ter en vzdržan glas, Borut Smrekar dva negativna in dva pozitivna ter en vzdržan glas.

Med razlogi za Damjanovičevo razrešitev v zahtevah stavkajoči navajajo nekompetentnost, nepreglednost delovanja, omejevanje temeljnih pogojev za delo in žaljiv odnos do zaposlenih.  | Foto: Bobo Med razlogi za Damjanovičevo razrešitev v zahtevah stavkajoči navajajo nekompetentnost, nepreglednost delovanja, omejevanje temeljnih pogojev za delo in žaljiv odnos do zaposlenih. Foto: Bobo

"Četrtpismenost" Damjana Damjanoviča

Dnevnikov glasbeni kritik Jure Dobovišek je v komentarju 15. decembra 2015, v katerem je kritičen do Damjanovičevega vodenja SF, med drugim problematiziral, da osrednjo slovensko kulturno institucijo vodi "četrtpismena oseba". Ob presoji njegovega delovanja je zapisal tudi, da za SF Damjanovič pomeni "odločevalsko katastrofo", ob tem pa poudaril, da aktualni direktor ni primeren za vodenje te institucije.

Na kritiko se je Damjanovič odzval z zasebno tožbo zaradi obrekovanja. Kot je za Dnevnik 7. decembra ob končanem sodnem procesu poročal Primož Knez, je sodnik po priloženi originalni, nelektorirani različici strategije SF, ki jo je napisal Damjan Damjanovič, presodil, da ta res kaže na pomanjkljivo pismenost. "Če tole nekdo bere, lahko res sklepa, da gre za četrtpismenost," je sodnikove besede za Dnevnik navedel novinar Knez.

Ob utemeljenem sklepanju o nizki jezikovni ravni, potrjenem na sodišču, pa se je Dobovišek direktorju SF za oznako "odločevalska katastrofa" opravičil. S tem se je tožba končala.

Nezaupnica direktorju SF

Zaposleni v SF so 2. in 8. marca 2016 odgovarjali na vprašanje:

"Ali menite, da je D. Damjanovič po večletnem ignoriranju interesov zaposlenih in izrečenih žalitvah še naprej primeren direktor Slovenske filharmonije?" Od 149 upravičenih do glasovanja jih je glasovalo 114.

Na vprašanje je z da odgovorilo 20, z ne pa 91 zaposlenih, kar je 80 odstotkov.

Ne spreglejte